In anul care vine, sarbatoarea pascala va fi in data de 5 mai. Pentru a realiza venituri substantiale, crescatorii de ovine trebuie sa aiba miei de lapte cu o greutate corporala intre 15 si 20 de kilograme. In acest sens au inceput deja pregatirea oilor prin intarcarea mieilor, scoaterea reformelor (oi in varsta de peste 7 ani, cu boli cronice, naravase, cu productii scazute). Incepand din aceasta saptamana se poate practica monta.
Monta naturala
Practicarea montei naturale libere prin intretinerea berbecilor (unul la 30 de oi) cu oile pe toata durata campaniei de monta, fara perioada de odihna, asigura o buna fecunditate, circa 90 la suta in primele trei saptamani, dupa care fecunditatea scade treptat, ajungand la sfarsitul campaniei de monta la 40-50 la suta.
Monta naturala libera cu grupe de rotatie este practicata de catre crescatorii stationari care au posibilitatea refacerii berbecilor. In acest sens, grupul de berbeci alesi pentru o turma (unul la 25 de oi) se imparte in doua: o grupa care monteaza in turma 3-7 zile si o grupa de refacere cu, cu berbeci intretinuti in boxe individuale si hraniti stimulativ cu ,asa verde fan si concentrate la discretie. prin acest sistem de monta, berbecii din turma sunt tot timpul in conditie de reproductie, asigurand o fecunditate de 95 la suta.
Monta naturala in harem se utilizeaza de catre crescatorii cu efective de oi mai mici de 100-150 de oi, asigurandun berbec la un grup de 40-60 de oi care vor pasuna separat pe parcele ingrasite. Aceasta metoda are avantajul ca se cunoaste originea produsilor. Fecunditatea este buna pe toata durata sezonului de monta, oscil1nd intre 90 si 95 la suta.
Monta naturala dirijata cu efectuarea incrucisarilor de doua ori pe zi (dimineata si seara) asigura cea mai ridicata fecunditate (93-98 la suta). oile in calduri se depisteaza cu ajutorul berbecilor incercatori si apoi se repartizeaza berbecilor pepinieri dupa o serie de criterii de potrivire a perechilor.
Monta naturala dirijata la mana se realizeaza prin inteventia crescatorului, care imobilizeaza oaia pentru monta sau o introduce intr-o boxa unde se gaseste berbecul nominalizat si asteapta pana monteaza oaia.
Inseminarea artificiala
Inseminarea artificiala asigura rezultate genetice deosebit de importante, insa cu riscul unei fecunditati mai reduse. Studiul efectuat timp de sapte ani pe rasa Merinos au demonstrat ca fecunditatea oilor inseminate cu sperma bruta a fost buna, osciland intre 80 si 90 la suta. si semnificativ mai mica, doar 45-75 la suta in cazul oilor inseminate cu sperma proaspata. Incercarile de folosire a spermei conservate prin refrigerare (fecunditate 34 la suta) sau congelare (fecunditate 13 la suta) s-au soldat cu rezultate nesatisfacatoare.