Prima miza a referen-dumului desfasurat ieri pentru demiterea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a fost prezenta la vot, inainte de a se afla rezultatele – cati romani au votat pentru demitere si cati nu. Spre deosebire de celelalte referendumuri organizate in anii postdcembristi, la acest referendum prezenta la vot este decisiva – daca exista o prezenta de 50 la suta plus unu dintre cetatenii cu drept de vot inscrisi in listele electorale permanent, atunci referendumul este validat. Daca nu exista aceasta prezenta legiferata, indiferent de numarul celor care au votat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, acesta se intoarce la Cotroceni. Cele doua tabere care depind de rezultatul referendumului au incercat sa foloseasca orice lucru in favoarea lor. Pe de o parte, pentru implinirea pragului electoral, cei de la USL au extins orele de desfasurare a referendumului, de la ora 7,00 la ora 23,00. De cealalta parte, oamenii presedintelui au indemnat populatia sa boicoteze referendumul, prin nepre-zentare. Aceste tertipuri politicianiste au marit miza prezentei la vot, transformand-o in determinanta care trece pe loc secund optiunea populatiei – daca il mai vor romanii ca presedinte pe Traian Basescu sau nu.
Salajul la vot
Potrivit Autoritatii Electorale Permanente, numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente la nivel de judet este de 201.536. La alegerile locale din 10 iunie, au participat la vot 122.291 de salajeni, reprezentand 60,06 la suta. In mod normal, avandu-se in vedere ca la acest referendum si cei care nu se afla in localitatile de domiciliu pot vota, ar fi de asteptat ca procentul sa fie mai mare. Acest lucru ar fi posibil in conditii normale, respectiv in absenta boicotului promovat de cei de la PDL. Tocmai pentru ca mesajul de neprezentare la vot influenteaza prezenta la nivel de Salaj, am recapitulat cifrele inscrise in dreptul candidatilor PDL la alegerile locale din luna iunie. Din cei 122.291 de salajeni care si-au dat votul politic la alegerile locale pentru consilierii judeteni, 18,19 la suta au votat pentru candidatii PDL. Putem specula ca marea majoritate a acestora ar boicota referendumului si, la vot, ar iesit, pana la urma, doar 42 la suta dintre salajenii care au votat si-n 10 iunie. In plus, nu stim cu exactitate daca electoratul maghiar va boicota sau nu referendumul. In cazul in care UDMR-ul a transmis mesajul de neparticipare, procentul prezentei la vot, pe baza acelorasi date de la locale, mai scade cu 19,5 la suta.
Miza pentru referendum nu a fost aceeasi ca la alegerile locale din iunie la nivelul judetului nostru. Pana la inchiderea editiei, Biroul Electoral Judetean a dat publicitatii doua cifre privind prezenta la vot la nivel de Salaj. Spre deosebire de alegerile locale, la referendum au fost monitorizate un numar de 49 de sectii de votare, cu una in plus fata de 10 iunie. Prima raportare facuta de judecatoarea Mirela Lazoc, presedintele BEJ Salaj, a avut ca referinta ora 10,00. Intre ora 7,00, cand s-au deschis sectiile de votare, si ora de referinta 10,00, la urne s-au prezentat 5,27 la suta dintre salajenii inscrisi pe listele electorale permanente, respectiv 5,81 la suta in mediul rural si 4,57 la suta in mediul urban. La aceeasi ora, Salajul se pozitiona pe locul cinci de la coada, intr-un clasament al prezentei la vot. Avand in vedere ca, la alegerile locale din 10 iunie, la aceeasi ora, se inregistra o prezenta de 7,41 la suta, prezenta inregistrata la referendum argumenteaza previziunea noastra ca vom avea o prezenta scazuta.
Raportarea BEJ Salaj care a avut ca referinta ora 14,00 a aratat ca situatia nu s-a imbunatatit substantial la nivelul judetului. La votul de ieri, pana la ora 14,00, au votat in cele 299 de sectii din Salaj doar 15,76 la suta, respectiv 17,41 la suta in mediul rural si 13,62 la suta in mediul urban. La aceeasi ora, dar la alegerile din 10 iunie, in Salaj se inregistra un procent de 26,74 la suta. Astfel ca tendinta de neprezentare la vot se accentueaza, cu cat trece timpul alocat exercitarii votului pentru referendum.
Putem lua in calcul si faptul ca Salajul, cu o populatie de aproximativ 20 la suta de etnie maghiara, se inscrie in tendinta judetelor cu populatie preponderent maghiara din tara care boicoteaza referendumul. Cel putin asa arata cifrele, pentru ca cele mai mici procente le inregistreaza judetele Harghita, Covasna, Satu Mare, Bistrita-Nasaud si Mures, cu procente cuprinse intre 5,11 la suta si 15,23 la suta, la raportarea de la ora 14,00. Insa rezultatele oficiale ale prezentei la vot le vom afla abia in cursul zilei de astazi si, in functie de rezultate, vom putea extrage si concluziile referitare la cine a boicotat referendumul si sansele de validare a acestuia.
