Rezultatele obtinute la bacalaureat de catre cei care urmeaza alte forme de studiu decat cele de zi arata ineficienta acestora. Elevii salajeni care au urmat cursurile liceului seral si s-au inscris la bacalaureat au fost in numar de 150. Dintre acestia, doar 112 s-au si prezentat la examene si doar unul a fost declarat admis. Un numar de 110 seralisti au luat note sub cinci, un seralist a reusit sa ia intre cinci si sase, iar cel care a si luat diploma de bacalaureat a avut o medie mai mica de sapte. O situatie asemanatoare o prezinta si cursantii cu frecventa redusa: din 143 de candidati inscrisi s-au prezentat la examene 117, unul a fost eliminat pentru tentativa de frauda si doar unul si-a luat bacalaureatul, cu o medie aflata sub sapte. Doar trei cursanti ai liceului urmat la fara frecventa au sustinut examenele de bacalaureat, insa niciunul dintre ei nu a reusit sa-si ia bacul. Cifrele arata astfel ca aceste forme alternative ale cursurilor de zi sunt total ineficiente.

Bacalaureat de nota sapte

Cei mai multi candidati la examenul de bacalaureat din luna aceasta au fost elevii care au terminat liceul frecventat la zi, in numar de 2.262. dintre acestia, 99 nu s-au mai prezentat la examene, iar 1.016 au reusit sa-si ia bacalaureatul. Cele mai multe note obtinute de liceeni au fost de sapte, reprezentand putin 30 la suta dintre cursantii la zi ai liceului participanti la examene. Ca “premiu de consolare” pentru sistemul educational din Salaj il putem considera numarul relativ mare al notelor de peste noua obtinute de un numar de 183 de liceeni. Cu toate acestea, procentul de “picati” la bacalaureat arata dezastrul din invatamantul liceal. La fel ca inspectorul general adjunct Szabo Stefan, si inspectorul general Gheorghe Bancea considera ca rezultatele proaste sunt cauzate de faptul ca toti absolventii de gimnaziu intra la liceu, desi ar fi mult mai util pentru ei sa urmeze o scoala de arte si meserii. Pe de alta parte, inspectorul general Bancea spune ca rezultatele slabe obtinute sunt si din cauza neinteresului elevilor pentru invatatura

CNS ramane cel mai bun liceu din Salaj

Cele mai bune rezultate le-au obtinut absolventii de liceu de la Colegiul National Silvania din Zalau unde, din 268 de candidati, doar 11 au picat la bacalaureat. Aici, cea mai mare medie obtinuta a fost de 9,91. Si Liceul Pedagogic “Gheorghe Sincai” din Zalau a reusit un procentaj bun de bacalaureati. Aici au sustinut examenele 190 de elevi si au reusit sa le ia 163 de elevi, cea mai buna nota fiind de 9,76. La fel, Liceul Ortodox “Sf. Nicolae” din Zalau a obtinut o performanta buna, din cei 24 de candidati, doar unul picandu-si bacul. Colegiul Tehnic API din Zalau cunoaste o scadere a calitatii absolventilor, aici fiind declarati respinsi 84 de elevi. La nivel de Zalau, rezultate foarte slabe au obtinut elevii Liceului de Arta “Ioan Sima” – 15 respinsi si 27 admisi: Liceul Reformat “Wesselenyi” – 38 respinsi, 20 admisi; Grupul Scolar “Mihai Viteazul” – 138 respinsi, 40 admisi; Grupul Scolar “Voievod Gelu” – 254 respinsi, 23 admisi; si Liceul Sportiv “Avram Iancu” – 11 respinsi, 10 admisi.
La Simleu Silvaniei, cel mai bun liceu ramane colegiul National “Simion Barnutiu”. Aici au fost obtinute si singurele note de 10 din judet, iar elevii care au trecut de examenul de bacalaureat au fost in numar de 137, in vreme ce doar 32 au fost respinsi. La Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” au fost declarati respinsi 107 de candidati, doar 29 reusind sa obtina diploma de bacalaureat. Cele mai proaste rezultate s-au inregistrat la Grupul Scolar “I. Ossian” unde, din 138 de candidati, doar patru si-au luat bacalaureatul.
Si la Jibou se remarca o discrepanta intre cele doua licee din oras. In vreme ce la Liceul Teoretic “I. Agarbiceanu” au promovat 76 de elevi din 145, la Grupul Scolar “Octavian Goga” au luat bac-ul doar 15 elevi, 70 fiind declarati respinsi. Nici cei de la Grupul Scolar “Gheorghe Pop de Basesti” din Cehu Silvaniei nu au mari motive de lauda – doar 34 de posesori ai dilomelor de bacalaureat din 153 de candidati.
La liceele din mediul rural performanta este aproape zero. La Crasna, avem totusi 23 de elevi care si-au luat bac-ul (73 respinsi), iar la Ileanda – cinci bacalaureati (46 respinsi). Liceul din Hida s-a salvat cu un singur admis la examenele de bacalaureat, 35 fiind declarati respinsi. Asa cum am mai scris in editia de ieri a Graiului, in patru licee din mediul rural niciun elev nu a reusit sa-si ia examenele de bacalaureat – in Sarmasag, Sig, Nusfalau si Surduc.

Cinci tentative de copiere

La sesiunea de bacalaureat din aceasta luna, cinci elevi au fost prinsi incercand sa copieze si au fost eliminati din examene. Doar unul dintre ei este absolvent al cursurilor cu frecventa redusa, ceilalti patru urmand liceul la zi. Doi dintre ei au fost depistati la Zalau, cate unul la Liceul Pedagogic si la “Voievod Gelu”. Si orasul Simleu Silvaniei a avut “hotii” lui – unul la Colegiul National “Simion Barnutiu”, celalalt la “I. Ossian”. Al cincilea fraudator a fost gasit la Cehu Silvaniei. A mai fost inregistrat un caz al unui absolvent de liceu care a fost eliminat la sesiunea precedenta de bacalaureat si care a venit si la aceasta sesiune de examinare, desi avea interdictie de participare la examenele de bacalaureat pentru doua sesiuni. Cei prinsi copiind trebuie sa stea pe tusa timp de doua sesiuni de examinare, respectiv la sesiunea din august a acestui an si la sesiunea din luna iulie a anului viitor.