Guvernul a decis să ceară CE realocarea a 200 milioane euro către programe de infrastructură rurală şi să anuleze proiecte nebancabile de sute de milioane euro din 2008-2010, pentru care beneficiarii nu au efectuat nicio plată in ultimii ani, fondurile urmand să alocate pentru noi proiecte agricole. Totodată, Guvernul a decis ca in proiectul de buget pentru anul viitor să fie inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază, iar pentru perioada imediat următoare să fie infiinţat, in parteneriat cu băncile, un fond de creditare din alocaţiile de dezvoltare rurală, astfel incat să fie posibile accelerarea fondurilor UE şi evitarea dezangajării a peste un miliard de euro la sfarşitul programului de dezvoltare rurală finanţat de UE.
Deciziile fac parte dintr-un set de măsuri pregătite de Guvern pentru sectorul agricol, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.
„S-a decis ca TVA să fie redus de la 24% la 9% pentru produsele agro-alimentare de bază incepand cu anul 2013, o măsură aplicată şi in alte state membre UE, precum Belgia şi Germania, şi care este menită să asigure pe langă protecţia socială necesară şi o creştere a ratei colectării la bugetul de stat. In acelaşi timp, in urma unei analize s-a constatat că sunt sute de milioane de euro blocate in proiecte contractate in 2008-2010, la care beneficiarii nu au efectuat nicio plată in ultimii 2-3 ani, fiind proiecte nebancabile. Guvernul a decis să le anuleze, iar fondurile să fie disponibilizate pentru noi proiecte”, au arătat sursele.
Guvernul intenţionează totodată să suplimenteze fondurile pentru infrastructura rurală, avand insă, in acest sens, nevoie de acordul Comisiei Europene.
„Au fost identificate deja 32 milioane euro pentru 16 proiecte şi a fost transmisă Comisiei Europene o solicitare pentru realocarea unor noi sume, de circa 200 milioane euro, pentru aceste proiecte”, au afirmat sursele citate.