Noul director este Corina Fort, profesor de istorie la Liceul Sportiv „Avram Iancu”

Lantul schimbarilor la varful institutiilor salajene continua de la intrarea USL la guvernare, astfel ca dupa instalarea noilor sefi ai Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), Casei Judetene de Pensii (CJP), Registrului Auto Roman (RAR) si al Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu (CJGM) a venit randul schimbarii din functie a directorului Casei Corpului Didactic (CCD) Salaj.
Ieri, Sanda Bulgarean – care a ocupat functia de director prin detasare in interesul invatamantului din ianuarie 2011 – a fost inlocuita oficial de la conducerea institutiei cu un cadru didactic care nu a mai ocupat functii de conducere in invatamantul salajean. Profesoara de istorie de la Liceul Sportiv „Avram Iancu” din Zalau, Emilia Corina Fort, a fost detasata in interesul invatamantului salajean pentru functia de director interimar al Casei Corpului Didactic de catre ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), Ecaterina Andronescu.
Ordinul de incetare a detasarii Sandei Bulgarean pe functia de director al CCD Salaj, precum si ordinul de detasare pe functie a Corinei Fort, au fost prezentate in cadrul unei intalniri la sediul ISJ Salaj de catre inspectorul scolar general, Gheorghe Bancea. Acesta a precizat ca cele doua ordine au fost transmise de la Minister marti, dupa programul de lucru al institutiei, si, din cauza zilei libere de Sfanta Maria, cele doua acte au fost inregistrate la Inspectoratul Scolar abia ieri dimineata. Dupa cum declarau liderii USL cu aproximativ o luna in urma, functia de director al Casei Corpului Didactic i-a revenit PSD, conform intelegerii intre reprezentantii partidelor din Uniune, dupa ce functia de inspector scolar general a fost ocupata de Gheorghe Bancea, sustinut de PNL Salaj, iar cele doua functii de inspectori generali adjuncti au revenit PSD Salaj si UDMR Salaj.
Schimbari politice
Corina Fort este sotia directorului tehnic de la Transurbis, Calin Fort. Chiar daca are un CV impresionant, din cauza faptului ca este propunerea organizatiei PSD Salaj pentru functia de director al CCD, detasarea acesteia pe functie chiar si pentru scurt timp este catalogata drept o numire politica.
Sanda Bulgarean este sotia directorului Colegiului National Silvania (CNS) Zalau, Vasile Bulgarean. Cei doi soti au fost numiti si sustinuti in functii de fostul inspector scolar general, Ioan Abrudan. Mai exact, schimbarea din functie atat a Sandei Bulgarean, cat si a altor directori pedelisti, era de asteptat, mai ales ca majoritatea celor cu functii de conducere in invatamantul salajean ocupa functiile prin detasare, nu prin concurs. Vasile Bulgarean a fost candidatul PDL Salaj pentru functia de consilier local.
Pentru zilele urmatoare se vehiculeaza schimbari si la nivelul inspectorilor scolari de specialitate, precum si la nivelul conducerilor unitatilor de invatamant. Doar ca, la acest nivel, deciziile de prelungire a detasarilor pe functii sau de incetare a detasarilor vor fi luate la nivelul Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean.
Sanda Bulgarean ramane profesor metodist la CCD
Fostul director al Casei Corpului Didactic, Sanda Bulgarean, desi are catedrele de geografie rezervate la Scoala Gimnaziala „Corneliu Coposu” si la Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” din Zalau, nu se va intoarce la catedra, dupa cum a declarat ieri, dupa conferinta de presa. A obtinut prin concurs functia de profesor metodist in cadrul CCD Salaj si va pastra aceasta functie. Totodata, Sanda Bulgarean a tinut sa precizeze ca nu a fost numita politic in functia de director, ca nu a lipit afise si ca nici nu se pricepe la asta. Cat priveste rezultatele pe care le-a avut ca director, Sanda Bulgarean spune ca este multumita de ceea ce a realizat, mai ales ca a reusit sa acrediteze trei cursuri de formare si perfectionare profesionala pentru cadrele didactice din Salaj. „Prinsa intr-un joc al democratiei pe care-l inteleg si-l accept, va spun cu sinceritate ca am suficiente motive sa fiu multumita. In primul rand, numirea mea in aceasta functie a fost facuta doar intr-un concurs de imprejurari, fiind vorba doar de un interimat. Nu am fost numita politic, pentru ca nu as fi acceptat, dezideratul meu fiind legat de tot ceea ce inseamna scoala. Nu stiu lipi afise si nu am distribuit pliante cu sigle electorale. In al doilea rand, odata ce am acceptat, mi-am spus ca trebuie sa am un program cu obiective centrate pe modernizare si perfectionare, asta fiind in acceptia mea substanta politicii educationale”, a declarat in fata colegilor si a presei Sanda Bulgarean, facand trimitere la schimbarile din institutii realizate pe criterii politice.
Corina Fort a parasit catedra de istorie
Noul director al Casei Corpului Didactic, Corina Emilia Fort, este catalogat unul dintre profesorii de istorie din judet cu experienta si implicare in activitatile didactice. Are 37 de ani, absolventa a Facultatii de Istorie – Filosofie la Babes- Bolyai Cluj, are doua masterate in management curricular si educational, este profesor titular, preda istorie de 13 ani si a obtinut gradul didactic I. Incepand cu anul 2001 a participat la o serie de programe de formare si perfectionare, cumuland aproape 400 de credite transferabile. Elevii pe care i-a indrumat au obtinut o serie de diplome si premii la concursurile si olimpiadele scolare la toate etapele. De curand a fost membru al comisiei de organizare a Concursului National „Democratie si toleranta”, care a avut loc pentru prima data la Zalau.
„Ma onoreaza numirea in aceasta functie si, in acelasi timp, ma face sa devin constienta de responsabilitatile care imi revin. Sunt profesor de istorie cu gradul didacti I. De 13 ani sunt profesor de istorie, iar de 11 ani predau la Liceul Sportiv Avram Iancu. Consider ca un profesor cu adevarat bun este acela care intai se invata pe sine, pentru ca apoi sa-i invete pe altii. Conform acestui crez, am urmat mai multe cursuri de formare (…) Imi propun ca impreuna cu echipa Casei Corpului Didactic, cu Inspectoratului Scolar, sa oferim o gama cat mai variata de programe de formare continua pentru cadrele didactice si personalul auxiliar din invatamant. Voi sustine dezvoltarea centrelor de documentare si informare din reteaua scolara”, a declarat ieri noul director, Corina Fort.

Casa Corpului Didactic (CCD) Salaj organizeaza activitati de formare a personalului didactic si didactic auxiliar din in-vatamantul preuniversitar, precum si a personalului de conducere si control. Totodata, organizeaza stagii de scurta durata, in co-laborare cu universitati si institutii de cercetare, pentru informarea privind spe-cialitatea, domeniul stiintelor educatiei, reforma inva-tamantului si legislatia scolara. La cererea In-spectoratului Scolar, a comisiilor metodice sau a consiliilor de administratie, CCD poate organiza stagii, cursuri, sesiuni pentru informarea personalului didactic, programe de cercetare educationala. desfasoara, in colaborare cu alte institutii, studii de diagnoza si prognoza asupra sistemului de invatamant la nivel regional sau local. Rezultatele obtinute in urma efectuarii acestor studii sunt folosite pentru adaptarea programelor de formare la cerintele de profesionalizare a personalului didactic.