Cum ar arata o societate in care fiecare copil din tara merge obligatoriu la scoala, face cel putin opt clase, iar la absolvire stie cu adevarat sa scrie si sa citeasca? Face un liceu, unde invata o meserie, iar dupa ce devine absolvent, il asteapta un loc de munca sigur. Tinerii care vor mai mult, au posibilitatea de a urma o facultate, in mod gratuit, dupa care, licentiat fiind, gaseste un job bine platit si castiga astfel o pozitie sociala de invidiat. O societate in care cei care termina constructiile devin ingineri constructori, iar juristii profeseaza in domeniul lor. O lume in care profesorii, politistii, doctorii nu sunt socotiti capuse ale sistemului bugetar.
Aceasta imagine o pastreaza cei mai in varsta dintre romani despre traiul de dinainte de 1989. De aceea regreta „epoca de aur”. Pentru ca munceau o viata intreaga, iar la pensie se retrageau la tara sau in apartamentele lor primite de la stat si-si duceau ultimii ani ai vietii linistiti. Fara frica zilei de maine. Fara teama ca nu le ajung banii de medicamente sau ca li se taie pensiile. Putem sa-i condamnam? Oamenii aleg intotdeauna siguranta si, pentru ca acum traiesc o perioada de instabilitate economica si sociala, prefera sa uite ce a fost rau inainte. Se amagesc ca odata au dus-o bine. Ca sa justifice de ce nu se pot adapta la vremurile de acum.
Am dus-o bine inainte
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...