Cu extrem de putine exceptii, participarea Romaniei la Eurovision a fost, aproape de fiecare data, o mare dezamagire. Fie piesa noastra n-a avut show, intr-o editie in care show-ul a fost hotarator, fie n-a avut mesaj, atunci cand s-a intamplat ca mesajul sa conteze, fie n-a fost vocea prea buna, fie n-am avut suficienti prieteni care sa ne voteze… Fiecare esec a avut parte, la vremea sa, de criticile inerente. Dar parca niciodata ele nu au fost atat de virulente ca si dupa editia de acum, cand Elena Gheorghe a ajuns sa ocupe, la final, un deloc merituos loc 19. A cantat Elena prost? A avut un show neinspirat? Nu a facut Televiziunea Romana suficient lobby inainte de concurs, asa cum au facut celelalte televiziuni, care si-au promovat reprezentantii in mai toate tarile votante? Nu exista consens in stabilirea vinovatului. Cert este doar ca ceva nu a mers bine.
Pe de alta parte, insa, toata aceasta incrancenare in a gasi vinovati este extrem de ipocrita. Pentru ca, la fel de bine cum a ratat o plasare mai buna in clasament, Elena ar fi putut obtine puncte care sa-i asigure o clasare in primii cinci, voturile publicului fiind, se stie, foarte subiective (nu putine au fost editiile in care au castigat piese care nici n-aveau ce cauta in concurs). Si atunci, pe aceeasi piesa, pe aceeasi evolutie a Elenei, ar fi plouat cu laude din toate partile. Problema este, deci, ca romanii nu stiu sa accepte ca se poate intampla sa mai si pierzi, nu neaparat din vina cuiva ci, pur si simplu, pentru ca altul e mai bun sau mai placut de cei din jur. Aceasta problema nationala de atitudine a facut ca si in alte domenii, precum sportul, o persoana, o formatie, sa fie ridicata in slavi pana cu doua minute inainte de o infrangere, pentru ca imediat dupa sa-i fie anulate, brusc, toate calitatile, de parca nu le-ar fi avut niciodata.
Spaniolii si-au intampinat reprezentanta la Eurovision, clasata ultima in finala, ca si cum ea ar fi castigat concursul. Noi am primit-o pe Elena cu huiduieli. Deci, a cui e problema?
Eurovisionul nu e de noi!
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...