Al doilea articol din Constitutia Romaniei spune ca suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum. Dar, suveranitatea nationala apartine acum celor noua judecatori ai Curtii Constitutionale, care se vor pronunta daca referendumul pentru demiterea presedintelui este valid. Concret, voturile nule sunt cheia validarii referendumului. Iar magistratii trebuie sa se pronunte daca acestea sunt luate in calcul la numaratoarea prezentei la vot. Singurul referendum din istoria Romaniei care a fost validat cu o prezenta de 50 la suta plus unu dintre votanti a fost cel din 2009, pentru trecerea la parlament unicameral si reducerea numarului de palarmentari la 300. Mai exact, pentru reducerea numarului de parlamentari au fost prezenti la urne 9.320.240 de romani, adica 50,95 la suta. Din acest procent, numarul voturilor nule a fost 3.16 la suta. Acestea nu afecteaza optiunea electorala a romanilor, dar reusesc sa valideze referenedumul prin intrunirea numarului minim de prezenta necesar. In 2007, tot un referendum pentru demiterea presedintelui a fost validat cu o prezenta de 44 la suta. Acum nu ne ramane decat sa ne punem o intrebare: „Va valida Curtea Constitutionala referendumul din 29 iulie luand in calcul numarul voturilor nule, la fel cum a procedat in 2009, daca acestea vor face diferenta pentru prezenta la vot?”. Pe 29 iulie, pentru a fi declarat valid, referendumul trebuie sa adune la urne cel putin 9.154.307 votanti, din cei 18.308.612 inscrisi in listele electorale. Cu toate ca, potrivit Autoritatii Electorale Permanente, doar 15.714.403 romani poseda buletin, in baza caruia pot vota.
Un popor la mana a noua oameni
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...