Procedurile in urma cărora Victor Ponta a obţinut titlul de doctor in ştiinţe juridice au fost in acord cu legislaţia in vigoare in 2003 şi nu se poate susţine calificarea de plagiat, a decis Comisia Tehnică din CNE, acesta fiind un prim verdict in evaluarea Consiliului asupra tezei premierului. Concluziile comisiei reprezintă doar o primă evaluare in cadrul demersului Consiliului Naţional de Etică (CNE) in acest caz, urmand să fie luate in discuţie de CNE la analiza după care acest for va formula o decizie finală.
„Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public in anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute in acea perioadă. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este in domeniul de preocupărilor academice ale doctorandului şi conducătorului de doctorat. Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este in concordanţă cu normele şi practicile din domeniul ştiinţelor juridice la acea dată. Cercetarea, aşa cum rezultă din referatele comisiilor de susţinere, prezintă elemente de noutate şi cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizată de autor este menţionată la sfarşitul lucrării”, a constatat comisia, potrivit unui document intrat in posesia MEDIAFAX.Comisia Tehnică a concluzionat, de asemenea, că „sunt unele deficienţe in ceea ce priveşte trimiterile bibliografice in interiorul capitolelor, insă nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi insuşit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale originale”, conform aceluiaşi document.
La elaborarea acestor concluzii, Comisia Tehnică a luat in discuţie analizarea cadrului legal in vigoare de la data admiterii pană la data susţinerii publice a tezei de doctorat şi acordării titlului de doctor, avand in vedere principiul neretroactivităţii legii.
In afară de CNE, asupra tezei de doctorat a premierului se va pronunţa şi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB), instituţia de invăţămant superior anunţand, luni, că o hotărare in acest caz va fi luată „in cel mai scurt timp posibil”.
Reprezentanţii UB consideră imbucurător faptul că CNE şi Comisia de Etică se ocupă acum de acest caz, in cazul instituţiei de invăţămant superior fiind vorba despre o autosesizare, in baza Cartei Universităţii din Bucureşti.
La momentul lansării acuzaţiilor, Ponta declara că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecand la sfarşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu in subsolul paginii.