Noul an scolar va aduce foarte multe schimbari in ce priveste functionarea scolilor si a Inspectoratului Scolar. Dupa ani de zile in care au existat aceiasi directori si inspectori, noul val de putere vrea schimbarea.

Au mai ramas doar trei zile pana la debutul oficial al anului scolar 2012-2013 si aproximativ doua saptamani pana cand clopotelul va suna pentru a-i chema pe cei aproximativ 40 de mii de elevi salajeni la ore. Insa, inca nu se stie ce anume se va intampla in clasa pregatitoare, nu se stie cum vor fi conduse gradinitele si nici cum se vor adapta copiii si elevii la conditiile de naveta din cauza ca scolile la care invatau vor fi inchise incepand cu 1 septembrie. Totodata, in urma schimbarilor vehiculate la varful unitatilor de invatamant, inca nu s-a stabilit ce persoane vor fi puse in functiile de director si director adjunct.
Clasa pregatitoare – o mare necunoscuta
Introducerea, incepand cu anul scolar 2012-2013, a clasei pregatitoare a creat o adevarata isterie inca din primavara acestui an, cand au debutat inscrierile copiilor de 5 si 6 ani in noua clasa infiintata. S-a pornit la drum fara ca cineva sa gandeasca ce se va intampla cu micutii care, in loc de jucarii, vor avea pe pupitre caiete si carti si care vor sta la scoala patru ore. In plus, nu se stie nici cine va preda la clase – educatoare sau invatatoare. Se stie doar ca vor fi cadre didactice cu dubla specializare. Insa, abia in aceasta saptamana cadrele didactice care vor preda la clasa pregatitoare au demarat cursurile de pregatire speciala. Pregatirea lor dureaza cateva zile, timp in care trebuie sa invete cum sa le ocupe instructiv timpul celor 1.600 de micuti de 5 si 6 ani.
Parintii au boicotat de la bun inceput introducerea clasei pregatitoare, inca de pe vremea cand „noutatea” era doar o idee a ex-ministrului Daniel Funeriu. S-au semnat petitii, s-au adunat mii de semnaturi, dar nu s-a tinut cont de ele, pentru ca era deja prea tarziu. Reteaua scolara era aprobata, inscrierile erau facute, copiii au fost evaluati si s-au alocat bani pentru dotari. Doar ca, si in acest moment, dotarile lipsesc cu desavarsire din unitatile de invatamant pentru ca nici o scoala nu a primit macar mobilierul necesar, dupa cum au constatat reprezentantii Inspectoratului Scolar Jude-tean (ISJ) Salaj. In plus, pentru anul scolar 2013-2014 se vehiculeaza ca va fi retrasa clasa pregatitoare si scoala va functiona in vechea traditie – gradinita e gradinita, scoala primara nu va incepe cu clasa „0”, iar restul ciclurilor de invatamant vor functiona in mod firesc. Daca va fi desfiintata sau nu clasa pregatitoare ramane la latitudinea celor din Ministerul Educatiei care vor mai fi in functii anul viitor.
„Adio”, directori de gradinite!
De obicei, toamna se numara bobocii, insa in acest an se vor numara si directorii. La nivel de Zalau vor exista mai putini directori in unitatile de invata-mant incepand cu 1 septembrie, dupa ce toate gradinitele din municipiu vor trece, in baza retelei scolare aprobate la inceputul anului 2012, in subordinea scolilor. In unele cazuri, doua gradinite vor trece la o scoala – cum sunt gradinitele 10 si 12, care au fost arondate Scolii Gimnaziale „Gheorghe Lazar”. In aceasta situatie, toate cele trei unitati vor fi conduse de un singur director, iar Consiliul Local Zalau nu va plati trei directori ca si pana acum. Ceea ce nu se stie concret in acest moment este modul cum va fi asigurata buna functionare a gradinitelor. Inspectorul general din cadrul ISJ Salaj, Gheorghe Bancea, spune ca inca nu exista un cadru legal privind admini-strarea gradinitelor, dar crede ca cel care a detinut functia de director la gradinita va deveni coordonatorul unitatii. In plus, inspectorul Bancea spune ca s-a incercat si revenirea la veche formula, insa nu exista nici o posibilitate, pentru ca legislatia a fost deja modificata si aprobata. Concret, nici educatoarele din gradinite, nici directorii unitatilor, nici reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean, dar nici reprezentantii Ministerului Educatiei nu stiu ce se va intampla dupa 1 septembrie in gradinite.
