Desi Romania nu a ratificat ACTA, abonatii RDS-RCS au dificultati in a vedea gratuit cele mai noi episoade din serialele preferate.
Clientii RDS-RCS pot avea surprize in momentul in care vor sa acceseze anumite site-uri. Se pot trezi fie ca genul respectiv de site-uri sunt inaccesibile, fie ca merg foarte greu. Daca administratorii site-urilor respective te indruma spre compania care iti furnizeaza internetul, acestia sustin sus si tare ca ei nu cenzureaza site-urile, pentru ca nu au niciun interes.
Daca esti client RDS-RCS si accesezi site-ul vplay.ro, ca sa vezi cele mai noi episoade din serialele tale preferate, o sa ai o surpriza. Administratorii site-ului te intampina cu urmatorul mesaj: “Dragi clienti RDS-RCS, dupa cum ati observat vplay.ro nu functioneaza prea bine pentru dumneavostra. Acum cateva saptamani am primit un mail oficial de la RDS-RCS, informandu-ne ca va fi suspendata conexiunea catre noi din cauza unor probleme tehnice. In scopul de a afla care este motivul si de ce numai site-ul nostru sufera de aceste probleme, va rugam sa ne ajutati sunand la suportul tehnic RDS-RCS si sa intrebati”. Site-ul respectiv difuzeaza in mod gratuit seriale TV vechi si noi, pe care sa le poata vedea oricine. Probabil tocmai acest lucru a deranjat si compania de internet, care vinde si pachete de serviciu TV. Pentru ca pe site-ul vplay.ro apar cele mai noi episoade din filmele care ruleaza pe micile ecrane din Romania, scazand interesul publicului telespectator care nu mai asteapta “cu sufletul la gura” sa vada ce mai face Spartacus sau dr. House. In plus, site-ul este unul dintre cele mai vizitate din Romania. Desi nu este inscris in sistemul SATI de monitorizare, se estimeaza ca vplay.ro este vizitat zilnic de aprovimativ 300.000 de utilizatori de internet.
RDS-RCS neaga ca ar avea vreun amestec
Ca orice client abonat la aceasta firma am sunat sa vedem de ce se restrictioneaza accesul la site-ul respectiv. Probabil avizati deja de iritarea clientilor, cei de la RDS-RCS au negat ca ar avea vreo implicare. Pe de alta parte, probabil tot pe baza telefoanelor primite de la vizitatorii site-ului respectiv, cei de la RDS-RCS au publicat pe contul de Facebook un mesaj prin care incearca sa linisteasca lucrurile. “Stimati abonati la Digi Net, RCS & RDS va informeaza ca nu a restrictionat accesul la site-ul www.vplay.ro, acesta este accesibil prin internet ca orice alt site de pe internet. Utilizatorii nostri pot descarca informatie in mod liber de pe orice site din Internetul global. RCS & RDS are deschise conexiuni la Internetul global suficient de mari pentru a prelua traficul utilizatorilor sai. Utilizatorii pot testa functionalitatea internetului, descarcand informatie de pe alte site-uri cu continut video si foto”, spun cei de la RDS-RCS pe Facebook. Mai mult, dau vina pe… internetul global: “In cazul semnalat de dvs., ar putea fi vorba de o problema la accesul acestui site in Internetul global”.
Reactia RCS-RDS este normala, avand in vedere ca restrictia la acest gen de site-uri nu este restrictionata pe bazele unor prevederi din legislatia romaneasca. Compania ar putea pune in aplicare eventuale decizii ale autoritatilor in drept, cum ar fi CNA sau ANRC, care ar putea constata ilegalitatea continutului site-ului, fie prin decizii judecatoresti prin care sa se suspende site-ul respectiv. In ceea ce priveste restri-ctionarea de la sine putere, RDS-RCS nu poate sa o faca in orice conditii. “Ar trebui sa fie specificat clar in contracte ca accesul la anumite tipuri de site-uri este ingradit, iar clientul sa-si dea acordul prin semnatura”, spune Claudiu Silaghi, comisar-sef la Oficiul Judetean pentru protectia Consumatorului Salaj. In lipsa unor astfel de clauze contractuale, daca RDS-RCS restrictioneaza accesul la aceste site-uri reprezinta o practica abuziva.