Banii pentru impaduriri nu sunt pentru oricine, desi programul de finantare este in plina sesiune de selectare a proiectelor. Avem bani europeni pentru impadurirea terenurilor agricole si sesiunea de finantare a fost deschisa inca din 3 septembrie, dar salajenii nu acceseaza fondurile. Iar daca esti interesat sa soliciti sprijin pentru impadurirea terenurilor agricole, te izbesti de nestiinta celor care ar trebui sa te indrume ce sa faci, cum sa procedezi si ce ai nevoie pentru a primi bani europeni. Este si patania lui Vasile T., salajean plecat in Italia de ani de zile, care ar fi vrut sa-si impadureasca un teren pe care-l are in proprietate acasa, la Ip. A contactat redactia Graiul Salajului sa ne explice cu indignare ca in loc sa fie indrumat cum sa procedeze de catre institutia salajeana abilitata in acest sens, a fost sfatuit sa renunte la proiect.
„Mi-a spus ca nu stie cum se dau bani”
Vineri, Vasile T., care locuieste langa Imola, in Italia, a sunat la Oficiul Judeteana de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Salaj ca sa se intereseze cum poate sa acceseze fonduri pe Masura 221, pentru ca are un teren pe care vrea sa-l impadureasca. „Cand am sunat la Oficiu, mi-a raspuns o persoana care a refuzat sa-mi spuna cum o cheama. S-a scuzat ca nu stapaneste bine subiectul si m-a sfatuit sa nu fac proiectul ca este destul de complicat”, povesteste Vasile T. Omul are un teren mai putin productiv, situat langa padure, si vroia sa-l impadureasca, daca tot exista oportunitatea accesarii de fonduri europene. „Am sunat la ei si nu mi-au spus nimic. In momentul in care recunosti ca nu stapanesti subiectul, ce cauti acolo?”, se mira salajeanul plecat in Italia.
Apeland la aceeasi metoda, am sunat si noi la OJPDRP Salaj si am cerut sa ni se ofere mai multe informatii despre modul in care putem obtine bani pentru impadurirea unui teren agricol. Cu multa amabilitate, barbatul de la celalalt capat al firului ne-a spus ca toate informatiile le gasim pe site si ca daca nu avem acces la internet, problema devine complicata. Am aflat insa cum nu putem obtine banii – daca nu esti inscris cu terenul respectiv in evidentele APIA si daca suprafata nu depaseste 50 de ari. Intrebarea nostra este: oamenii aceia sunt pusi acolo sa ne spuna cum NU putem obtine finantarea sau cum putem sa o obtinem?
„In Romania totul e politic?”
Vasile T. a plecat definitiv din Romania in 2005, ducandu-si si familia cu el in acelasi an. „Am fost primul roman in localitatea asta de langa Imola. Acasa am avut o ferma mica, de 20 de animale, am incercat sa fac si eu ceva, dar n-am reusit. Pentru ca asa merg lucrurile in tara aia. Vad ca nu s-a schimbat nimic de atunci. In Romania totul e politic?”, se intreaba retoric si cu multa frustrare Vasile T. Cand era acasa, Vasile T. era unul dintre specialistii in agricultura – inginer zootehnist, scolit pe vremurile vechi, la Timisoara, unde a terminat facultatea cu 10. Aici nu a vazut niciun viitor, nu pentru el, ci pentru cele doua fete ale sale. „Lucrez la o fabrica, apoi ma duc sa mai muncesc si in agricultura. Sunt zile in care muncesc si 16 ore si stiu ca merit fiecare banut. Dar stiu ca fetele mele au un viitor aici. Sunt handbaliste, anul asta au iesit vicecampioane ale Italiei si sunt mandru de ele”, spune Vasile T. Povesteste toate aceste lucruri pentru ca incearca sa-si explice experienta cu angajatul Directiei judetene. Nu poate concepe ca cineva angajat sa ofere informatii pe un anumit domeniu, poate recunoaste cu atata nonsalanta ca e incompetent si sa ramana in continuare pe acel loc de munca pe care il ocupa. „Speram ca s-au mai schimbat lucrurile in tara, dar au ramas la fel ca atunci cand am plecat”, este concluzia trista a salajeanului stabilit langa Imola.
Niciun proiect pe Masura 221
Masura 221 “Prima impadurire a terenurilor agricoleI are deschisa sesiune de depunere a proiectelor in perioada 3-28 septembrie. Implementarea acestei masuri de finantare are ca scop imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor agricole prin impadurire. Solicitantii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, precum si autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol. Fondurile disponibile pentru 2012 sunt de 176 de milioane de euro. Pentru fiecare sesiune sunt disponibili cate 44 de milioane de euro. Fondurile sunt acoperite in proportie de 100 la suta din bani publici, pentru ca nu exista obligativitatea cofinantarii. Cu toate acestea, de la lansarea masurii la inceputul anului 2011, niciun proiect nu a fost depus la nivel de Salaj. Daca informatiile se dau, de la cei care ar trebui sa stie sa ajute solicitantii, exact ca in cazul salajeanului Vasile T., avem si explicatia dezinteresului salajenilor pentru obtinerea finantarilor pe aceasta masura.
Este complicat pana la imposibil sa accesezi fonduri europene in Salaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...