Satul Pericei este din nou gazda uneia dintre cele mai inedite manifestari locale – Festivalul Cepei. Sambata si duminica, la baza sportiva din satul Pericei, se desfasoara sarbatoarea cepei unde sunt asteptati toti cei care doresc sa petreaca doua zile de distractie si voie buna.
Festivalul incepe sambata, de la ora 16,00 cu un spectacol de circ prezentat de Zirkus – Lollypop Team si elevii Scolii Gimnaziale din Pericei, fiind urmat, de la ora 18,00, de deschiderea oficiala, unde se vor inmana diplome de aur familiilor care au implinit 50 de ani de casatorie. Si pentru ca seara sa se incheie in buna traditie a distractiei, pe scena festivalului va urca formatia Slager Band, care va canta piese cunoscute de muzica retro.
Duminica, spectacolul va fi total la Pericei. Dupa momentele oficiale, cu primirea invitatilor, slujba religioasa la biserica si inaugurarea Bazei Sportive din lcoalitate, se va da drumul distractiei. Duminica vom avea parte de muzica populara, avandu-i ca protagonisti pe elevii scolii din Pericei, formatiile Mesesul si Terbete, dar si o serie de concerte cu Horea Somesan, Sonor, Silvania cu Dani Grosos sau Mohacsi Brigitta. Festivalul Cepei nu se putea incheia altfel decat cu un foc de artificii si cu un bal traditional, cu formatia Dinamit. Nu uitati ca la Festivalul Cepei de la Pericei se organizeaza si targul de ceapa, dar si prezentarea gastronomiei specifice, cu si din ceapa.
De la taramul prunelor la ceapa
Prima atestare a localitatii Pericei o avem din anul 1259, ca „terra Perchen”, citit Persen. Potrivit lui Gheorghe Chende-Roman, aceasta denumire vine de la numele de Persa, despre care se presupune ca ar avea radacina in apelativul „persa”, varianta a lui „perja”, care inseamna pruna. Tot Chende-Roman arata ca, la anul 1601, Periceiul era atestat ca oras (oppidum), ceea ce inseamna ca localitatea era destul de bine dezvoltata la vremea respectiva.
Acum, satul Pericei este cunoscut atat in tara, cat si in strainatate, prin prisma culturilor de ceapa. Oamenii de aici au dedicat cepei chiar si un monument, iar satul a reusit sa fie inscris in Cartea Recordurilor tot datorita culturii de ceapa.
Acum 100 de ani
„Periceiul de astazi are 210 fumuri romanesti, cu 1107 suflete de religiunea gr. cat. Scoala confesionala s’a edificat la 1870, dar de vr’o 4 ani nu este invatator, si astfel aproape 100 copii romani obligati la scoala sunt siliti a cerceta scoala ungureasca, sustinuta de stat. O dauna nespus de mare aceasta pentru inaintarea noastra culturala-nationala. Alegatori sunt 98, dintre cari 30 stiu ceti si scrie romaneste, iar 20 si ungureste. In Periceiu avem un frate taran, Mihai Coman, care s’a distins in resbelul din 1866, fiind decorat si pana astazi avand la luna 12 cor. pensiune. In biserica reformata din Periceiu este inmormantat Sig. Bathori. Din „Schita monografica a Salagiului” intocmita de Dr. Dionisie Stoica si Ioan P. Lazar si publicata la Simleul – Silvaniei in anul 1908.