Rezervele de apa sunt suficiente si, daca prognoza meteorologilor se va indeplini, nu vor exista restrictii pentru populatie, industrie sau agricultura in consumul de apa, sustine Administratia nationala „Apele Romane” (ANAR) intr-un comunicat de miercuri.
Totusi, potrivit sursei citate, ANARestimeaza ca, in scenariul cel mai pesimist, se va pune in aplicare „Planul de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare”. Acesta presupune o reducere graduala a consumului de apa, dar nu mai mult de 15 la suta fata de normal. In acest posibil scenariu, apa va fi asigurata prioritar pentru populatie, industrie si agricultura, in aceasta ordine, piscicultura si agrementul, celelalte doua ramuri consumatoare de apa, urmand a fi lasate la urma. „Raportat la potentialele efecte socio-economice pe care le-ar produce o astfel de situatie, in ordine, se va asigura cu prioritate resursa de apa necesara pentru populatie, industrie si agricultura. (…) Administratia Nationala «Apele Romane» monitorizeaza permanent volumul de apa stocat in lacurile de acumulare, astfel incat, pentru perioada urmatoare, rezerva de apa garanteaza asigurarea apei brute la valorile normale pentru toti utilizatorii: populatie, industrie, energie, agricultura, piscicultura si agrement”, se precizeaza in comunicatul ANAR.
Institutia mai arata ca, in prezent, regimul hidrologic „inregistreaza valori normale ale debitelor”, astfel ca „in acest moment nu se pune problema aplicarii Planului de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare”. „Exista o rezerva suficienta de apa in lacurile de acumulare. Astazi (miercuri, n.r.), in principalele 36 de lacuri de acumulare exista un volum total de 2,84 miliarde de metri cubi de apa, care asigura satisfacerea tuturor folosintelor de apa”, se mai arata in comunicat. ANAR mai precizeaza ca, in prezent, exista apa suficienta pentru a asigura necesarul pentru irigatii.
Consumul de apa ar putea fi restrictionat cu maximum 15%
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...