Incepand de luni vor fi reinfiintate posturile de politie din mediul rural inchise de guvernarea PDL

Vechile posturi de politie care functionau in mediul rural vor fi reinfiintate si vor functiona din nou, incepand de luni, dupa ce infractionalitatea in aceasta zona a crescut cu sase la suta in comparatie cu anul trecut, au anuntat oficialii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Infractionalitatea a crescut dupa ce, anul trecut, Politia Rurala a fost reorganizata, iar posturile au devenit aproape inexistente, in sensul in care acolo a ramas un singur lucrator, cu program intre 8.00 si 16.00. Fara politisti in comune, furturile de animale, talhariile si infractiunile stradale au crescut cu sase la suta comparativ cu anul 2011. In aceste conditii, incepand de luni, vor functiona la nivel national 2.748 de posturi de politie in mediul rural, la care vor lucra, in ture, cate patru-cinci persoane, sub coordonarea unui sef de post care isi va obtine functia in urma unui concurs, a precizat seful Politiei Romane, chestorul Petre Toba. Pentru suplimentarea numarului de politisti la nivelul comunelor, aproape toata promotia noua de agenti de politie a fost incadrata in Politia Rurala. Potrivit lui Toba, cei mai multi dintre acestia vor fi nevoiti sa-si inchrieze locuinte, iar banii de chirie vor fi decontati de Ministerul Administratiei si Internelor.

Se mentin si sectiile de politie rurala
IPJ Salaj face cateva precizari legate de reorganizarea Politiei. Potrivit unui comunicat de presa al IPJ Salaj, principiile care stau la baza acestei reorganizarii sunt urmatoarele: se mentin sectiile de politie rurala; sectia de politie rurala va avea in subordine posturi de politie arondate aceluiasi parchet si vor fi subordonate politiilor municipale si orasenesti; se mentine calitatea de organ al politiei judiciare si de politist rutier pentru toti politistii; se reinfiinteaza functia de sef de post in toate comunele, inclusiv in cele unde functioneaza sectia de politie rurala; se suplimenteaza functiile de la posturile de politie comunale, prin redistribuire de la sectiile de politie rurale; patrularea si interventia la evenimente se va executa, de regula, de politistii de la posturile de politie comunale, pe raza lor de responsabilitate, seful sectiei stabilind modalitatea de efectuare a patrularii si, de asemenea, interventia la evenimentele semnalate se va realiza pe principiul cel mai apropiat politist de locul evenimentului intervine. Totodata, principalele avantaje ale acestei conceptii sunt: imbunatatirea procesului de relationare dintre politisti si membrii comunitatilor rurale; cresterea profesionalismului si responsabilitatii politistilor; adaptarea unui program de lucru in functie de necesitatile operative din zona de competenta; reducerea timpului de interventie la evenimentele sesizate si reducerea cheltuielilor aferente desfasurarii activitatilor curente (carburant, mentenanta autospecialelor de patrulare). La cele opt sectii de politie din Salaj si-au desfasurat activitatea pana in prezent 167 de politisti, din care 16 ofiteri de politie si 151 de agenti.
La Buciumi, numarul furturilor din locuinte a crescut de cinci ori
Reorganizarea Politiei rurale comandata de catre guvernarea PDL si ministrul Traian Igas, din motive economice, s-a dovedit a fi un mare esec. Costurile cu Politia rurala au crescut direct proportional cu infractionalitatea. De exemplu, comparand situatia inregistrata in comuna Buciumi in primele cinci luni ale acestui an, cu perioada similara a anului trecut, s-a constatat ca furturile din locuintele satenilor din cele cinci localitati au crescut semnificativ, de la sase la 29. Printre pagubiti se numara atat barbati, cat si femei, cei mai multi cu varste cuprinse intre 50 – 75 ani. In privinta bunurilor care au fost furate, primul loc il ocupa banii, urmand apoi produsele electronice si alimente si, nu in ultimul rand, fierul vechi si cuprul, care se gaseau prin anexele gospodaresti. Suspectii identificati pana in prezent si in sarcina carora au fost probate mai multe furturi, sunt de etnie rroma, au varste cuprinse intre 15 si 22 ani, fara niciun venit sau ocupatie care sa le asigure traiul zilnic si locuiesc intr-un cartier de la marginea localitatii Buciumi. Conducerea IPJ Salaj a dispus intocmirea unui proiect de prevenire a acestui gen de fapte pe raza comunei, a carei populatie numara aproximativ 2800 de locuitori, din care circa 35 la suta o reprezinta etnicii rromi.
La Coseiu se fura in miezul zilei
Imediat dupa desfintarea posturilor de politie, primarul comunei Coseiu, Ioan Mesesan, semnala autoritatilor judetene ca in comuna pe care o conduce efectele desfiintarii Postului de Politie sunt dezastruoase pentru ca tiganii din Valea Pomilor au ajus sa fure inclusiv crucile de fier din cimitir. Toamna trecuta, locuitorii din Coseiu spuneau ca au ramas fara recolte din cauza ca hotii au ajuns sa nu le fie frica de nimeni si furau produsele agricole de pe proprietatile oamenilor in toiul zilei. Daca oamenii se nimereau prin zona si incercau sa-i alunge, hotii ii amenintau cu bataia. In ciuda numeroaselor plangeri, autoritatile sustineau ca au semnale ca situatia se imbunatateste in zona, pentru ca au intensificat patrularea. Patrularea echipajului de politie nu si-a facut efectul la Coseiu, mai ales ca aceasta comuna a fost arondata Sectiei de Politie Zalau, la 20 de kilometri distanta, iar combustibilul a fost alocat cu taraita.

Iosif Ghiurca: „Posturile de politie sunt mai eficiente”
Seful Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, comisarul Iosif Ghiurca, considera ca in conditiile actuale „posturile de politie sunt mai eficiente”, pentru ca „oamenii sunt la fata locului, unde se intampla evenimentul, si nu mai trebuie sa se deplaseze de la sectie”. „Sentimentul de siguranta ce se confera oamenilor din comunitate prin functionarea postului de politie este mai mare. De asemenea, fiind la post, politistul cunoaste mai bine comunitatea si problemele ei. In aceste zile muncim la noua organigrama, iar de luni politistii vor fi din nou la post. O sa-i imputernicim prin ordin pe sefii de post sa ocupe aceasta functie si vom repartiza ajutoarele de post. La patru sau cinci posturi cu o situatie mai speciala vom avea un sef si trei ajutoare, iar la majoritatea un sef si doua ajutoare”, a declarat pentru Graiul Salajului comisarul sef Iosif Ghiurca.