Ideea regularizarii Vaii Agrijului a fost primita cu entuziasm de edilii comunelor Romanasi si Creaca. Investitia apartine Sistemului de Gospodarire a Apelor Salaj, cu bani de la bugetul de stat, prin Fondul de Mediu. Spre regretul nostru, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA), Dumitru Gorgan, nu stia valoarea investitiei si nici nu s-a straduit sa o afle si sa ne-o comunice. In orice caz, s-au bagat bani multi in lucrarile de regularizare a Vaii Agrijului intre localitatile Romanasi – Jibou. Trist este faptul ca lucrarea n-a durat mai mult de cateva luni.

De-ale lui Bula

Localnicii s-au crucit cand au vazut ca un deal, in aval de satul Prodanesti, un deal numai stanca, este intarit cu zid de sprijin, in timp ce pe partea stanga a vaii, acolo unde apele musca flamande din pamanturile oamenilor au pus doar cateva cupe de nisip si le-au numit dig. In anumite locuri, acolo unde apele sunt mai line si albia mai larga, s-au pus gabioane. Cei care se pricep cat de cat la amenajarea cursurilor de ape, ca de pilda inginerul Ioan Ortelecan, spun ca locul gabioanelor ar fi fost in alta parte, acolo unde albia este ingusta. In proiectul lucrarii se prevedea ca apa sa fie canalizata pe albia prin care curgea acum 30-40 de ani. Lucru aproape imposibil de vreme ce omul a intervenit, modificand in functie de interese (balastiere, iazuri, exploatarea nisipului) albia vaii.

Digul – castel de nisip

In Scriptura se spune imperativ sa nu-ti construiesti casa pe nisip. Cu siguranta muncitorii firmei SC Selena SRL din Oradea, firma care a executat lucrarile de regulari-zare a Vaii Agrijului, nu au auzit de un astfel de indemn. Daca ar fi auzit nu ar fi ridicat diguri din nisip de 3-4 metri inaltime. Lucrarile s-au finalizat la sfarsitul lunii aprilie. Eugen Terec, primarul comunei Creaca, era foarte incantat de investitie, mai ales ca regula-rizarea Vaii Agrijului ar fi trebuit sa fereasca de inundatii mari suprafete agicole. Ar fi trebuit pentru ca in luna iunie, cand s-au abatut ploile prin Salaj, apele Vaii Agrijului au crescut si au maturat din calea lor sute de metri de dig construit de firma Selena. “Pai, cu apa nu te poti pune”, spunea cumva consolat primarul de Creaca. Nu te poti pune, acum cand a fost o viitura redusa, dar cand se vor umfla apele de adevaratelea cum va fi?

Lucrarea este in garantie

Dumitru Gorgan, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Salaj, stie ca, vorba cantecului, “podul de piatra s-a daramat” sau altfel spus ca digurile din nisip au fost spulberate pe alocuri de ape. El spune ca “tinem situatia sub control”. Asta inseamna ca o echipa de specialisti din SGA Salaj s-a deplastat de-a lungul celor 15 kilometri de vale, cat a inclus regularizarea si a constatat deficientele si stricaciunile. Directorul Gor-gan mai spune ca “inca nu s-a facut receptia la lucrare, pentru ca nu a trecut suficient timp pentru consolidarea naturala a digurilor, iar investitia este in garantie”. Asadar firma SC Selena SRL din Oradea isi va aduce iar utilajele si oamenii si va repara lucrul facut de mantuiala, adica digurile construite din nisip.

Pamant tasat, nu nisip

Un proiect de viitor, derulat prin Fondul de Mediu, prevede regularizarea Vaii Agrijului in amonte de Romanasi, pana in dreptul localitatii Agrij, tot cu Sistemul de Gospodarire a Apelor Salaj. Auzind despre digurile de proasta calitate construite in aval de localitatea Romanasi, Pamfil Berar, primarul comunei Agrij, a spus ca el se opune construirii digurilor din nisip. “Ma pricep la astel de lucrari, digurile se executa din pamant tasat si nu din nisip”, sustine primarul.