Curtea Constituţională ar putea pune capăt, azi, după o aşteptare de aproape două luni, actualei crize politice, prin luarea unei decizii in legătură cu referendumul de demitere a şefului statului. O decizie, indiferent care, nu pare insă o certitudine, in condiţiile in care hotărarea trebuie luată cu cel puţin şase voturi din nouă, iar şedinţele de pană acum ale Curţii au adus in discuţie realizarea unei astfel de majorităţi. Rămane de văzut dacă datele trimise luni de Guvern sunt suficiente şi folositoare Curţii şi dacă aceasta este capabilă să işi asume o hotărare fără echivoc.
De altfel, premierul Victor Ponta a declarat că işi doreşte foarte mult ca, azi, Curtea Constituţională să ia o decizie „albă, neagră, validare, invalidare”, dar să o ia neapărat, el subliniind faptul că orice amanare a luării unei decizii ar insemna de fapt prelungirea instabilităţii politice.
Curtea Constituţională va analiza datele trimise de Guvern privind listele electorale permanente, fiind aşteptată o decizie a judecătorilor constituţionali referitoare la valabilitatea referendumului pentru demiterea preşedintelui, o soluţie urmand să fie luată cu o majoritate de două treimi.
Discuţiile au loc după ce judecătorii CC au decis devansarea termenului stabilit iniţial pentru 31 august, in urma unei solicitări a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. Schimbarea termenului a fost motivată de instabilitatea politică şi impactul asupra economiei.
Astfel, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului să comunice pană la 21 august listele electorale permanente actualizate pană la 10 iulie. CC a invocat in solicitare textele legale potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetăţenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pană in ziua alegerilor inclusiv.
Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că a trimis Curţii Constituţionale o adresă cu informaţiile primite de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, care nu sunt listele electorale permanente, pentru că Guvernul nu are aceste liste, care sunt la Parchet.
Victor Ponta a precizat că, din datele primite de la MAI şi MAE şi transmise Curţii Constituţionale, 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 aveau actele de identitate expirate şi nu le-au reinnoit pană in ziua votului, in timp ce 3.052.397 sunt in străinătate, din care nu se ştie exact numărul minorilor.
Parchetul instanţei supreme a transmis in 9 august Curţii Constituţionale că poate să pună la dispoziţie listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor, in original, folosite la referendum, precizand că CC nu a formulat solicitări in acest sens. Parchetul ICCJ are toată baza de date cu cetăţenii cu drept de vot la referendumul din 29 iulie, fiind ridicate copii de pe documente de la CC, AEP, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, BEC, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Direcţia Generală de Paşapoarte.
Documentele cu rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui au ajuns in 1 august de la Biroul Electoral Central la Curtea Constituţională.
Cu toate acestea, listele pe baza cărora s-a votat la referendumul din 29 iulie, dar şi numărul votanţilor luaţi in calcul pentru cvorum sunt incă o mare necunoscută, chiar şi după invocarea de către CC a definiţiei listelor permanente din Legea alegerilor prezidenţiale.
Curtea Constituţională este instituţia care validează sau invalidează rezultatele referendumului de demitere a preşedintelui Romaniei, prin hotărare.
Inaintea publicării in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, hotărarea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, intrunite in şedinţă comună”.