Valea Agrijului
Marea majoritate a raurilor si vailor din judet sunt bolnave. S-au imbolnavit datorita proastei gestionari a deseurilor de orice fel, a indiferentei riveranilor si, mai ales, a imposibilitatii autoritatilor locale de a tine in frau fenomenul poluarii. Acum, cand „seceta a ucis orice boare de vant” si debitul vailor s-a redus la jumatate, cand fantanile au secat si gospodarii isi adapa animalele cu apa din paraie si vai, mi se pare o crima sa deserti pe cursurile de apa tot ce ti-e de prisos in jurul casei.
O casa arsa inabuse plaja
La iesirea din satul Borza, comuna Creaca, inspre Jibou, exista un loc unde satenii din Prodanesti, Borza si chiar Ciglean isi petrec cateva ceasuri de relache, adapa animalele sau se balacesc in apa din ce in ce mai putina a Vaii Agrijului. Cu trei sa-ptamani in urma, ziua in amiaza mare, cand minuscula plaja de pe malul stang al apei era plina de lume, un tractor cu remorca a intrat in zona si a desertat sub privirile nedumerite ale celor prezenti cantitati imense de tigla sparta, resturi de caramida, moloz. Si asta de vreo opt ori in aceeasi zi. Resturile proveneau de la o casa care, cu o noapte in urma, luase foc. Asta in contextul in care, la nici doi kilometri de aici, se afla groapa de gunoi a Jiboului. Cert este ca vreo trei-patru cetateni care se aflau la plaja i-au aplicat tractoristului cateva upperkut-uri pentru neobrazarea de a depozita molozuri pe marginea vaii. Acesta si-a luat tractorul si a plecat injurand si amenintand.
Au mutat groapa de gunoi in albia raului
A doua zi a fost anuntat despre nemernicie si Eugen Terec, primarul comunei Creaca. Acesta a promis solemn ca in urmatoarele ore il trimite pe „vice” pentru a lua masurile ce se impun. Prin intermediul semnatarului acestor randuri a luat cunostinta despre cele intamplate pe cursul Vaii Agrijului si Dumitru Gorgan, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Salaj. Nu s-a aratat incantat de propunerea de a trimite la fata locului inspectori pentru a constata si sanctiona pe cei vinovati. Si nici n-a trimis. Csutak Nagy Er-zsebet, comisar sef al Garzii de Mediu Salaj, aflata in concediu medical, ne-a sugerat sa trimitem un e-mail Comisariatului Judetean si se va gasi un comisar care sa se deplaseze la fata locului. Intre timp, deseurile de pe marginea vaii, pe o distanta de vreo 200 de metri, se transforma in „munti” de gunoaie. Spun asta pentru ca alti cetateni iresponsabili, vazand ca nimeni nu este sanctionat, depoziteaza si ei rumegus cu tonele, mii de PET-uri, imbracaminte si incaltaminte scoase din uz, bidoane de vopsele, flacoane cu substante care de care mai neprevizibile. Animalele de pe pasunea satului Borza, pasune care n-are nici urma de fantana, nu mai pot ajunge sa se adape datorita imenselor gramezi de gunoaie de pe marginea vaii. Locul de „agrement” nu mai poate fi folosit datorita mizeriei, albia vaii se umple pe zi ce trece de bucati de tigle, resturi de caramizi, cioburi de sticla si mii de cuie ruginite.
Si iar promisiuni…
Ieri, l-am contactat pe Fabian Sabou, viceprimarul comunei Creaca , cel pe umerii caruia cade responsabilitatea de a curata zona. Mi-a spus ca, deocamdata, excavatorul este defect, dar intr-o saptamana-doua se va rezolva situatia. Iar domnul vice va pune o tabla la intrarea inspre vale pe care va scrie „Aruncarea gunoaielor este interzisa”. Atata vreme cat nu se vor aplica masuri coercitive impotriva celor care polueaza neingaduit de mult Valea Agrijului sunt „sanse” ca apa sa devina o sursa de infectie, iar plaja un „crematoriu” pentru animalele si pasarile din zona.
Putina apa curge prin mult gunoi
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...