A doua sesiune a Programului Rabla 2012 pentru persoanele fizice incepe miercuri, bugetul alocat de Administraţia Fondului pentru Mediu fiind de 57 de milioane de lei, care permite scoaterea din uz a 15.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani, au anunţat reprezentanţii Ministerului Mediului. Cele 15.000 de tichete vor fi repartizate incepand de miercuri către colectori, iar persoanele fizice care deţin maşini mai vechi de zece ani se pot dresa firmelor colectoare, incepand cu aceeaşi dată, in vederea casării acestor autoturisme, se arată in comunicatul Ministerului Mediului şi Pădurilor remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
Reprezentanţii ministerului au precizat că sesiunea pentru persoanele juridice se află in etapa de depunere a dosarelor, care se desfăşoară in perioada 23aprilie – 31 august.
Ca şi in 2010 şi 2011, cuantumul primei de casare este 3.800 de lei, fiind exprimată printr-un tichet cu valoare nominală. De asemenea, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult trei tichete valorice.
Prin Programul Rabla au fost casate in 2012 un număr de 25.964 de autoturisme mai vechi de 10 ani. In cadrul primei sesiuni a programului au fost achiziţionate 8.006 maşini, dintre care 3.661 de producţie autohtonă.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, anunţa, in 18 iunie, că pană la sfarşitul lunii iunie va fi suplimentat cu 15.000 numărul tichetelor din programul „Rabla”, cu o valoare totală de 57 de milioane de lei.
Totodată, ministrul preciza că programul „Rabla” va continua, intrucat se consideră că acesta este in sprijinul cetăţenilor, iar după rectificarea bugetară vor mai fi puse pe piaţă alte 15.000 de tichete.
Intrebată care este sursa de finanţare pentru aceste tichete, Rovana Plumb spunea că a fost făcută o analiză şi s-a stabilit că banii pot fi luaţi din alte surse din Administraţia Fondului de Mediu. Ministrul preciza că s-a decis ca pentru o perioadă să fie suspendată finanţarea pentru parcuri in sate şi comune.
Rovana Plumb mai spunea că maşinile electrice şi hibrid vor fi menţinute ca şi capitol separat in programul „Rabla”.
Programul „Rabla” ediţia 2012 a inceput in luna aprilie pentru persoane fizice, fondurile destinate acestuia putand acoperi casarea a 30.000 de maşini vechi. In mai puţin de o lună, conform statisticilor Ministerului Mediului, obţinute de MEDIAFAX, au fost acoperite costurile pentru scoaterea din uz a aproape 12.000 de maşini, mai exact 11.927.
Bugetul prevăzut iniţial de Administraţia Fondului de Mediu pentru ediţia 2012 a programului „Rabla” a fost de 114 milioane de lei, sumă din care poate fi acoperită scoaterea din uz a 30.000 de maşini mai vechi de zece ani.
Şi anul trecut programul „Rabla” a inceput iniţial cu o alocare bugetară suficientă pentru casarea a 30.000 de maşini. In 2010 insă el a fost suplimentat, astfel incat s-a obţinut casarea a 189.323 de maşini, iar in 2011 fondurile au acoperit scoaterea din uz a 116.644 de maşini.
Romanii care au maşini mai vechi de zece ani pe care doresc să le ducă la casat in schimbul voucherelor valorice pentru programul „Rabla” pot merge la REMAT-uri pentru a le valorifica.
Conform reglementărilor, proprietarii de maşini mai vechi de zece ani, dar obligatoriu in stare de funcţionare trebuie să meargă la REMAT-uri cu actele de proprietate şi cu documentele de la poliţie din care să rezulte radierea lor din circulaţie. In baza acestor documente, maşina veche este casată, in schimbul ei proprietarul primind un tichet cu valoarea de 3.800 de lei. Proprietarii de tichete fie le pot folosi la cumpărarea unei maşini noi, fie le pot vinde pe piaţa liberă.
In ultimii doi ani, prin programul „Rabla” au fost casate 305.964 de maşini uzate şi au fost cumpărate 101.766 de maşini noi, 40.269 dintre acestea fiind de producţie romanească, potrivit datelor Ministerului Mediului.