Incet, dar sigur, cei de la USL pregatesc debarcarea sefilor de institutii deconcentrate din judet sustinuti de fosta putere pedelista. Deocamdata, cei de la USL nu se grabesc sa faca schimbarile. Unii asteapta sa fie vacantate functiile, altii asteapta alegerile parlamentare din toamna pentru a se trece de aceasta guvernare provizorie. Insa, la nivel de judet, s-au negociat intre partidele Uniunii care institutii revin fiecaruia in parte.
Schimbari preconizate
Ligia Marincas este directorul executiv al DSP Salaj in acest moment. Desi nu este inregimentata intr-un anumit partid politic, revenirea sa pe functia aceasta este legata de sustinerea PSD, chiar daca s-a facut in perioada guvernarii PDL. Dupa schimbarile din 2009 de la nivel de deconcentrate, sefia DSP Salaj a fost data UDMR-ului, care l-au sustinut pe Gabriel Nae. Aici a avut loc o adevarata aventura a postului de director. Gabriel Nae a fost demis si repus in functie, dupa ce a contestat in instanta si a castigat impotriva demiterii sale. Graiul Salajului chiar a scris la momentul respectiv ca la DSP se joaca de-a numirea si demiterea lui Nae. Cert este ca a ramas Ligia Marincas sef al DSP, existand suspiciuni ca ar fi sprijinita de PSD cu largul concurs al UDMR-ului. Lucian Bode spune ca nu a fost schimbata Ligia Marincas in perioada cand a fost partidul sau la putere pentru ca este foarte greu in conditiile in care doar trei persoane din institutie puteau ocupa aceasta functie, iar una dintre conditiile pentru desemnarea directorului este tocmai aceea de a fi din sistem. Daca mergem pe aceasta logica, atunci, in urma negocierilor purtate in cadrul USL, liberalii ar putea sa o numeasca pe Dana Pop, care a mai fost pe functie in guvernarea Tariceanu. Sau ar putea sa aduca un om din exterior, posibil pe Rodica Muresan, consilier municipal.
La Directia pentru Cultura este sef Doina Cocis, tot fara culoare politica. In 2009, institutia a revenit PSD-ului, care se afla la guvernare cu PDL-ul. Atunci, cei de la PSD au propus-o pe Doina Cocis, care ulterior a fost sustinuta si de PDL. Acum, aceasta functie revine liberalilor si va fi interesant daca acestia o vor pastra pe Doina Cocis sau vor aduce alta persoana pe functie.
Tot liberalii vor desemna viitorul comisar-sef de la Protectia Consumatorului. Actualul sef este Claudiu Silaghi, sustinut de PDL. Chiar daca initial ne puteam astepta ca PSD-ul sa ceara aceasta institutie pentru fostul director Dorina Rednic, se pare ca liberalii au deja in vizor o persoana care sa ocupe aceasta functie.
Inspectoratul Teritorial de Munca a fost in 2009 al PSD-ului, care l-a pus acolo pe Teodor Balajel, consilier municipal. Insa, odata cu ruperea guvernarii PSD-PDL, pe functie a revenit fostul director, Daniela Biris, sustinuta de PDL. In mod ciudat, Daniela Biris a fost schimbata in urma cu cateva luni tot cu o pedelista – Luminita Nemes. Acum, aceasta functie revine PSD-ului care are mai multe variante, printre care si aceea de a-l readuce pe Teodor Balajel.
La Casa Judeteana de Pensii lucrurile sunt clare. Functia de director poarta numele actualului prefect, Filonas Chis, cel care a castigat in instanta dreptul de a ramane pe functie in perioada guvernarii PDL. Desi s-a mai incercat schimbarea lui, Chis a rezistat. Acum, functia este detinuta de Mircea Pop, transferat de la AJOFM sa tina interimatul functiei atata vreme cat Filonas Chis indeplineste functia de prefect. Exista totusi unele zvonuri potrivit carora, dupa alagerile din toamna si in conditiile in care tot USL-ul va forma guvernul, Filonas Chis sa ajunga la Bucuresti, in Ministerul Muncii, iar Mircea Pop sa ramana in continuare sef la Casa de Pensii. Pe de alta parte, discutii interesante se poarta si pe marginea functiilor din esalonul doi la aceasta institutie. Aici sunt doua posturi de adjuncti, ocupate de doi pedelisti – Anamaria Pernes si Florian But. Este posibil ca cei doi sa fie pastrati pe functii, chiar daca Tiberiu Marc anuntase, dupa alegerile locale, ca Anamaria Pernes este printre cei „marcati” ca ar fi facut campanie electorala pentru PDL, desi a fost avertizata.
Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca revine liberalilor. Actualul director este pedelistul Romeo Sarca si va fi schimbat, dupa toate semnalele venite dinspre PNL. Interesanta insa este si pozitia directorului adjunct, tot de la PDL – Alexandru Pura. Chiar daca face parte din randurile PDL, se pot face speculatii ca ramane, luandu-se in calcul apartenenta sotiei sale la PSD.
La Directia Judeteana pentru Sport, directoratul a revenit pana acum UNPR-ului, care l-a desemnat pe Adrian Farcas. Acesta va fi schimbat cu un director propus de PNL. Tot liberalii au dreptul de a desemna sef si la Garda Financiara, unde postul este ocupat acum de Petru Pop. Este unul dintre supravietuitorii guvernarilor anterioare, sustinut de PSD, iar apoi si de PDL. Aici pleaca Petru Pop doar daca intelegerile politice dintre Radu Capilnasiu si Septimiu Turcas cad sau daca actualul comisar-sef iese la pensie, potrivit unor surse politice.
Directia pentru Agricultura este pastorita de Ioan Bujita, fostul director liberal din perioada guvernului Tariceanu, apoi director sustinut de PDL. Din pacate pentru el, institutia revine pesedistilor, care l-ar putea sustine pe Dorel Seichei. Si la APIA tot PSD va desemna directorul executiv. Acum este pe functie Virgil Turcas, PDL, unul dintre primii sefi de deconcentrate avertizati de Tiberiu Marc sa nu faca campanie electorala la locale daca nu vrea sa fie schimbat. Presedintele PSD Salaj spune ca aici sunt mai multe persoane care ar putea fi sustinute. Insa, la bursa zvonurilor, se vehiculeaza ca ar fi sustinut Teodor Balajel, consilier municipal.
La Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, directorul pedelist Dorin Urs va fi schimbat cu un reprezentant al Partidului Conservator. Cel mai probabil acesta va fi Mircea Ghete, presedintele PC Salaj si consilier judetean ales pe lista USL.
In ceea ce priveste Sistemul de Gospodarire a Apelor, directorul PDL Dumitru Gorgan va fi schimbat cu un pesedist.
Si la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor lucrurile sunt clare, la fel ca la Casa de Pensii. Aceasta institutie revine liberalilor care au deja director, pe Mircea Martin. Acesta a fost schimbat de pedelisti, insa a castigat in instanta si a fost repus in functie.
Situatie incerta pentru directorii UDMR
Doua institutii deconcentrate sunt conduse in acest moment de directori sustinuti de UDMR – Matolcsi Elisabeta la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale si Csutak – Nagy Erzsebet la Garda de Mediu. Exista o intelegere la nivel national intre UDMR si USL prin care maghiarii si-au oferit sustinerea politica la nivel central, una dintre conditii fiind pastrarea directorilor din teritoriu. Aceasta intelegere neconfirmata oficial a fost verificata in cazul schimbarilor de la Inspectoratul Scolar Judetean, cand adjunctul Szabo Stefan a fost destituit pentru cateva ore, apoi readus pe functie. Insa, dupa boicotarea referendumului de catre electoratul UDMR, s-ar putea ca intelegerea sa fi fost rupta, cel putin la acest moment. Iar cele doua institutii revin liberalilor – Prestatiile Sociale si pesedistilor – Garda de Mediu. Daca pana la momentul schimbarilor din deconcentrate alianta se va oficializa cu cei de la UDMR, este posibil ca cei doi sefi sa ramana. Seres Denes, presedintele UDMR Salaj, a declarat pentru Graiul Salajului ca este convins ca nu vor fi schimbati, pentru ca au statut de functionari publici si sunt specialisti buni pentru a ocupa acele posturi. Pe de alta parte, Tiberiu Marc a declarat ca „nu avem nicio intelegere cu UDMR si este posibil sa fie schimbati odata cu ceilalti directori”.
