Temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor, dar mai ales neglijenta oamenilor care se apuca sa igienizeze terenurile si miristile, au provocat anul acesta 260 de incendii de vegetatie uscata si arderi necontrolate in Salaj, distrugand mii de hectare de vegetatie. Multi dintre „faptasi” nu sunt identificati. Au fost aplicate doar 42 de amenzi contraventionale pe tot parcursul anului, valoarea totala fiind de 92.500 de lei. Numai la sfarsitul saptamanii trecute pompierii au interveni pentru stingerea a 12 incendii de vegetatie, in toate zonele judetului.
„Reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta au efectuat o serie de controale, au discutat cu primarii din zonele rurale, au amenintat cu amenzi, insa se pare ca oamenii nu inteleg la ce pericol se expun in momentul in care nu respecta procedurile elementare de prevenire a incendiilor. In mod normal, arderea miristilor si a vegetatiei uscate se face numai dupa ce s-a obtinut permisul de lucru cu focul de la seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta, prin grija primarului”, spune purtatorul de cuvant al ISU „Porolissum”, locotenent Lucian Jacodi.
De vineri pana luni, in Salaj au fost mistuite de flacari peste 80 de hectare de vegetatie. Cea mai grea interventie a pompierilor a fost sambata, la Halmasd, unde un cetatean a incercat sa-si curete terenul si a provocat un incendiu de proportii care s-a extins si a afectat 50 de hectare de vegetatie uscata in livezi si culturi de vita de vie. In acest caz, au intervenit pompierii Garzii de Interventie Nusfalau. De asemenea, incendii de vegetatie au avut loc si in Stana, in Badacin, in Poienita, Lupoaia, Simisna, Nusfalau, Zalau, Cehu Silvaniei, Somes Odorhei, Fildu de Jos si Buciumi.
Misiuni dificile pentru pompieri
Pompierii militari sunt pregatiti sa intervina in orice situatie de urgenta, insa, de multe ori, interventia lor este ingreunata de faptul ca nu pot ajunge cu autospecialele la locul incendiului. In cazul incendiilor de amploare intervin inclusiv oameni din localitati, mobilizati de autoritatile locale. „Intr-un echipaj avem cinci pompieri. In functie de amploarea incendiului, se trimit mai multe autospeciale. In cateva cazuri a fost nevoie sa intervina echipaje atat de la Zalau, cat si ale sectiilor si garzilor de interventie din alte localitati. Daca sunt incendii extinse pe zeci de hectare, pompierii sunt ajutati si de oameni din zona respectiva”, spune Lucian Jacodi.
Costurile pe care le implica stingerea unui incendiu nu pot fi estimate, dupa cum relateaza reprezentantii ISU. Fiecare interventie este costisitoare, daca se iau in calcul pagubele pe care le produce si pericolul la care se expun oamenii.
Salajenii isi dau foc la culturi
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...