Consiliul Judetean Salaj a pregatit programul pentru iarna 2012-2013 si ar prefera ca deszapezirile sa le faca primariile cu bani de la judet, pentru ca sunt mai eficiente decat firmele private.
Deszapezirea celor 604 kilometri de drumuri judetene aflate in administrarea Consiliului Judetean Salaj va inghiti din bugetul judetului, la fel ca in iarna 2011-2012, 12 miliarde de lei vechi, suma aprobata de consilierii judeteni in cadrul sedintei extraordinare de marti. Si in acest an, Consiliul Judetean vrea sa incheie acorduri de parteneriat pentru intretinerea drumurilor judetene de nivel 2, 3 si 4 pe perioada iernii cu primariile din judet, iar daca se va primi acordul acestora, banii vor fi alocati din bugetul judetului in doua transe, la fel ca anul trecut. Pe sectoarele de drum unde se efectueaza lucrari de reabilitare si care au fost predate executantului lucrarilor la debutul acestora, intretinerea drumurilor va fi asigurata de constructori, nu de Consiliul Judetean.
Pana in 15 august, primariile din judet de pe sectoarele de drum judetean trebuie sa anunte administratia judeteana daca sunt de acord sa se ocupe de intretinerea drumurilor in iarna 2012-2013. Majoritatea administratiilor locale au in dotare utilaje cu care pot interveni pentru deszapezire, iar un alt avantaj este ca pot interveni mult mai repede decat anumite firme care ar contracta lucrarile. In plus, si costurile ar fi mult mai mici si vor fi acoperite de Consiliul Judetean. Primariile vor primi bani pentru material antiderapant si pentru motorina. In prima transa vor fi alocati banii pentru perioada noiembrie-decembrie, iar in a doua transa vor fi decontate lucrarile din perioada ianuarie-martie 2013. In acordul de asociere este prevazut ca administratiile locale sa execute lucrari de combatere a lunecusului, a poleiului si a inzapezirii cu utilaje si materiale adecvate, sa asigure stocul de material antiderapant, sa asigure semnalizarea rutiera specifica iernii si sa asigure scurgerea apelor de pe partea carosabila dupa curatarea si indepartarea zapezii. Un dezavantaj pe care l-ar avea primariile in urma semnarii acordului este acela ca ar fi direct raspunzatoare de eventualele accidente provocate ca urmare a neexecutarii lucrarilor de deszapezire.
Tiberiu Csoka, vicepresedintele Consiliului Judetean, a declarat pentru Graiul Salajului ca unele primarii din judet au anuntat deja administratia judeteana ca sunt de acord sa efectueze lucrarile de deszapezire.
In iarna 2011-2012, Consiliul Judetean a avut incheiate acorduri de asociere cu 32 de comune salajene pentru deszapezirea a 402 kilometri de drumuri judetene. Alti 209 kilometri de drumuri aflate in intretinerea directa a administratiei judetene au fost intretinuti pe perioada iernii de firme private cu care s-au incheiat contracte.