Ungurii de la RFV isi iau talpasita din Zalau
Ajunsi pe „cai mari” in 2010 la Zalau, maghiarii de la RFV renunta la firma din Zalau pentru ca nu mai au bani de investitii.

Maghiarii de la firma E-Star Distriterm, furnizorul energiei termice in sistem centralizat, au notificat Primaria Zalau ca renunta la afacere si se retrag din Romania. Primul motiv pentru care E-Star invoca rezilierea contractului incheiat cu municipalitatea este ca incepand cu 1 mai Uzina Electrica nu le-a mai furnizat energie termica din cauza unei datorii de peste un milion de lei. „In opinia societatii noastre, masura nu se justifica, ba mai mult, este o dovada de abuz de drept, rezilierea unilaterala a unui contract in vigoare, legal incheiat, cu mult inainte de expirarea duratei acestuia, doar pentru a incheia un nou contract cu acelasi obiect, in conditiile impuse de una din parti – abuzand de pozitia dominanta – cu clauze care dezavantajeaza partea cealalta”, sustine conducerea E-Star in corespondenta cu Primaria. In replica, primarul Radu Capilnasiu spune ca activitatea E-Star in minicipiul Zalau le-a produs pierderi si incearca acum sa recupereze banii. „Firma mama (nr. – RFV Ungaria) i-a facut un imprumut firmei din Zalau, iar ei vor acum ca Primaria Zalau si Uzina Electrica sa iasa in pierdere pentru a recupera din bani”, a declarat Capilnasiu in sedinta Consiliului Local Zalau de luni.
Zalauanii nu au renuntat la centralele de apartament
In urma cu doi ani, la semnarea contractului intre Primarie si RFV, reprezentanul firmei maghiare sustinea ca vor investi la Zalau 15 milioane de euro in sistemul de distributie si credea ca tarifele si calitatea serviciului termic ii vor convinge pe zalauani sa renunte la centralele de apartament si sa revina la caldura CET-ului. „Nu s-a reusit cresterea preconizata a numarului de clienti, fapt datorat in mare parte si neinfiintarii zonelor unitare, a caror implementare ar fi fost in sarcina delegatarului (nr. – Primaria Zalau). Acest fapt, coroborat cu dificultatile economice inregistrate de societate (…) a generat probleme serioase in atingerea obiectivelor investitionale propuse si, implicit, inregi-strarea de pierdere financiara, care au condus la imposibilitatea realizarii activitatii”, au completat reprezentantii E-Star. Primaria nu este de acord cu rezilierea contractului fara ca maghiarii sa plateasca despagubiri, primarul Capil-nasiu fiind sigur ca vor ajunge in instanta. „Ei vor acum sa scape de penalitati pentru ca nu au respectat programul de investitii. Cauta diverse motive pentru ca nu au posibilitatea sa investeasca 15 milioane de euro”, a precizat edilul.
Primaria joaca tare cu maghiarii
Conform contractului, RFV Distriterm trebuia ca in 2011 sa investeasca in sistemul de termoficare aproape 6 milioane de euro. In realitate, maghiarii au investit doar 1,5 milioane de euro. Astfel, valoarea penalitatilor pretinse de Primarie este in suma de 85.300 de euro si reprezinta 2 la suta din investitiile nerealizate. In acest context, pentru ca Primaria Zalau are de incasat de la E-Star Distriterm penalitati in valoare de aproximativ 384.000 de lei, municipiul nu va aloca unitatilor de invatamant sumele necesare platii facturilor pentru energia termica si nici nu va achita penalitati „atata timp cat nici operatorul E-Star nu si-a indeplinit obligatiile contractuale”. Unitatile de invatamant au facturi neachitate catre E-Star in valoare de 248.000 de lei. Potrivit legii, pana la sfarsitul anului E-Star trebuie sa asigure furnizarea energiei termice catre cei aproximativ 700 de consumatori racordati la sistemul centralizat, urmand ca din 2013 Primaria Zalau sa gaseasca noi solutii.
Venirea RFV-ului a amanat introducerea gazului in scoli
Faptul ca RFV a venit in 2010 cu o oferta atractiva pentru municipalitate s-a oprit introducerea gazului in scoli pe ideea ca va fi refacut sistemul centralizat de termoficare, „pe care ar fi bine sa-l pastram”, spune primarul Capilnasiu. „In 2010, am scos la licitatie sistemul de distributie si l-au castigat. Din pacate, ce si-au propus ei la nivelul afacerii pe partea de energie termica a esuat in mai multe orase. Dupa ce actiunile lor au avut o crestere foarte buna la Bursa, mizau in continuare ca pot asigura noi investitii. Acest lucru nu s-a mai intamplat si a dus la blocaje”, explica Radu Capilnasiu.