Timp de doua saptamani, incepand de azi, Gradina Botanica din Jibou devine gazda unui eveniment artistic major pentru judetul nostru. Este vorba despre prima editie a Simpozionului de Arte Vizuale IArta in GradinaI, un proiect artistic derulat prin Asociatia Culturala JAD din Cluj-Napoca, sprijinit de Centrul de Cultura si Arta Salaj si gazduit de Centrul de Cercetari Biologice Jibou din cadrul Gradinii Botanice.
Potrivit organizatorilor, aceasta manifestare isi propune ca intr-un mediu peisagistic de exceptie si in cadrul istoric al Castelului Wesselényi, sa puna in dialog artisti din generatii diferite, pictori, graficieni si fotografi, care sa se exprime intr-un mod liber, fara niciun fel de constrangeri, pentru a crea lucrari cu marca individuala care sa reflecte frumusetile acestui loc. In afara activitatii de creatie vor avea loc si discutii intre artisti, prezentari de filme de arta si de portofolii ale artistilor.
La Jibou vor participa, in aceste doua saptamani, nume consacrate ale artei romanesti si care apartin centrelor artistice din Cluj-Napoca, Targu Mures si Timisoara. Dintre artistii invitati amintim pe Dorel Gaina, artist vizual si prof. univ. dr. la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, pictorul Radu Serban, conf. univ. dr. la aceeasi institutie, pictorul Ioan Augustin Pop, conf. univ. dr. la Universitatea de Vest din Timisoara, Adriana Elian, artist liber profesionist din Cluj-Napoca, Lucia Calinescu, pictor si profesor la Liceul de Arta din Targu Mures, Mira Marincas, artist fotograf din Cluj-Napoca, Alexandru Bunescu, doctorand al UAD din Cluj-Napoca si Florin Gherasim, antropolog, curator al galeriei Horeb din Cluj-Napoca.
Lucrarile realizate in perioada acestui simpozion vor fi prezentate intr-o expozitie de grup, in data de 12 septembrie. Organizatorii intentioneaza ca aceste lucrari sa constituie punctul de plecare pentru viitoarea Colectie de Arta Contemporana a Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj si a Centrului de Cercetari Biologice Jibou.
Gradina Botanica din Jibou, invadata de artisti plastici
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...