10 lucrari ale elevilor salajeni recorectate la Oradea au inregistrat diferente de peste 1,5 puncte.

Profesorii examinatori din comisiile de evaluare a bacalaureatului care nu au acordat punctajul corect candidatilor, inregistrandu-se diferente mai mari de 1,50 de puncte, vor fi sanctionati doar cu avertisment, a anuntat inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Gheorghe Bancea.
Aceasta decizie s-a luat astfel incat profesorii sa mai poata participa pe viitor in comisiile de evaluare a lucrarilor, desi ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu anunta, imediat dupa publicarea rezultatelor finale in urma contestatiilor, ca acele cadre didactice care nu au acordat punctajul corect vor fi sanctionate drastic. Totusi, seful ISJ Salaj spune ca unele cadre didactice au gresit involuntar, in unele cazuri fiind vorba doar de transcriere gresita a notelor in borderoul final. „Unii profesori au gresit involuntar. Daca i-am sanctiona drastic, s-ar inregistra o absenta masiva a profesorilor in comisiile de evaluare a lucrarilor”, a declarat seful ISJ Salaj. In plus, profesorii spun ca nici baremele de corectare nu sunt concrete. Fiecare barem spune cat se puncteaza, dar nu spune exact care este raspunsul corect, drept dovada ca ramane la latitudinea profesorilor sa decida ce si cat este de corect.
Doar 10 lucrari au fost evaluate cu diferente mari de punctaj
Gheorghe Bancea a precizat ca, in urma celor 421 de contestatii depuse de absolventii de liceu salajeni care au sustinut examenul de bacalaureat in sesiunea de vara, doar in cazul a 10 lucrari s-au inregistrat diferente mai mari de 1.5 puncte. Sapte dintre lucrari au fost la limba si literatura maghiara, si cate una la matematica, biologie si geografie. In cazul a trei lucrari diferenta inregistrata a fost intre 1.5 si 2 puncte, iar in cazul celorlalte sapte a fost vorba de diferente mai mari de 2 puncte. Lucrarea la matematica a fost punctata descrescator in urma contestatiei, iar restul notelor au crescut. Cea mai mare diferenta de punctaj s-a inregistrat in cazul lucrarii la geografie, unde initial lucrarea a fost notata cu 2.80, iar in urma contestatiei elevul a obtinut nota 9.90. Inspectorul general spune ca toate lucrarile pentru care elevii au depus contestatii au fost corectate la Oradea si numai 10 elevi au promovat bacalaureatul in urma contestatiilor.
Au inceput inscrierile pentru sesiunea de toamna
Pana vineri, absolventii de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot inscrie pentru sesiunea de toamna. Cifra finala a candidatilor care vor participa la BAC in august-septembrie va putea fi cunoscuta abia vineri, dupa finalizarea inscrierilor. Odata cu inscrierea pentru o noua incercare de promovare a „examenului maturitatii” candidatii se pot inscrie si pentru meditatii la materiile din care vor da examen. Fiecare liceu poate organiza ore cu elevii care nu stapanesc materia, insa in functie de optiunea elevului. Profesorii care vor acorda consultatiile vor fi remunerati de Ministerul Educatiei, mai exact vor fi platiti cu ora. Totul depinde de elevi daca vor sa participe la aceste ore, pentru organizarea carora este nevoie de grupe de elevi, nu doar de unu-doi participanti.