Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) se intrunesc in 31 august, pentru a analiza actele pe care le-au solicitat Guvernului, au declarat surse oficiale. In urmă cu o zi, Curtea Constituţională a anunţat oficial că a amanat pană in 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionand că a primit date „contradictorii” privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca pană la 31 august să să transmită listele in baza cărora s-a organizat referendumul.
Judecătorii constituţionali au stabilit că, dacă tot s-a dat termen in 31 august pentru ca Guvernul să răspundă solicitării lor, tot atunci să se intrunească pentru a analiza documentele ce le vor parveni, au explicat sursele citate.
Curtea Constituţională a solicitat Guvernului Romaniei ca pană la 31 august 2012 să transmită listele electorale actualizate in baza cărora s-a desfăşurat refendumul din 29 iulie 2012.
„Avand in vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale in legătură cu numărul persoanelor aflat pe listele electorale permanente de către autorităţile publice, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului Romaniei ca pană la 31 august 2012 să transmită listele electorale actualizate in baza cărora s-a desfăşurat refendumul din 29 iulie 2012”, se mai arată in comunicat.
Amanarea unei decizii privind referendumul a survenit datelor contradictorii transmise Curţii in datele de 1 şi 2 august, de către Serviciul de Evidenţă a Populaţiei al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
MAI a transmis CC două adrese, in prima confirmand cifra de 18.292.514 persoane cu drept de vot, iar in cea de a doua admiţand că nu işi poate asuma veridicitatea acesteia, iar competenţa de verificare a listelor revine Autorităţii Electorale Permanente (AEP), care spune insă că nu are date proprii care să indice numărul alegătorilor. In adresa din 1 august, MAI confirmă numărul alegătorilor anunţat inaintea referendumului de demitere a preşedintelui şi precizează că actualizarea datelor din listele electorale permanente este o responsabilitate a serviciilor publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor, din subordinea autorităţilor publice locale.
Răspunsul transmis CC de MAI in 2 august menţionează că in liste se pot regăsi persoane decedate sau cetăţeni care au plecat din ţară, ceea ce ar putea afecta numărul cetăţenilor din listele permanente.
Şi Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis Curţii Constituţionale că rezultatele provizorii ale recensămantului din 2011 au fost publicate in 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi făcute publice in semestrul al doilea al anului 2013 şi că rezultatele provizorii „nu permit dezagregarea pe grupe de varstă, implicit a populaţiei in varstă de 18 ani şi peste”.