Data de 28 septembrie este al doilea termen de plata a taxelor si impozitelor locale din acest an fiscal. Conform Codului Fiscal, pana la sfarsitul lunii septembrie, contribuabilii, persoane fizice si juridice, pot achita impozitele si taxele locale – impozitul si taxa pe cladiri, impozitul si taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, fara sa fie percepute penalitati. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei municipiului Zalau, Manuela Ghiurutan, „pentru neplata la termen a impozitelor si taxelor locale se aplica majorari de intarziere, conform actelor normative in vigoare. Nivelul acestora este de 2 la suta din cuantumul obligatiilor fiscale principale neachitate in termen, calculat pentru fiecare luna sau fractiune de luna, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului scadent si pana la data stingerii sumei datorate, inclusiv”.
Zalauanii care vor sa-si plateasca la termen taxele si impozitele locale trebuie sa stie ca exista trei modalitati de plata. Se pot prezenta la ghiseele Serviciului Impozite si Taxe Locale, care au program de lucru luni, miercuri, joi si vineri intre orele 7,00 – 16,30 si marti de la 7,00 la 18,30. „Contri-buabililor care doresc sa achite obligatiile la serviciul din cadrul primariei le reamintim ca, in ultima zi lucratoare din trimestru, 28 septembrie, programul este pana la ora 11,30”, precizeaza Manuela Ghiurutan.
De asemenea, pentru plata acestor impozite, zalauanii pot apela la oficiile postale din municipiu. Iar a treia modalitate de plata pusa la dispozitia contri-buabililor este prin intermediul platformei on-line www.ghiseul.ro, cu cardul bancar, posibila doar pentru contribuabilii care detin utilizator si parola. Acestea pot fi obtinute de la sediul Primariei municipiului Zalau, camera 5, de luni pana joi, intre orele 8,00 – 15,00.
„Informam locuitorii municipiului Zalau, pro-prietari de teren care a trecut din extravilan in intravilan, ca este nece-sara clarificarea acestei situatii, astfel incat sa fie evitate majorarile de intarziere. De asemenea, atentionam persoanele juridice sa inventarieze situatia imobilelor din patrimoniu, deoarece, con-form Codului Fiscal, acestea trebuie reevaluate din trei in trei ani, in caz contrar aplicandu-se majorari de pana la 40 la suta din valoarea imobilului”, precizeaza Manuela Ghiurutan.