Sezonul plecarii salajenilor la munca in strainatate este in toi, astfel ca autoritatile din domeniu atrag atentia asupra pericolelor la care se expun cei care accepta orice oferta de munca, mai ales ca pe raza judetului Salaj au fost depistate anul trecut si la inceputul acestui an retele de escroci care promiteau locuri de munca bine platite, luau bani de la oameni si ba nu ii mai duceau la munca, ba ii tratau ca pe sclavi.
Luminita Nemes, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, avertizeaza oamenii sa se informeze in detaliu cu privire la cei care le promit locuri de munca, cat si cu privire la ceea ce trebuie sa contina un contract de munca, indiferent de domeniul de activitate. In primul rand, trebuie verificate adresa si datele de identificare ale angajatorului, pe site-ul ITM Salaj sau la sediul institutiei. Apoi, in contractul de munca trebuie sa fie precizate descrierea muncii, timpul de munca si timpul de repaus, durata contractului, conditiile de salarizare, conditiile de transport, conditiile de locuit, precum si conditiile de protectie sociala. „Avand in vedere ca suntem in plin sezon de desfasurare a activitatilor sezoniere din agricultura si a activitatilor din constructii sau silvicultura, avertizam ca persoanele fizice nu au dreptul sa exercite activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate”, spune inspectorul sef al ITM Salaj.
Totodata, reprezentantii ITM spun ca agentiile de plasare a fortei de munca trebuie sa fie societati romanesti, care au ca activitate principala „selectia si plasarea fortei de munca”, sa fie inregistrate la ITM, iar in momentul in care o persoana apeleaza la o astfel de agentie trebuie sa primeasca un contract de mediere, incheiat in conditii legale. Prin contractul de mediere, agentia de plasare a fortei de munca trebuie sa asigure incheierea unui contract de munca intre persoana care vrea sa obtina un loc de munca in strainatate si angajatorul strain.
Retele destructurate de autoritati
Graiul Salajului a mediatizat doua cazuri grave de escrocherie in plasarea fortei de munca in strainatate – reteaua de la Lompirt si cazul salajenilor exploatati in zona Calabria, din sudul Italiei. Cei din Lompirt au exploatat peste 350 de salajeni pe plantatiile de ceapa si ridichi de la Zeiskam, promitandu-le salajenilor conditii decente de lucru, fiind in schimb umiliti, exploatati si cu banii luati. Un alt caz, prezentat in luna martie, este cel al retelei destructurate de DIICOT. Petre Nicu si Muresan Ioana au racolat 34 de salajeni in vederea exploatarii prin munca in sudul Italiei.
Luminita Nemes solicita salajenilor sa semnaleze institutiei pe care o conduce orice promisiune „tentanta” venita din partea persoanelor dubioase. Sesizarile se poat face si telefonic, sau pe e-mail.
Doar 14 firme din Salaj au acte in regula
Societatile comerciale care isi desfasoara legal activitatea in Salaj sunt: SC American Experience SRL, SC Radesco SRL, SC Megacon Grup SRL, SC DHN Trans SRL, SC Salvosan Ciobanca SRL, SC B&B Medjob SRL, SC Pointcons SRL, SC American Experience Limited SRL, SC Assistance and Care for Senior SRL, SC Job Mobil SRL, SC Codpyl Stef SRL, SC ATC Plasare Service SRL, SC Birou Munca West SRL, SC Point Cons International SA.
Verifica-ti angajatorul daca alegi sa muncesti in strainatate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...