Macesul este cunoscut inca din vechime ca o planta vindecatoare. Creste in regiunile de campie si de deal, formand tufe acoperite de flori roz. Toamna se impodobeste cu fructe de culoare portocalie, apoi rosu inchis. Se culeg de la sfarsitul lunii august si pana toamna tarziu. Este cunoscut sub numele de trandafir salbatic, rug, cacadar, ruja. Fructele sale sunt foarte apreciate pentru continutul lor bogat in vitamina C. 100 de grame de macese contine 2.000 de miligrame de vitamina C. Ele mai contin vitaminele A, B1, B2, P, K, acid nicotinic.
Recomandari
Pe langa vitamine, macesele mai contin zaharuri,acid citric si malic, pactine, tanini etc. In terapeutica se folosesc ca tonic vitaminizant, avand proprietati de a intari organismul. La convalescenti sunt recomandate sub forma de ceai, sirop, marmelada si vin. Datorita vitaminei P, preparatele de macese mentin permeabilitatea si fragilitatea vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui. Macesele au insusirea de a mari secretia biliara fiind indicate in afectiunile ficatului. Unii medici recomanda fructele de maces in starile de inflamatie intestinala, iar dupa altii ar combate piatra la rinichi si vezica.
Ceaiul de macese este diuretic, marind cantitatea de urina in 24 de ore. Este recomandat in bolile cailor urinare si de rinichi pentru o cura mai indelungata. Ceaiul se prepara din doua linguri de fructe zdrobite care se fierb zece minute intr-o jumatate de litru de apa. Pentru conservarea vitaminei C se recomanda ca fructele sa se introduca in momentul cand apa incepe a clocoti. Dupa racire se bea in cursul unei zile. Din macese se mai poate obtine o bautura racoritoare in modul urmator: peste 100 de grame de macese spalate si zdrobite se toarna un litru de apa rece. Se lasa la macerat 12 ore, se strecoara prin panza deasa, se adauga 100 de grame de zahar si se completeaza cu apa pana la un litru. Se pastreaza la rece. Pentru perparatele din macese se vor folosi numai vase smaltuite, deoarece metalele descompun vitamina C.
Fructele de maces din care s-au eliminat samburii si perii, pulverizate si amestecate cu miere de albine se recomanda pentru eliminarea viermilor intestinali. Fructele de maces intra in compozitia ceaiului aromat, hepatic si tonic.
Decoct Doua lingurite de fructe zdrobite la 500 mililitri apa, se fierb 10 minute, apoi se lasa la macerat 24 de ore. Se adauga zahar dupa gust. Se pastreaza la rece.
Pulpa de macese, suculenta si dulce, mai ales dupa caderea brumelor, se utilizeaza pentru prepararea jeleurilor, a pastei de fructe. Se recomanda copiilor si celor care au carente de vitamina C.