Constructia USL a fost una anevoioasa si a fost generata de reactiile anti-Basescu, in primul rand. Dupa aproape trei ani de apropiere intre cele doua partide principale din Uniune, PSD si PNL, tot mai multe voci anunta declinul acestei constructii politice. Daca are sanse sa supravietuiasca USL-ul si cata vreme va mai rezista, sunt problemele la care am incercat sa cautam raspuns.
USL a pornit ca o constructie politica in contrapondere cu puterea PDL, al carei exponent de varf este presedintele Traian Basescu. In cursul acestui an, USL si-a indeplinit un deziderat – premier propriu, in persoana lui Victor Ponta, presedintele PSD, care a format guvern sustinut de liberali, conservatori si pesedisti, cu ajutorul mai multor formatiuni politice parlamentare. Cel de-al doilea obiectiv, respectiv demiterea lui Traian Basescu si presedinte liberal in loc, l-au indeplinit partial. Traian Basescu a fost suspendat de Parlament si numit ca interimar presedintele liberalilor, Crin Antonescu. Din pacate pentru USL, au ratat de unii singuri trecerea lui Traian Basescu in istorie, pentru ca nu au reusit sa creeze cadrul legal pentru ca referendumul pentru demiterea presedintelui sa fie validat fara emotii. Este o chestiune de zile pana se pronunta Curtea Constitutionala asupra validitatii consultarii populare din 9 iulie, insa cadrul legal existent nu permite validarea referendumlui, oricate jocuri politice se fac acum. In mod normal, Traian Basescu se intoarce la Cotroceni, in ciuda votului negativ primit de la populatie. USL a esuat in tentativa de a scapa de Traian Basescu, iar acest esec provoaca disensiuni intre aliati, care au reverberatii in piata publica.
In aceste zile, cei doi lideri ai USL – Victor Ponta si Crin Antonescu – par a fi intr-o disputa mascata. Ca presedinte interimar, Crin Antonescu s-a declarat ieri nemultumit de premierul Victor Ponta, iar seful PSD nu pare foarte multumit de corecturile pe care colegul sau de Uniune i le aplica de la Cotroceni.
Nosa crede ca uniunea rezista
Deputatul Iuliu Nosa, prim-vicepresedintele PSD Salaj, spune ca USL-ul este foarte rezistent. „Nu se pune problema unor neintelegeri, chiar daca se speculeaza mult pe aceasta tema. USL-ul este foarte rezistent”, spune Iuliu Nosa. Liderul PSD Salaj este convins ca alegerile parlamentare din toamna se vor desfasura cu USL ca principala forta politica si ca noul guvern va fi format tot de Victor Ponta impreuna cu partenerii liberali. „Conform intelegerii avute, ne respectam ca USL si interesul nostru este pentru o guvernare competenta a tarii si benefica pentru judet. Putem demonstra ca actionam in interesul Romaniei, ca stim ce avem de facut s ca vom face in continuare ce este bine si ce este nevoie pentru romani”, a precizat Nosa. Deputatul PSD mai spune ca neintelegerile despre care se discuta ca ar fi in cadrul USL nu sunt reale si nici de natura de a pune in pericol constructia politica. „Sunt situatii poate intrucatva explicabile, cand se ajunge la persoane. Am convingerea ca fiecare dintre noi realizam ca cel mai important lucru este ceea ce facem pentru cetateni si nu pozitiile pe care le ocupam vremelnic”, mai spune Nosa.
Orgolii si neintelegeri in Salaj
Chiar daca la alegerile locale, la nivel de Salaj, marele castigator a iesit USL, in toata aceasta perioada au existat o serie de disensiuni intre conducerile celor doua partide – PSD si PNL, dar si la nivel de organizatii locale si chiar de membri. Problemele cele mai multe au aparut la desemnarea candidatilor pe functii de primari si consilieri. Cu mai multa experienta, cei de la PSD au reusit sa-si faulteze colegii liberali atat la listele de candidaturi, cat si in ziua votului, acolo unde liberalii au avut candidati proprii. In unele comune, celor de la PNL li s-au cerut sa desemneze cateva persoane pentru liste comune, dupa care i-au pus in situatia de a-si completa singuri listele, fiind anuntati cu 24 de ore inainte de depunerea candidaturilor ca nu mai merg pe liste comune. La Simleu Silvaniei, unde PNL-ul se ocupa de alegeri, s-a reusit o colaborare intre cele doua partide, insa la Cehu Silvaniei, oras cu candidat PSD la primarie, lucrurile au stat pe dos. La Zalau, cu primar PNL si sanse mari de castig, liberalii si-au sacrificat propriile liste de candidati, acceptand candidaturi comune. La fel de sigura era si situatia PSD-ului la Jibou, cu primarul Eugen Balanean, insa acolo pesedistii nu i-au vrut in ruptul capului pe liberali pe liste. Daca la Zalau liberalii au pierdut un consilier, tocmai pentru ca au mers pe lista comuna, la Jibou, PSD-ul au castigat consilieri locali in defavoarea colegilor de alianta. Iar faulturile electorale nu s-au oprit aici. Liberalii au pierdut un primar la Buciumi, pentru ca organizatia PSD din comuna a sprijinit candidatul altui partid. Acelasi lucru s-a intamplat la Surduc – liberalii au pierdut primaria, pesedistii facand campanie pentru un candidat independent care a castigat alegerile.