Declaratiile politicienilor
Radu Capalnasiu: „Am votat in primul rand pentru a-mi exercita un drept pe care poporul roman l-a obtinut, acela de a vota, si pentru stabilitatea politica de care tara are atata nevoie. Pentru asta am votat si sper sa vina la vot cat mai multi oameni, pentru a-si exercita acest drept. Am votat pentru schimbare si pentru a readuce stabilitatea politica intr-o tara macinata permanent de conflicte si ura. Am votat pentru o Romanie normala, condusa cu responsabilitate, cu echilibru si calm, pentru o Romanie care sa stea cu fruntea sus in Europa. De maine, incepem reconstructia Romaniei, de maine ne intoarcem cu fata spre viitor, pentru a oferi copiilor, mamelor, pensionarilor si tuturor celor care muncesc si traiesc in aceasta tara un viitor sigur. Atitudinea democratica este sa te prezinti la vot si sa votezi asa cum iti dicteaza constiinta.”
Mirel Talos: „Da, am votat la acest referendum, mi se pare ca votul este mult prea important pentru a nu da un raspuns la intrebarea care este pusa, cred ca indiferent de ce spun unele partide sau altele, unii politicieni sau altii, intrebarea pusa este o intrebare la care fiecare cetatean trebuie sa raspunda. Este ca si cum te-ar intreba cineva daca vrei sa-ti fie demolata casa si nu ai niciun raspuns la aceasta intrebare.Votul pe care l-am dat a fost un vot pentru o viata politica normala, onesta, pentru o viata politica de bun simt, ce a lipsit Romaniei in ultimii ani. Chem salajenii la vot, indiferent de cum raspund la intrebarea pusa. Cred ca prin acest vot oamenii pot, votand masiv, sa ceara doamnei Merkel si domnului Barrosso si altora respect si sa impuna respect in Europa.”
Tiberiu Marc: „Eu am votat DA si am votat pentru ca sunt convins ca votul de azi este la fel de important ca si cel din 10 iunie. Salajenii au fost atunci intr-un numar mare la vot si ii indemn sa mearga si acum sa voteze pentru ca tot ceea ce se va intampla in comunitatile lor, toate angajamentele primarilor si tot ceea ce inseamna dorinta de mai bine are legatura cu votul de azi, chiar daca unii vor sa dea impresia ca nu e asa. Eu ii indemn pe salajeni sa mearga sa voteze, sa foloseasca aceasta optiune de vot, si-i asigur ca acest vot este pentru ei foarte important. E foarte important ca in viitor sa fie locuri de munca, ca veniturile sa se pastreze si sa creasca, ca bunastarea despre care se vorbeste sa se realizeze. Toate acestea se pot face intr-o atmosfera de liniste. Votul de azi e un vot care are legatura cu aceasta stare. Va fi, incepand de maine, liniste sau va continua o confruntare politica, ce poate sa dureze ani de zile. Indemnul meu pentru salajeni este sa mearga sa voteze, pentru ca urmatorii doi ani si jumatate sunt foarte importanti pentru ei si pentru noi toti, iar votul poate determina ce se va intampla, mai cu seama in viitor.
Ce au votat zalauanii
Cei mai multi zalauani care s-au dus la vot au declarat ca au facut acest lucru cu gandul ca le va fi mai bine. „DA, am votat, ca sa scapam de frumosul asta, de cel mai frumos om al tarii asteia. Si mai rau sa fie, numai sa scapam de el. Ne-a taiat pensia, de opt ani numai cearta si scandal”, ne spune revoltat un barbat, la iesirea de la urne.
„A facut ce a vrut, aceeasi dorinta am si eu, sa scapam de el, din tot sufletul imi doresc”, adauga si sotia acestuia, la fel de nemultumita de Traian Basescu.
„Am votat sa fie bine. Sau mai bine”, ne spune un barbat, la a doua tinerete, la iesirea din sectia de votare. Un tanar ne spune cam acelasi lucru.
„Am votat pentru mai bine, am votat DA”, spune acesta, in timp ce sotia lui, care-l insoteste la vot, ii aproba optiunea politica.
„Am votat pentru mai bine. Asta inseamna mai multa dreptate in tara”, marturiseste alt barbat.
„Am votat pentru liniste, atat imi doresc, pentru mine si familia mea”, ne spune o femeie.
Sunt si zalauani care, desi au iesit la vot, nu cred ca multa lume le va urma exemplul. „Pentru binele romanilor, pentru asta am votat, dar nu cred ca o sa fie suficienta lume la vot”, ne spune un barbat. „Am votat pozitiv. E un drept cetatenesc sa te duci cand ti se solicita sa-ti spui parerea intr-o problema importanta pentru tara. Cred ca va fi suficienta lume pentru validarea referendumului. Salajenii sunt oameni cu multa chibzuinta, asa cum au fost de fiecare data, si vor decide cum trebuie”, considera alt zalauan, mai optimist.