Desi cea de a doua sesiune din acest an de casare a autoturismelor prin „Progra-mul de stimulare a innoirii parcului auto national RABLA”, inceputa pe data de 7 august, avea beneficiari in exclusivitate persoanele fizice. Prin Ordinul 2691/2012, ordin semnat de ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, Programul Rabla accepta pentru casare si autovehicule cu vechime de minim cinci ani. Ce ti-e ca vechimea minima de cinci ani este valabila numai pentru proprietarii de masini persoane juridice. Pentru restul beneficiarilor Programul RABLA – persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si societati, unitati de invatamant si ONG – conditia a ramas nemodificata: masina trebuie sa aiba o vechime de minim zece ani si sa fie inmatriculata in Romania inainte de anul 2007.
Dorin Cheregi, directorul REMAT Salaj, cel mai important colector din judet, imi spunea ieri ca in aceasta sesiune i-au fost alocate doar 20 de tichete valorice si sansele sunt extrem de reduse sa i se mai aloce si alte vouchere. Nici sesiunea anterioara n-a fost mai imbelsugata: a primit doar cu zece vouchere mai mult. Toate voucherele au fost distribuite solictantilor in cateva ceasuri. „S-a incercat, la solicitarea cetatenilor, intocmirea unor tabele, in ordinea depunerii cererilor, afirma Cheregi, dar datorita numarului insuficient de vouchere repartizate de Administratia Fondului pentru Mediu, unora le venea randul peste cinci-sase ani. Asa ca s-a renuntat la tabele”. In ceea ce privesc solicitarile persoanelor juridice, Dorin Cheregi spune ca lumea nu s-a inghesuit. „Aici este o procedura mai complicata: dosarele trebuie sa ajunga la Bucuresti, la Administratia Fondului pentru Mediu. Dupa ce au primit avizul de casare, se intorc la judet, la colector. Nu vad ce rost a avut introducerea persoanelor juridice in aceasta sesiune, cand e o criza atat de acuta de vouchere”.
Pentru judetul Salaj au fost alocate in 2012 un total de 120 de tichete pentru 6 colectori aprobati. Aceste tichete valorice au fost distrubuite conform Ghidului de finantare, per judet, per numar de locuitori”. „Oricum ai da-o, nu o nimeresti”, zicea Dorin Cheregi. Si-i dau dreptate. In cele doua sesiuni din anul acesta pentru Programul Rabla a fost alocata suma de 171 de milioane de lei, care permite scoaterea din uz a 45.000 de autovehicule. Tichetele au fost alocate in doua etape – mai intai 30.000, apoi 15.000. Daca tichetele erau repartizate corect, dupa numarul populatiei, asa cum prevede Ghidul, Salajul, la cele 240.000 de suflete, ar fi trebuit sa beneficieze de 600 de vouchere in acest an, nu de 120.
Pe piata libera un voucher se poate cumpara cu 2.800-3.000 de lei. Asta in timp ce o „Dacie” cu o vechime de 25 de ani se vinde cu maxim 2.000 de lei. Constienta probabil de criza tichetelor, Rovana Plumb, ministrul Mediului, a spus ca s-ar mai putea aproba in anul 2012 o ultima suplimentare a numarului de tichete, cu inca 15.000. Poate atunci ar primi si judetul nostru tichete valorice in mod corect. Numai ca aceasta ultima majorare este conditionata de disponibilitatea banilor necesari in Fondul de Mediu.