„Arsura soarelui pe struguri” este un accident fiziologic care determina intreruperea proceselor de maturare normala a stru-gurilor, alternabd pierderi de randament si calitate considerabile. Desi fenomenul nu este nou, fiind observat sporadic, inca din 1846, pagube semnificative s-au semnalat in ultimii 10 ani. Pe fondul schimbarilor climatice, atacul tinde sa se extinda ingrijorator la nivel mondial. In plantatiile viticole din Salaj (cate mai sunt) si din Romania in general, in vara acestui an, temperaturile caniculare si seceta au favorizat ma-nifestarea atacului, mai ales la soiurile de struguri albi.
Simptomatologie
Simptomele carcteristice „arsurii soarelui pe struguri” se manifesta cu frecventa variabila de la o parcela la alta. In prima faza boabele afectate prezinta depresiuni brune, asemanatoare unor lovituri care se adancesc in pulpa bobului, se extind si , determinand pierderea turgescentei, stfidirea si uscarea rapida a boabelor. Strugurii afectati au putin zahar si aciditate ridicata. Sinteza aromelor si compozitia colorantilor sunt de asemenea perturbate.
Factori favorizanti
Temperatura foarte ridicata, schimbarea brusca a conditiilor climatice, parcele cu expozitie insorita (insolatia), soluri permeabile si superficiale, carente de potasiu, seceta, pierderea rapida a apei din sol
Masuri de prevenire si combatere
Pana la ora actuala, nu se cunosc metode directe de combatere, in situatii de risc eforturile trebuind indreptate spre aplicarea metodelor indirecte de prevenire a aracului: se vita desfrunzirea in zona strugurilor in perioadele cu temperaturi caniculare; se intervine asupra reducerii vigorii de crestere (sarcina de rod echilibrata); se mentine in plantatie echilibrul vegetativ-productiv (frunze/fructe) se evita dezechilibru hidric.