Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că judecătorii Curţii nu au fost cei care au stabilit rezultatul referendumului, ci au constatat şi validat cifrele transmise de Biroul Electoral Central, precizand că a fost luat in calcul „tot ce trebuia”. Zegrean a fost intrebat cum vede faptul că judecătorul Ion Predescu a afirmat că referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie ar fi trebuit validat de Curte.
„Este un punct de vedere, dumnealui a adus un astfel de punct de vedere, nu are decat să şi-l susţină, decizia Curţii a fost cea pe care o cunoaşteţi”, a răspuns Zegrean.
El a fost intrebat care cifre au fost luate in calcul, dacă datele transmise de Guvern au mai avut vreo relevanţă in decizia Curţii.
„O să vedeţi astăzi decizia, vom arăta in amănunt ce am luat in calcul, ce nu am luat in calcul. Ce trebuie să inţelegeţi şi dumneavoastră şi toată ţara asta: nu noi am stabilit rezultatul referendumului, noi am primit rezultatul de la BEC, noi nu avem nici măcar calitatea de a-l stabili. Noi am stabilit că referendumul s-a desfăşurat corect şi am confirmat rezultatul. Deci, nu am stabilit noi rezultatul. Puteam noi să numărăm voturile?”, a replicat Zegrean.
„Nu noi am stabilit rezultatul referendumului, rezultatul comunicat de BEC a fost de 46,24%”, a mai subliniat preşedintele CC, care a menţionat că judecătorii au luat in calcul „tot ce trebuia să ia in calcul”.
Judecătorul CC Ion Predescu a declarat, miercuri, că referendumul trebuia validat intrucat persoanele care au participat la vot au reprezentat mai mult de jumătate din votanţii reali, respectiv jumătate din 14,5 milioane.
„In raport cu populaţia ţării, aplicand cifra care este de 18,3 la sută a minorilor, aproape patru milioane, răman 17. Din 17 milioane scăzand pe cei care au domiciliu şi reşedinţa legală in străinătate răman circa 14,5 milioane. Sunt cifre exacte, matematice care m-au determinat să susţin punctul de vedere pe care l-am şi votat”, a afirmat Predescu, la intrarea in sediul Curţii Constituţionale.
Predescu a mai susţinut că referendumul ar fi trebuit validat de către Curtea Constituţională, insă nu s-a ţinut cont de cifrele transmise de către Guvern.
„Cifrele sunt limpezi, sunt clare, sunt precise, asta este”, a mai susţinut judecătorul CC.
„Cei 8,5 milioane prezenţi la vot reprezentau cifra corespunzătoare a 17 milioane, ori la noi nu erau 17 milioane, ci mult mai puţin cetăţenii cu drept de vot”, a mai explicat Predescu.