Am primit la redactie o scrisoare de la „Un grup de cetateni ai comunei Cristolt” in care ni se sesizeaza faptul ca „Locuitorii comunei Cristolt sunt dezamagiti de conducerea administratiei locale Cristolt pentru urmatoarele motive. In urma cu doua saptamani, se spune in scrisoare, adica in data de 20 iulie 2012, proprietarul oilor Muresan Vasile din Cristolt a imbaiat oile proprietate in Valea Cristolt, infestand apa vaii, nu s-a luat nicio masura administrativa in aceasta privinta. In data de 5 august 2012, Pop Alin a imbaiat oile proprietate in acelasi loc, fiind apa putina in vale, pestii si fauna au fost afectate pe o distanta de 3 km, pestii fiind morti la ora actuala. Nici de data aceasta nu s-au luat masuri din partea Administratiei locale”. Chiar daca scrisoarea nu este semnata decat de acel anonim „grup de cetateni” am luat-o in considerare si am mers pe urmele ei, tinand cont de gravitatea faptelor si impactul nefast asupra mediului.
Amnezia primarului
Cum era firesc, primul „interpelat” in aceasta problema, spinoasa de altfel, a fost primarul comunei Cristolt, ing. Ioan Cheseli. Intrebat daca a fost sesizat in legatura cu poluarea Vaii Cristolt de catre unii detinatori de oi, primul edil nu si-a adus aminte, ba mai mult a sustinut ca la primarie nu a fost depusa nicio reclamatie in acest sens, nici scriptic, nici verbal. Deci sa fim linistiti ca putina, foarte putina apa care mai curge prin albia vaii este curata ca lacrima. Am inghitit in sec si am luat-o de la capat.
Exista vana de imbaiere a oilor, dar e defecta
A doua zi, adica ieri, l-am contactat pe Teodor Sabo, viceprimarul comunei Cristolt. „Atacat” frontal, vicele nu a ezitat sa afirme ca la primarie s-au prezentat cativa cetateni care au reclamat faptul ca detinatorii de oi din sat au imbaiat animalelel in vale. Sabo a cercetat cazul si iata ce ne-a declarat: „La capatul satului, in locul numit Lunca exista o vana pentru imbaiat oile. Vana a fost construita in urma cu 15-20 de ani si la ora actuala este cam deteriorata. Se putea prea bine ca solutia antiparazitara sa se scurga prin crapaturile din beton in vale. Cum apa este putina, e posibil ca solutia sa fi afectat pestii, dar nu pe o distanta de trei kilometri cum cartesc unii rau-voitori. Detinatorii de oi din sat au fost somati sa repare vana pentru imbaierea oilor, alfel acestia vor fi nevoiti sa mearga in alte localitati pentru imbaierea animalelor. Am trimis si proprietarilor de oi din satele Poiana Ontii, Valeni si Muncel precizari cu privire la protectia mediului si la locurile unde pot efectua astfel de imbaieri. Si se pare ca oierii s-au conformat pentru ca pana la ora actuala nu avem semnale ca nu ar fi respectat normele de protectia mediului”.
Detinatorii de ovine sunt constienti ca in aceasta perioada animalele trebuie neaparat imbaiate cu solutie antiparazitara externa pentru combaterea capuselor, a acaricidelor, a scabiei si a altor paraziti. Cele mai utilizate produse de dezinsectie sunt Romparasectul forte si Diazinolul. Ambele sunt toxice pentru pesti si albine. Pentru protectia mediului, medicamentele nu trebuie aruncate in apele reziduale, nicidecum in lacuri sau ape curgatoare, ci doar in locuri special amenajate.
Inconstienta
Vasile Muresan, unul dintre detinatorii de oi reclamat de „grupul de cetateni”, recunoaste ca a imbaiat animalele in vana din Lunca si nicidecum in vale, pentru ca acest lucru nu se poate, nu poti arunca solutia antiparazitara intr-o apa curgatoare. E de rasul curcilor. Si apoi apa e atat de mica de nu trece de copita oii. Cat despre pesti, Muresan sustine ca acestia au disparut odata cu seceta. Dupa imbaierea animalelor, Muresan recunoaste ca solutia a ramas in vana mai multe zile, dar nu si-a dat seama ca ea se infiltreaza printre crapaturile peretilor, infestand solul din preajma si firul de apa care pe zi ce trece e tot mai subtire.
S.O.S.
In urma aparitiei acestui articol si al celui referitor la Valea Agrijului, credem ca lucratorii Sistemului de Gospodarire a Apelor, comisarii Garzii de Mediu ar trebui sa se autosesizeze si sa faca lumina in cele doua cazuri. Nu de alta, dar putina apa pe care o mai au vaile judetului nu se cade sa fie batjocorita de indivizi inconstienti, lipsiti de elementarele norme de convietuire cu natura.
Apa otravita pe Valea Cristoltului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...