Gutuia este putin cunoscuta ca remediu naturist, desi contine active care actioneaza eficient asupra bolilor hepatice, digestive si respiratorii. Intr-un singur fruct se afla un depozit impresionant de vitamine (A,B,C,PP) saruri minerale, glucide si fibre. Merita retinute cateva din beneficiile gutuii asupra sanatatii.
Sub forma de suc proaspat, gutuia ajuta la tratarea insuficientei pancreatice. Se bea de trei ori pe zi cate o jumatate de pahar de suc. De mentionat ca este necesar un aparat de stors, stoarcerea manuala nefiind posibila.
Cercetarile efectuate in Japonia au aratat ca in coaja gutuilor exista substante antivirale, care inhiba dezvoltarea microorganismelor ce declanseaza hepatita de tip A,B,C. Pentru stimularea unctiei hepatice, este indicata o cura de o luna cu nectar proaspat de gutui.
Guturaiul, afectiunile pulmonare, tuberculoza se trateaza, ca adjuvant, cu suc de gutui. Din samburi, care contin mucilagii se prepara un ceai util contra tusei.
Gutuile coapte ajuta la digestie, iar siropul actioneaza favorabil in caz de diaree, hemoragii uterine si hemoroizi.
Gutuile sunt indicate la infectii intestinale, inclusiv in cazul colonului sensibil, cu mentiunea ca sucul de gutui este containdicat in cazul constipatiilor.
Gutuile rase si amestecate cu miere, cate o jumatate de kilogram pe zi, combat colita de fermentati.
Senzatia de greata, dimineata, dispare cu jumatate de gutui mancata pe stomacul gol.
Contra urticariei se aplica local compresecu tinctura de seminte de gutui.
Frunzele de gutui sunt utile, de asemene, contra diareei, sub forma de infuzie (ceai).
Boala canceroasa poate fi ameliorata cu gutui, consumate ca atare sau sub forma de nectar din pulpa si coaja. S-a demonstrat ca anumite substante continute de gutui (in special vitamina B17) ajuta la distrugerea celulelor maligne, fara a le afecta pe cle normale.
Impotriva degeraturilor se prepara un macerat la rece, dintr-o lingura de seminte la 200 mililitri apa. Se lasa la macerat doua-trei ore, se strecoara si se aplica,local comprese.
trebiue retinut ca aceste metode traditionale si-au dovedit, nu o data, utilitatea. Aplicarea lor, insa, nu exclude consultarea medicului.