In fiecare saptamana avem parte de cate un eveniment mic, cu tenta culturala, care se organizeaza prin judet. Ba o lansare de carte, ba un spectacol mic, sustinut de copii talentati sau artisti in toata regula. Daca stai sa socotesti, mai iti vine sa crezi ca Salajul e judet cultural prin definitie. Din pacate, aceste evenimente care se pretind culturale au cateva puncte comune care corup scopul lor. In primul rand, se adreseaza unui mic segment de public, ce nu depasete 50 de oameni, in rare cazuri trec peste 100, cu tot cu rudele de toate gradele ale artistilor. In al doilea rand, majoritatea lor au tenta populara – folclor, etnografie, cantari si dansuri populare. Si nu in ultimul rand, nu se selecteaza deloc din punct de vedere calitativ, ci se da drumul in nestire la tot ce poate fi interpretat cultural.
Din fericire, macar o data pe an avem parte de un eveniment major, care aduce in prim-plan cultura la nivel mare. Este si cazul Porolissum Fest care ne scoate din micimea actelor culturale pe banda rulanta. In mod ciudat, salajenii se inghesuie mai degraba la muzica populara, pe care o pot asculta/vedea oricand, si mai putin la acest gen de manifestari. Poate e de vina mediatizarea sau traditionalismul spiritului salajean. Poate ar trebui facute eforturi mai mari de educare a gustului publicului. Sau, poate, ar trebui sa facem o selectie de evenimente si sa nu ascundem Porolissum Fest dupa gardul unor festivaluri de genul serbarilor berii. Dar, nu noi decidem asta. Decid cei care au drept de semnatura pe filele de buget. Si atata vreme cat orgoliile lor sunt mai mari decat interesul judetului, promovarea Porolissumului are de suferit. Pentru ca Porolissumul, fie festivalul, fie castrul, sunt la mila celor pe care-i alegem din patru in patru ani.
Avem Porolissum, dar ce facem cu el?
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...