Credit pentru…seceta
Agricultorii care au culturil;e afectare de seceta pot sa se adreseze Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura cu scopul de a obtine o adeverinta in acest sens. Cu adeverinta respectiva trebuie sa mearga la banca, unde ii poate fi acordat un credit pana cand APIA va plati efectiv despagubirile. „Daca acest sprijin se acorda cunform Regulamentului European, in mod normal, plata s-ar face intre 1 decembrie 2012 si 30 iulie anul viitor. Fermierii pot primi inca de acum o adeverinta de la APIA, pe baza careia pot sa mearga la banca si inca de acum sa-si primeasca 95 de euro la hectar” a explicat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Uniformizarea impozitului pentru agricultori la 7,5 la suta
Ministrul Agriculturii le promite producatorilor agricoli ca va uniformiza taxele si impozitele pe care acestia le platesc. „Va asigur ca exista un grup de lucru in Ministerul de Finante, astfel incat sa uniformizam taxele si impozitele pe care le platesc toti fermierii, indifernt ca vorbim de fermieri mici, de persoane fizice autorizate sau de IMM-uri care lucreaza in agricultura” a declarat Daniel Constantin. El a recunoscut ca a aflat chiar de la agricultori ca de la 1 iulie 2012 acestia tebuie sa plateasca impozit de 7,5 la suta din venituri. pana la 1 iulie fermierii nu plateau decat 2 la suta, dar acum platesc si contributiile la asigurarile de sanatate de inca 5,5 la suta.

Productia de legume si fructe cu, 40 la suta mai mica
Productia de legume si fructe va fi anul acesta mai mica cu 40 la suta decat anul trecut, din cauza secetei si a problemelor financiare intampinate de fermieiri, afirma surse din Ministerul Agriculturii. 20 la suta din pierderi sunt acumulate din cauza secetei, iar 20 pentru ca multi fermieri au renuntat sa mai cultive din lipsa de bani. Unul dintre reprezentantii cultivatorilor de legume din Salaj, Pamfil Irimus, considera ca informatiile referitoare la cresterea preturilor la producatori nu sunt conforme cu realitatea , intrucat toate scumpirile aparute in ultima perioada la legume au fost influentate de intermediari.