Guvernul a stabilit ca alegerile parlamentare vor avea loc in 9 decembrie. „In urma unei discutii in sedinta de Guvern, s-a ajuns la concluzia ca 30 noiembrie este prima zi libera, de Sfantul Andrei, urmeaza 1 Decembrie, Ziua Nationala, si este posibil ca foarte multi cetateni sa plece catre alte localitati. Acei cetateni sunt obligati sa voteze in circumscriptia in care sunt arondati si pentru a nu fi aceasta incurcatura s-a optat pentru data de 9, duminica in care nu este nimic altceva, decat toata lumea acasa”, sustin oficialii Guvernului. Cetatenii romani vor vota la alegerile parlamentare din 9 decembrie doar cu cartea de identitate, dupa ce Guvernul a amanat termenele de aplicare a dispozitiilor legale privind cartile de alegator si registrul electoral. Guvernul a stabilit ca prezenta la vot la alegerile parlamentare din 9 decembrie se va certifica prin aplicarea unui timbru autocolant cu mentiunea „VOTAT” si data scrutinului pe actul de identitate. Nu in ultimul rand, Executivul a alocat pentru organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare un buget total de 199 de milioane lei, aproape dublu fata de suma alocata pentru alegerile din 2008.
Sistemul de vot ramane acelasi ca si in 2008
Desi USL a incercat sa promoveze legea uni-nominalului pur, ce preve-dea faptul ca primeste automat un mandat de parlamentar candidatul care obtine cele mai multe voturi intr-un colegiu indiferent de numar, aceasta a fost declarata neconstitutionala si nu mai exista timp pentru promovarea unei legi noi. „Din pacate, sistemul de vot va fi acelasi ca si in 2008. Este tarziu ca o noua lege electorala sa fie trecuta prin Parlament, mai ales ca s-a stabilit deja data alegerilor. Toate acestea se datoreaza duplicitatii PDL, care ani de zile a atacat USL ca nu sustine un sistem uni-nominal pur, iar apoi au contestat legea la Curtea Constitutionala. Asta dove-deste ca nu isi doresc un sistem in care castigatorii colegiilor sa devina parla-mentari”, a declarat pentru Graiul Salajului deputatul USL Mirel Talos. Astfel, potrivit sistemului actual de vot, doar candidatul care ia peste 50 la suta din voturi intr-un colegiu devine automat parlamentar. Cei care nu trec de acest prag depind de scorul partidului. O formatiune politica obtine tot atatea mandate cat scorul politic. PDL, pe baza simularilor facute, a concluzionat ca daca sistemul uninominal propus initial de USL era mentinut, PDL nu depasea pragul de 10 la suta, in timp ce USL lua 84,5 la suta din mandate. De asemenea, avantajeaza si PP-DD, partid cu un scor politic de 13 la suta.
Ce candidaturi se anunta pentru 9 decembrie
Primul care si-a anuntat candidatura inca din primavara, din partea USL, este deputatul PNL de Zalau – Mirel Talos. De asemenea, potrivit protocului USL, deputatul Iuliu Nosa si senatorul Gheorghe Pop au prioritate la candidatura. Din partea PDL, sigura este doar candidatura presedintelui Lucian Bode in colegiul Simleu Silvaniei. Dupa alianta incheiata cu PNTCD, bursa zvonurilor da posibile candidaturile lui Onorica Abrudanu in Zalau si a lui Gheorghe Stanciu in Jibou. Din partea PP-DD, presedintele Alin Demle va alege colegiul Simleu Silvaniei, iar pe Zalau va candida administratorul unei puternice firme salajene, potrivit unor surse din interiorul PP. In ce priveste UDMR, formatiunea politica a demarat campania de depunere a dosarelor pentru candidaturi ce se va incheia pe 10 septembrie, urmand ca apoi sa se decida, prin vot, candidatii pentru posturile de parlamentari.