Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu se desfasoara duminica, intre orele 7,00 si 23,00. Salajenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la urmatoarea intrebare: „Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?” La referendum au dreptul sa participe cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii. Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate prin hotarare judecatoareasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.
Unde votam
Spre deosebire de alegerile locale din 10 iunie, unde votul era permis doar la sectia la care cetatenii erau arondati, pentru re-ferendum se poate vota atat in tara, cat si in strainatate. Alegatorii care, in ziua referendumului, se afla in localitatea de domiciliu voteaza la sectia la care sunt arondati si unde sunt inscrisi in copiile de pe listele electorale permanente. Cei care duminica se afla in alta localitate decat cea de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot in localitatea respectiva, la orice sectie de votare, urmand a fi inscrisi intr-o lista suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate.
In strainatate, alegatorii pot vota la orice sectie de votare, fiind inscrisi in listele electorale suplimentare.
Ce acte trebuie sa prezinti
Pentru a nu avea probleme in exercitarea votului, atunci cand mergi la sectia de votare trebuie sa prezinti un act de identitate valabil. Salajenii care au domiciliul intr-una din localitatile judetului voteaza numai in baza urmatoarelor documente de identitate: carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot vota la orice sectie de votare din judet pe baza pasaportului simplu ce contine mentiunea domiciliului din strainatate. De asemenea, elevii scolilor militare isi pot exercita dreptul de vot in baza carnetului de serviciu militar.
In strainatate, alegatorii romani pot vota la orice sectie, pe baza urmatoarelor documente: pasaportul simplu, pasaportul de serviciu, pasaportul diplomatic sau cartea de identitate. Nici la acest exercitiu electoral nu se utilizeaza cartea de alegator.
Deschis la buletine sambata si duminica
Pentru a veni in sprijinul persoanelor cu drept de vot care nu sunt in posesia unui act de identitate ori care au actul de identitate expirat, programul de lucru cu publicul la ghiseele Serviciului Evidenta Persoanelor, din cadrul Primariei Municipiului Zalau, va fi extins si in zilele de sambata si duminica. Potrivit Manuelei Ghiurutan, purtator de cuvant al Primariei Zalau, la buletine se lucreaza sambata intre orele 08,00 – 14,00 si duminica intre orele 08,00 – 23,00.
Persoanele care vor neaparat sa voteze duminica si nu au act de identitate valabil, se pot prezenta la ghiseu cu urmatoarele documente: cerere (de la ghiseu); certificat de nastere si certificat de casatorie (daca este cazul), in original si copie; hotararea de divort definitiva si irevocabila, in original si copie (daca este cazul); certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedata (daca este cazul); documentul cu care face dovada adresei de domiciliu, in original si copie. In cazul in care locuinta este proprietatea altei persoane, se va prezenta proprietarul locuintei, care va avea asupra sa actul de identitate si actul care atesta dreptul de proprietate. De asemenea, la ghiseu se mai solicita carte de alegator, in original, iar daca actul de identitate a fost furat, dovada de la politie, din care sa rezulte ca s-a reclamat furtul. In cazul schimbarii domiciliului, certificatele de nastere, in original si copie, ale copiilor minori (daca e cazul) si taxa de 11 lei, achitata la ghiseele Serviciului Taxe si Impozite Zalau din cadrul primariei sau la oficiile postale din municipiu.
Urna mobila
Presedintii sectiilor de votare pregatesc, dinainte de startul procesului electoral, o urna mobila, destinata cetatenilor care nu se pot deplasa la sectia de votare din cauza unor probleme medicale. Pentru a-si putea exercita si aceste persoane dreptul de vot, doi membri ai sectiei de votare, insotiti de paza, se deplaseaza la domiciliul persoanelor care solicita urna mobila. Atentie! Solicitarea se face in scris si se depune de una dintre partile interesate la sectia de votare, inclusiv in ziua votului. Totusi, este bine ca cererea sa fie depusa din timp, tocmai pentru ca cei de la sectia de votare sa aiba timp sa se deplaseze la solicitant. Legea nu prevede un termen limita pentru depunerea cererilor, asa ca fiecare presedinte de sectie de votare poate decide pana la ce ora se fac deplasarile la domiciliul alegatorilor.
Pregatiri pentru referendum in Salaj
Am intrat in ultimele zile pentru pregatirea referendumului de duminica, iar ieri, organizatorii numarau buletinele de vot trimise pentru judetul nostru si faceau imparteala pe sectiile de votare. Spre deosebire de alegerile locale, pentru referendum s-au tiparit mai multe buletine de vot, respectiv 221.690 de buletine de vot. Diferenta de aproape 1.000 de buletine primite in plus in Salaj se poate explica prin faptul ca, spre deosebire de alegerile locale, la referendum pot vota si cei care nu au domiciliul pe raza judetului. Totodata, s-au alocat pentru Salaj tot 221.690 de timbre autocolante si 1.495 de stampile cu mentiunea „votat”, cate cinci pentru fiecare sectie de votare.
Marti a avut loc si instruirea presedintilor sectiilor de votare. Cei 299 de presedinti ai sectiilor din Salaj au participat la o sedinta de instruire organizata de Institutia Prefectului la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau, unde au primit instructiunile pentru buna desfasurare a procesului electoral.
Cum votam
Cei care doresc sa voteze la referendumul de duminica trebuie sa stie ca o pot face in intervalul orar 7,00-23,00. Cu unul dintre actele de identitate valabile pe care le-am specificat deja, alegatorul se prezinta la sectia de votare. Acolo este preluat de catre membrii biroului electoral al sectiei, este cautat pe listele electorale permanente. Daca nu este gasit, este trecut in listele suplimentare. Membrii biroului electoral al sectiei de votare ii inmaneaza alegatorului un buletin de vot si o stampila cu mentiunea „votat”. Alegatorul trebuie sa intre in cabina de vot, unde pune stampila pe una dintre optiuni. Trebuie sa stiti ca, in cabina de vot, nu aveti voie sa intrati cu aparat de fotografiat sau sa faceti fotografii ale buletinului de vot, masura fiind luata pentru a nu se frauda votul. De asemenea, trebuie sa aveti grija unde puneti stampila, astfel incat votul sa fie valid. Daca stampila este pusa intr-unul dintre patrulaterele existente pe buletinul de vot, in totalitate sau chiar partial, dar astfel incat optiunea sa fie vizibila, atunci votul este validat. Daca stampila se afla in exteriorul celor doua patrulatere sau este plasata pe amandoua optiunile, atunci votul este nul. Importanta este pozitia stampilei. Chiar daca pe buletinul de vot se fac inscrisuri de orice fel, dar prezinta stampila in mod vizibil pe una dintre optiuni, se valideaza.
Program cu publicul modificat la permise si pasapoarte
Implicarea directa a unor structuri de ordine in paza pentru referendum modifica si programul acestora cu publicul. Potrivit Oanei Ciobanu, purtator de cuvant al Institutiei Prefectului judetului Salaj, Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatricularea vehiculelor si Serviciul public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple nu vor desfasura activitati de lucru cu publicul in ziua de luni, 30 iulie.
Tot ce trebuie sa stii pentru a vota la referendum
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...