Se schimba conducerile scolilor
Dupa schimbarile la nivel ministerial si al inspectoratelor scolare, a venit randul schimbarilor la nivelul conducerilor unitatilor de invatamant. La nivel de Salaj, inspectorul general va schimba aproximativ 20 la suta din actualii directori si directori adjuncti din scoli, insa nu a luat deciziile finale in privinta noilor persoane pe care le va detasa pe functii de conducere. Pentru ca este o chestiune de ore pana la 31 august, cand tuturor persoanelor cu functii de conducere in scoli si in Inspectorat le „expira” detasarile pe functii, Gheorghe Bancea trebuie sa ia decizii „sub presiunea” celor care pleaca si a celor care vor functii. In tot acest timp, angajatii din scoli trebuie sa pregateasca spatiile pentru elevi, sa faca curatenie, sa igienizeze, sa achizitioneze tot ce este necesar pentru buna functionare a scolilor din prima zi de cursuri. Insa, aproape toate cadrele didactice se preocupa de „cine le va fi noul director”, de speculatii si tergiversari ale deciziilor inspectorului general. In consecinta, vorbim de un alt val de incertitudine care planeaza asupra debutului anului scolar 2012-2013.
Se desfiinteaza scoli. Elevii isi iau bocceluta in spinare si … la drum
La inceputul acestui an, fosta conducere a Inspectoratului Scolar Judetean a propus Ministerului Educatiei reteaua scolara pentru anul scolar 2012-2013. Astfel, ar urma ca 13 unitati de invatamant sa fie desfiintate de la 1 septembrie. Nici acest lucru care parea „batut in cuie” nu se realizeaza, pentru ca unii primari au facut solicitari sa nu li se inchida scolile, fapt confirmat de Gheorghe Bancea. Din cele 456 de unitati de invatamant care au fost functionale in anul scolar 2011-2013, urmau sa functioneze in continuare doar 443. Insa, vor fi functionale 444, pentru ca Scoala Gimnaziala cu clasele I-VIII din Valeni nu se va inchide. Vor fi desfiintate cinci scoli cu clasele I-IV : Scoala Solomon, Scoala Chizeni, Scoala Dabaceni, Scoala Mal si Scoala Sancraiu Almasului. Astfel, elevii din Solomon vor invata la Garbou, cei din Chizeni la Galgau, elevii din Dabaceni vor invata la Grupul Scolar IIoachim PopI Ileanda, elevii din Mal vor invata la Grupul Scolar Sag, iar cei din Sancraiu Almasului la Scoala Gimnaziala Zimbor. Totodata, sunt desfiintate si transformate in structuri ale altor unitati de invatamant si opt gradinite din judet. Gradinita Ban devine structura la Scoala Banisor, Gradinita din Cizer devine structura la Scoala IHoreaI Cizer, Gradinitele Ciglean si Brusturi devin structuri ale Scolii Gimnaziale IMarcus AureliusI din Creaca, Gradinita Doh devine structura a Scolii Maeriste, Gradinita Stana devine structura la Gradinita nr. 12 Zalau, Gradinita Vadurele devine structura la Scoala Napradea, iar Gradinita Braglez devine structura la Scoala Gimnaziala Surduc.
Singurii elevi care nu vor avea „de suferit” din cauza navetei sunt cei din satul Valeni, comuna Cristolt. Desi clasele V-VIII din sat au fost propuse comasarii cu cele de la Cristolt, primarul Ioan Cheseli a reusit sa convinga autoritatile ca adminitratia locala va cheltui mai mult cu transportul elevilor la Cristolt, decat ar cheltui cu mentinerea cursurilor la Valeni. Astfel, desi era data ca sigura desfiintarea claselor V-VIII de la Valeni – mai ales ca s-a primit de la Minister chiar si un microbuz scolar pentru transportul elevilor, s-a revenit asupra deciziei, iar profesorii, parintii si elevii sunt mai linistiti acum. „Fosta conducere a Inspectoratului a comasat clasele V-VIII de la Muncel cu cele de la Braglez. Dupa care, si de la Braglez le-au mutat la Surduc. Copiii nostri au ajuns sa faca naveta de la Muncel la Surduc, pentru ca in fiecare an au modificat cate ceva. Acum, microbuzul scolar vrem sa-l folosim pentru a duce copiii din Muncel si Poiana Ontii la Critolt, sa nu mai dau bani si la Grupul Scolar Surduc pentru motorina necesara navetei copiilor de la noi din comuna. Trebuie sa simplificam lucrurile, nu se platim in mai multe locuri. Am primit confirmare verbala si de la Prefectura si de la Inspectoratul Scolar Judetean ca solutia noastra va putea fi pusa in practica”, a declarat pentru Graiul Salajului primarul comunei Cristolt.