Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) arunca in aer situatia politica referitoare la referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei, organizat in 29 iulie. Dupa ce vineri comunicase, printr-o adresa transmisa Guvernului, ca solicita actualizarea listelor electorale permanente si amanase pronuntarea asupra validitatii referendumului pentru data de 12 septembrie, CCR a revenit cu precizari. In primul rand, CCR a devansat termenul initial de pronuntare, de la 12 septembrie la 31 august. Pe de alta parte, ieri, CCR a facut precizari cu privire la ce a solicitat Guvernului – listele permanente actualizate la momentul organizarii refe-rendumului, nu actualizarea listelor electorale permanente. „Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului” din 3 august, CCR precizeaza ca plenul Curtii „a solicitat Executivului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu”. In acelasi comunicat se arata ca aceasta confuzie a fost provocata din cauza incurcaturii facute de un magistrat asistent care a scris in adresa catre Guvern ca CCR cere actualizarea listelor, nu listele actualizate. Revenirea Curtii asupra a ceea ce a solicitat Guvernului arunca in haos tabara USL-ului, care pregatea chiar un mic recensamant pentru a scoate din listele electorale permanente pe cei decedati, cu domiciliul schimbat sau plecati in strainatate.
PDS este in ceata; pentru PDL lucrurile sunt clarificate
In viziunea lui Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj, situatia actuala, creata de comunicatul Curtii, este „destul de confuza”. „Din pacate asteptam si noi o limpezire a lucrurilor”. Tiberiu Marc remarca o diferenta de comunicare intre completul Curtii Constitutionale si cel al presedintelui Curtii, Augustin Zegrean. „Astept o pozitie a Guvernului pentru ca sunt doua lucruri diferite. CCR a creat confuzie si se intampla lucruri cel putin interesante”, spune Marc. Presedintele PSD Salaj mai spune si ca unii inteleg gresit termenul de recensamant, opinand ca nu se poate face o numaratoare ad-hoc a cetatenilor cu drept de vot. „Practic, nu stiu daca termenul de recensamant este cel corect. E un lucru aproape imposibil de facut”, crede Marc. In schimb, presedintele PSD este convins ca la nivel de primarii se cunoaste situatia reala a cetatenilor cu drept de vot si ca acolo ar trebui sa se faca modificarile in liste.
Daca pentru seful pesedistilor salajeni situatia a devenit confuza, pentru Lucian Bode, presedintele PDL Salaj, lucrurile s-au clarificat. „Existasera doua comunicate diferite, unul pentru presa, unul pentru Guvern, care m-au derutat. Acum, precizarea facuta de CCR a clarificat lucrurile”, spune Lucian Bode. Liderul PDL Salaj spune ca revenirea CCR cu precizari asupra a ceea ce a solicitat Guvernului are darul de a lamuri situatia. „Lucrurile sunt clare. CCR a solicitat guvernului sa trimita listele electorale permanente, nu actualizarea lor”, puncteaza Bode.