Nici la consilieri judeteni liberalii nu au avut mai mult noroc in alianta cu PSD. Daca in mandatul trecut, cand au candidat singuri, erau sase consilieri judeteni, anul acesta au ramas doar patru. O concluzie de suprafata, dupa alegerile locale din 10 iunie, este ca pentru liberalii salajeni alianta cu PSD-ul nu a fost una de bun-augur.
PSD-ul a furat prefectul liberalilor
Chiar in focul organizarii alegerilor locale, PSD-ul a mai produs un atac asupra colegilor de alianta, prin suflarea postului de prefect pe ultimii 10 metri. Potrivit intelegerilor de la nivel central, prefectul de Salaj a revenit liberalilor, iar presedintele PNL Salaj, Radu Capilnasiu, a stiut pana in ultimul minut ca prefectul va fi Lucian Baican, sustinut de partidul sau. Insa, influenta co-presedintelui de Uniune, Tiberiu Marc, a fost mai mare la Bucuresti. Daca pe masa premeirului a poposit hartia prin care Lucian Baican era numit prefect, in Monitorul Oficial era desemnat pe acest post pesedistul Filonas Chis. Liberalilor li s-a propus, spre compensare, functia de subprefect pentru acelasi Lucian Baican si promisiunea unui post de secretar de stat. Insa cea de-a doua promisiune nu s-a mai concretizat si liberalii au iesit din aceasta afacere politica in minus. Acum urmeaza impartirea functiilor de conducere din deconcentrate si alte companii de stat sau bugetate. Acest lucru inseamna alte negocieri intre cele doua conduceri si, desigur, fiecare partid va incerca sa-si atraga catre sine cele mai bune posturi. Ramane de vazut daca si aici liberalii o vor incasa ori vor reusi sa faca fata mult mai experimentatei conduceri a PSD Salaj in astfel de jocuri.
Pedelistii cobesc: nu apuca alegerile parlamentare
In schimb, cei de la PDL cred ca USL-ul este pe duca. „Mai rezista cateva luni, dar nu cred ca o sa-i prinda impreuna alegerle parlamentare”, spune Septimiu Turcas, unul dintre liderii PDL Salaj. Turcas se bazeaza pe disensiunile evidente dintre liderii USL din ultima perioada cand face aceste consideratii. „Exista doua maii stangi care conduc Romania, Ponta si Antonescu. Culmea este ca fiecaruia i se pare ca este mana dreapta”, ii ironizeaza Turcas. In privinta situatiei politice din cadrul USL, Septimiu Turcas crede ca PSD-ul conduce in judet. „Tiberiu Marc este capul aliantei si cel care da tonul la joc”, opineaza primarul din Simleu Silvaniei.
Pentru viitorul apropiat, Septimiu Turcas spera ca vor avea discernamant atat cei din partidul sau, cat si cei din PNL si ca vor ajunge sa formeze impreuna o dreapta adevarata, care sa propuna in viitorul apropiat un premier comun, chiar daca acesta ar fi liberal. „Cred ca ambele conduceri ale celor doua partide au de invatat si de facut anumite compromisuri in acest sens”, ami spune Septimiu Turcas.
Pe de alta parte, Claudiu Birsan, purtator de cuvant al PDL Salaj, spune ca exista nemultumiti de aceasta alianta chiar in interiorul USL. „Cunosc membri PSD si PNL care sunt nemultumiti de ceea ce se intampla in acest moment in cele doua partide si in tara. In momentul in care tot mai multi dintre membrii celor doua partide vor ajunge la concluzia ca nu pot sacrifica valorile politice ale acestor partide si ale doctrinelor reprezentate de acestea si, cel mai important, nici imaginea si dezvoltarea tarii, pentru interesele personale ale celor doi aventurieri politici Ponta si Antonescu sau ale turnatorilor dovediti care-i coordoneaza, probabil ca se va pune problema rupturii USL.Oricum, perioada de guvernare a cabinetului Ponta a insemnat procente serioase in minus atat pentru USL, cat si pentru liderii lor. Dar PDL este foarte putin preocupat de ceea ce se intampla in cadrul USL si mult mai mult de ceea ce aceasta alianta face: presiune pe toate institutiile statului (inclusiv pe CCR, parchete, CSM), fraudarea referendumului, de rau augur pentru apropiatele alegeri generale, modificarea abuziva a legilor, discreditarea totala fata de partenerii din UE si NATO, lipsa de preocupare pentru masurile economice”, puncteaza Claudiu Birsan.
USL scartaie pe la incheieturi
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...