Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a solicitat Institutului Naţional de Statistică să convoace in 14 august reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensămantul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011. „Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, in calitate de Preşedinte al Comisiei Centrale pentru Recensămantul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 (CCRPL 2011) a solicitat Institutului Naţional de Statistică să convoace reuniunea CCRPL 2011, pentru data de 14 august a.c., ora 09.00, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor”, se arată intr-un comunicat de presă al MAI.
Potrivit legii, in cadrul Institutului Naţional de Statistică funcţionează Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensămantul Populaţiei şi al Locuinţelor, care efectuează lucrările de pregătire, organizare, prelucrare şi publicare a datelor recensămantului, pe baza recomandărilor CCRPL.
Comisia Centrală pentru Recensămantul Populaţiei şi al Locuinţelor este compusă din reprezentanţi ai ministerelor, conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensămantului populaţiei şi al locuinţelor din Romania in anul 2011, a precizat MAI.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis in 1 august Curţii Constituţionale că rezultatele provizorii ale recensămantului din 2011 au fost publicate in 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi făcute publice in semestrul al doilea al anului 2013 şi că rezultatele provizorii „nu permit dezagregarea pe grupe de varstă, implicit a populaţiei in varstă de 18 ani şi peste”.
„In sistemul statisticii oficiale din Romania nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetăţenilor romani cu drept de vot, in sensul legislaţiei in vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare altă dată calendaristică”, a arătat INS in răspunsul transmis Curţii Constituţionale.
CCRPL 2011 este organismul legal abilitat să valideze rezultatele preliminare ale RPL şi să aprobe, spre difuzare, comunicatul de presă prin care acestea sunt făcute publice.
La sfarşitul lunii mai, Comisia Centrală a Recensămantului Populaţiei şi al Locuinţelor a amanat, pentru a doua oară, validarea rezultatelor preliminare ale recensămantului, din „motive organizatorice”.
Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensămantului Populaţiei şi Locuinţelor a mai fost amanată o dată, in 21 mai, pe motiv că schimbările in componenţa Comisiei Centrale a Recensămantului nu au permis reunirea in şedinţă de lucru.
Potrivit calendarului anunţat, la 23 mai trebuiau să fie date publicităţii rezultatele preliminare ale Recensămantului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011.
Rezultatele preliminare urmau să fie validate de Comisia Centrală a Recensămantului Populaţiei şi Locuinţelor, care trebuia să aprobe şi textul comunicatului de presă prin care să fie anunţate aceste date.
INS anunţa in comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimări ale recensămantului de anul trecut, că aproximativ 2,8% din gospodării nu au putut fi recenzate, ceea ce echivalează cu circa un milion de persoane, luand in calcul familia medie din Romania, de 2,7-2,8 persoane.
Datele provizorii comunicate de INS arată că populaţia stabilă numără 19.042.936 pesoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă indelungată din ţară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar in Romania. Astfel, rezultă o pupulaţie inregistrată de 20.254.866 de persoane. Populaţia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. După recensămantul precedent, din 2002, populaţia Romaniei a fost de 21.680.974 persoane.
Recensămantul Populaţiei şi Locuinţelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011.
Eurostat a fixat pentru recensămantul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivalează cu inceputul anului 2014.