Aratura de vara se executa la doua-trei saptamani dupa dezmiristire, cand tractoarele devin disponibile, iar umiditatea solului este favorabila. Se lucreaza cu plugul, in agregat cu grapa stelata, la adancimea la care nu se scot bolovanii, dar nu mai adanc de 20-22 de centimetri. Majoritatea araturilor de vara sunt destinate insamantarilor de toamna, la care nu este nevoie de o adancime a araturii mai mare de 18-20 de centimetri. Eficienta araturii de vara este asigurata de calitatea lucrarii si mai ales de timpul cand se executa (cat mai timpuriu).
Astfel, fata de aratura efectuata in octombrie, inainte de semanat, productia de grau a crescut cu 44 la suta cand s-a efectuat in luna iunie, cu 29 la suta cand s-a efectuat in iulie si cu 21 la suta cand aratura s-a efectuat in luna august. Sporurile de productie se datoreaza, pe de o parte, cantitatii mai mari de apa acumulata in sol (700-800 de metri cubi la hectar), iar pe de alta parte, procesului de nitrificare prin care se realizeaza peste 100 de kilograme la hectar azot nitric. In aratura de vara terenul se prgateste foarte bine pentru insamantarile de toamna, se poate respecta epoca optima de semanat si se obtin culturi uniforme, viguroase, cu capacitate ridicata de rezistenta la iernare. In concluzie, aratura de vara asigura combaterea buruienilor, imbogatirea solului in apa si substanta nutritiva, semanatul in epoca optima, in teren foarte bine pregatit -premise pentru recolte profitabile.