Invitatie la cel mai vechi festival de folclor din Salaj
Interpreti cu notorietate si oaspeti de peste hotare
Cel mai vechi festival salajean de folclor a ajuns la cea de-a 37-a editie. La acest sfarsit de saptamana, „Ecouri Mesesene” vor rasuna din nou in inimile salajenilor, de data aceasta chiar in buricul targului Zalau, la Centrul de Dezvoltare Culturala si Turistica a judetului Salaj, fostul Centru Militar. Timp de doua zile, respectiv sambata si duminica, intre orele 16,00 si 21,00, vom asista la un regal al folclorului de calitate, cu dansuri populare traditionale, ansambluri renumite, solisti vocali consacrati ai cantecului popular. Nu vor lipsi nici mesterii populari veniti din tot judetul, dar si din Cluj, care vor expune truda muncii lor pentru a desfata privirile publicului.
Dupa mai multi ani in care soarta Festivalului de folclor „Ecouri Mesesene” era incerta, iata ca incepand cu aceasta editie se transforma din nou in Festival international, prin participarea ansamblurilor folclorice din Debrecen (Ungaria) si Yablanica (Bulgaria). Programul este intregit de prezenta ansamblurilor folclorice IMesesulI al Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, IBargaulI din Prundu Bargaului (judetul Bistrita Nasaud), ICoronitaI din Solavastru (judetul Mures), IDoina MaramuresuluiI din Moisei, IDatinaI din Turda (judetul Cluj), a ansamblurilor si formatiilor din Mesesenii de Jos, Horoatu Crasnei, Ciumarna, Valcau de Jos, Cehu Silvaniei, Cizer, Dersida din judetul nostru. Insa vedetele festivalului sunt indragitii solisti Sava Negrean – Brudascu, Domnica Dologa, Nicolae Muresan, Ioan Dordoi si Felix Galan.
Nu ratati spectacolul paradei portului popular. Iar daca veti fi prin centrul orasului Zalau in zilele de sambata si duminica, intre orele 15,15 si 16,00, sa nu fiti surprinsi daca veti vedea strazile invadate de costume populare. Pentru ca va avea loc parada formatiilor participante la festival, pe traseul CMJ – str. Unirii – Magazin Silvania – Ceas – CMJ, cu doua opriri: in fata Magazinului Silvania si la Ceas.
Festivalul este onorat cu prezenta a doua ansambluri din Bulgaria si Ungaria. Ansamblul de dansuri populare IYablanska necklaceI din Bulgaria a luat fiinta in 2008 in orasul Yablanica, avandu-i ca director artistic pe Hristo Vasilev si coregraf pe Petya Lazarova. Au sustinut spectacole in orasul Yablanica, in tara si in strainatate. Repertoriul ansamblului cuprinde dansuri din toate regiunile Bulgariei.
Ansamblul folcloric din Debrecen s-a infiintat in 1950, cu scopul de a aduna, a salva si a prezenta pe scena obiceiurile, cantecele si dansurile din zona Haidu – Bihar. Azi, repertoriul ansamblului s-a largit si cuprinde jocuri si dansuri din fiecare zona etnografica a Ungariei si a zonei Subcarpatice. Pana in 1993, ansamblul a fost condus de dr. Beres Andras, distins cercetator, etnograf si coregraf. In prezent, ansamblul este condus de Hercz Beata si Hercz Vilmos. Acompaniamentul muzical este asigurat de orchestra Bürkös sub conducerea lui Dejöhazi Tamas.
Festivalul tuturor salajenilor
Cine isi mai aminteste de Festivalul dansului femeiesc de la Popasul Romanilor? Inainte de 1989, familiile din Salaj se pregateau cu mic, cu mare si asteptau sa vina vara si marea serbare campeneasca de la Popas. Putinele masini Dacia, autobuzele de tip acordeon erau asaltate de oameni care vroiau sa ajunga la Festival. Cu o patura la indemana si cu plasa plina de bunatati, oamenii se asezau pe dealul din fata scenei de la Popas si rabdau caldura verii pentru a admira formatiile de dansuri femeiesti venite aici din toata tara si chiar din strainatate. Micii, berea rece, marul copt si dat cu zahar ars, dar mai ales tarabele cu tot felul de suveniruri erau asaltate de salajeni pentru ca atunci era sarbatoarea tuturor. Foarte rar mai regasesti spiritul sarbatorii de atunci. Foarte putine sarbatori publice mai sunt la fel de gustate si la fel de asteptate. Atunci, muzica populara si dansurile femeiesti se incadrau foarte bine in peisajul dat de serbarea campeneasca si-ti era mai mare dragul sa mergi sa admiri costumele populare, frumusetea jocului femeiesc si oamenii care incingeau jocuri ad-hoc printre paturi.
Festivalul „Ecouri Mesesene” a inceput sa cunoasca declinul imediat dupa 1989 cand a fost mutat la iesirea din Zalau, inspre Meses. Au urmat ani in care Festivalul s-a zbatut sa supravietuiasca, fiind tinut, cu intreruperi, ba la Meseseni, ba la Guruslau, ba la Porolissum. Acum, ceea ce a fost odata cel mai mare Festival salajean, este adus in mijlocul Zalaului, la fostul Centru Militar. Organizatorii se straduiesc sa il readuca in atentia publica. „Ecouri Mesesene” nu mai este dedicat dansului femeiesc si nu mai este serbare campeneasca, dar ramane cel mai vechi festival de folclor din Salaj.

FOTO – ZIUA 1