Dispeceratul de monitorizare a fost inaugurat, iar agentii politiei locale sunt atenti la ce se petrece 24 de ore din 24.
Pana in luna octombrie, reprezentantii municipalitatii spun ca vor fi instalate si camerele de supraveghere in 11 intersectii, astfel incat si soferii care apasa prea tare pedala de acceleratie sa fie descurajati si amendati cand incalca legislatia.
Sistemul de supraveghere cu camere video din parcuri a fost finalizat, iar dispeceratul de unde vor fi monitorizate camerele de supraveghere 24 de ore si 24 a fost inaugurat saptamana trecuta. In consecinta, toate zonele de agrement din municipiu – Parcul Padure Bradet, Parcul Rotary, Parcul Pacii, Parcul Tineretului, Platoul de marmura, dar si zona adapostului de noapte, sunt impanzite de camere de supraveghere care, spera autoritatile locale, sa creasca climatul de siguranta publica pe raza municipiului.
Lucia Trif, purtatorul de cuvant al Politiei Locale Zalau, spune ca dispeceratul de monitorizare a camerelor de supraveghere a fost infiintat la sediul Politiei Locale si a fost inaugurat pe 23 august. In total, au fost instalate 84 de camere video. In zona A a Parcului Padure Bradet sunt 30 de camere, in zona B sunt 20 de camere, in Parcul Rotary din Bradet si in Parcul Pacii cate o camera, in Parcul Tineretului sunt 16 camere, pe Platou sunt cinci camere de supraveghere, iar in zona adapostului de noapte sunt instalate 11 camere.
In total, Primaria Zalau a investit, din fonduri structurale alocate prin proiectul ISiguranta publica in municipiul Zalau prin sisteme de supraveghere video amplasate in spatii publiceI, suma de 94 de mii de lei. Primarul municipiului, Radu Capilnasiu, a declarat pentru Graiul Salajului ca isi doreste ca rata infractionalitatii sa se reduca dupa ce acest proiect de supraveghere cu camere video a fost implementat. „Ne dorim ca locuitorii, dar mai ales parintii, bunicii, copiii care merg de obicei in parcurile din Zalau sa se simta in siguranta. Acesta este scopul si obiectivul nostru – sa crestem calitatea vietii locuitorilor prin asigurarea climatului de siguranta publica. Am semnale de la oameni ca proiectul este binevenit si, de altfel, s-a dovedit deja ca infractorii sunt identificati. Chiar zilele trecute o doamna si-a uitat portofelul pe o banca din parc si i-a fost furat de cineva. Cu ajutorul camerelor de supraveghere a fost identificat cel care l-a luat de acolo. Noi speram ca faptele antisociale sa fie prevenite sau macar sa se reduca numarul lor”, spune Capilnasiu.