Sefi care nu au emotii la schimbari de guverne
O parte dintre institutiile deconcentrate sunt conduse de persoane care au rezistat schimbarilor de regimuri politice si nu au emotii nici de data aceasta ca vor fi schimbati. Chiar daca a fost PDL la guvernare, Elena Muresan de la Directia Judeteana de Statistica a ramas pe post. Acum, aceasta functie revine PSD-ului, iar Tiberiu Marc spune ca va ramane in functie, pentru ca face parte dintre specialisti. Agentia pentru Protectia Mediului revine liberalilor, iar directorul Aurica Grec nu are emotii ca va fi schimbata. A trecut de guvernarea Tariceanu, a trecut si de guvernarile alternative PDL, iar acum liberalii o vor mentine pe functie. Acelasi lucru se intampla si la Finantele Publice, institutie adjudecata de PSD, care il va pastra pe Laurentiu Butiri.
Pesedistii si liberalii si-au impartit institutiile
Saptamana trecuta, cei de la PSD si PNL s-au intalnit pentru a stabili care institutii deconcentrate, si nu numai, revin fiecarei formatiuni politice in parte. Insa, deocamdata, s-au purtat discutii doar pe functiile de directori, fara posturile secundare de conducere.
Astfel, cu prima ocazie, liberalii vor numi directori la Directia de Sanatate Publica, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorului, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret, Garda Financiara, Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Registrul Auto Roman. Tot liberalii vor mai controla Compania de Apa si doua dintre firmele Electrica, respectiv Distributie si Furnizare.
De cealalta parte, PSD se alege cu directori la Inspectoratul Teritorial de Munca, Casa Judeteana de Pensii, Directia Generala a Finantelor Publice, Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Agentia Judeteana de Plati si Interventie pentru Agricultura, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu, Directia Judeteana de Statistica, la care se adauga Casa de Asigurari de Sanatate.
Compania de Apa, intre PNL si PSD
Liberalul Radu Nistorescu a declarat pentru Graiul Salajului ca functiile de conducere din cadrul Companiei de Apa – filiala Zalau, revin partidului sau. Actualul director pedelist Marcel Zaharia va fi inlocuit, cel mai probabil, de Eugen Pop, unul dintre liderii liberali salajeni. In mod normal, batalia ar trebui sa se dea pe celelalte doua functii de adjuncti, unde PSD-ul ar vrea sa-l pastreze pe Vlad Galateanu, dar se vehiculeaza si numele Liviei Chende, consilier judetean liberal. Compania de Apa are ca actionar majoritar Consiliul Judetean Cluj, care este condus de liberalul Horea Uioreanu. Logica politica ne-ar face sa credem ca toata conducerea acestei companii revine liberalilor. Insa, si aici liberalii salajeni s-ar putea trezi cu surprize, la fel ca in cazul numirii prefectului. Cei de la PSD vor si ei la conducerea companiei, posibil pe Vlad Galateanu. Acesta a fost pastrat ca adjunct pe perioada guvernarii PDL de catre pedelistul Marcel Zaharia, iar acum s-ar putea ca Zaharia sa ceara intoarcerea favorului si sa se faca o rocada intre cei doi. Un argument in plus pentru aceasta situatie poate fi si relatiile de familie apropiate dintre pedelist si pesedist, Vlad Galateanu fiind finul lui Marcel Zaharia.
Electrica, doua treimi liberala
Electrica are, la nivel de Salaj, trei servicii. Pentru doua dintre ele liberalii pregatesc sefi proprii. Cea mai discutata sefie este la Electrica Distributie, unde deja s-a anuntat debarcarea pedelistului Vasile Filip, in locul lui pregatindu-se Vasile Nicoara, sustinut de liberali. Si la Electrica Furnizare se pregateste sa vina ca director Viorel Pop. Pentru Electrica Intretinere, liberalii nu au pregatit un candidat la sefie, astfel ca s-ar putea ca pesedistii sa fie cei care vor desemna pe cineva. Insa Tiberiu Marc spune ca Electrica este un subiect deschis discutiilor.