La rectificarea bugetara de saptamana trecuta, Minsterul Agriculturii a primit cei mai multi bani, beneficiind de o suplimentare de 1,3 miliarde de lei (300 milioane de euro). Laudabila initiativa guvernului ca si-a aplecat urechea si spre „talpa tarii”. Numai ca, din prognozele specialistilor in agricultura, reiese faptul ca productia agricola din acest an cunoaste o reducere cu 40 la suta fata de anul trecut. Seceta a adus la nivel national pierderi de 2,5 miliarde de euro. De la 300 de milioane de euro cu cat s-a suplimentat bugetul pentru agricultura, la 2,5 miliarde de euro cat sunt pierderile e o cale cam lunga. Si, bineinteles, paguboasa. Diferenta care nu poate fi acoperita de guvern va atarna greu in cosul nostru zilnic. La asta se mai aduga si scumpirea aproape saptamanala a combustibililor, precum si marirea pretului la gaz, incepand cu data de 1 septembrie.

Vom importa grau la pret dublu
Anul acesta productia de grau a fost cu 30 la suta mai mica decat anul trecut. Daca in luna iunie kilogramul de grau se vindea cu 70 de bani, pretul lui actual este de 1,2 lei si va mai creste. Ca urmare, painea se va scumpi. Se va mai scumpi si din cauza exporturilor masive de grau din aceasta perioada, care diminueaza rezerva interna de grau. Specialistii sustin ca graul nostru ne va ajunge pana prin luna ianuarie. Apoi vor urma importurile. Bineinteles, la alt pret, uneori chiar dublu, si tot raul ce decurge de aici.
Nu sunt semne ca s-ar ieftini cartofii
Nici cartofii ,care sunt cea de a doua paine a romanilor, n-au avut un an mai bun. Datorita lipsei apei din sol, productiile din acest an s-au redus aproape la jumatate. Tuberculii, fie ca au ramas mici, fie ca s-au facut putini. Pe Piata Zalaului si-au facut aparitia patru producatori de cartofi din zona Careiului. Ei tin pretul. Daca la sfarsitul saptamanii trecute pretul unui kilogram de cartofi era pana in 1,5 lei, luni, aceeasi cantitate se vindea cu 2,5 lei, ca ieri pretul sa se mai domesticeasca la 2 lei. Principiul cererii si ofertei a functionat si de data aceasta. Cum va evolua pretul la cartofi vom vedea. In orice caz, nu trebuie sa ne asteptam la ieftiniri.
In doua zile, rosiile au ajuns la 3,5 lei kilogramul
Daca ardeii si gogosarii au avut in aceasta luna fluctuatii de pret nesemnificative, totul invartindu-se in jurul a 4-5 lei, pretul rosiilor a cunoscut urcusuri si coborari spe-ctaculoase. La inceputul verii, un kilogram de rosii se vindea cu 6-7 lei. Vineri si sambata puteai cumpara un kilogram de rosii cu 1-1,5 lei. Acelasi kilogram de rosii se vindea luni cu 3-3,5 lei. Si marti tot la fel. Datorita secetei, plantele au inceput sa se usuce. Sunt printre ultimele recolte de rosii si producatorii profita de asta.
Preturi la fructe ca in toiul iernii
Pentru sfarsit de august nici preturile fructelor nu sunt in concordanta cu sezonul. Un kilogram de struguri de masa costa 7 lei. Ca in toiul iernii. Piersicile au si ele preturi de extrasezon, 5 lei/kilogram. Prunele bistrite se vand cu 2 lei kilogramul, iar cele altoi cu 2,5 lei kilogramul. Pretul perelor oscileaza intre 4 si 6 lei. Doar pretul merelor s-a cumintit si nu urca pe scara mercuriala mai sus de 2 lei. Deocamdata.
Doar jumatate din productia de miere a anului trecut
Si apicultorii au cunoscut un regres in activitatea lor, fapt ce i-a determinat sa umble la preturi. Salcamul a avut de suferit datorita inghetului tarziu din aceasta primavara. Floarea soarelui si rapita au fost in mare parte calamitate de seceta. Productia de miere va fi de maxim 12.000 de tone, jumatate din cea de anul trecut, sustine Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania. Asta se observa si in Piata Zalaului. In toamna trecuta, kilogramul de miere de albine se vindea cu 18 lei, in primavara, cu 20 de lei, iar acum cu 24 de lei. Apicultorii sunt nemultumiti ca Ministerul Agriculturii nu a aprobat plata in avans a sumelor prevazute prin Programul National Apicol, in conditiile in care acestia nu mai au resurse pentru a pregati rezerva de iarna a albinelor.
La ieftiniri nu ne putem astepta
Din observatiile de mai sus reiese ca pretul produselor agricole, acum la inceput de toamna, urca pe zi ce trece. La ieftiniri nu ne putem astepta. Seceta prelungita a dat agricultura peste cap. Intrebarea se pune: ce se poate face pentru a limita efectele catastrofale? Rectificarea bugetara de saptamana trecuta nu-i decat un strop de apa intr-un ocean. Pe langa seceta, stim cu totii ca o mare parte din vina o au cei care conduc destinele agriculturii romanesti de 20 de ani incoace. Dar acum este tardiv pentru regrete.