Rezultatele bacalaureatului organizat in acest an arata clar ca nu toti cei care urmeaza liceul reusesc sa obtina un nivel de educatie compatibil cu diploma de bacalaureat. Aproape 60 la suta dintre candidati au fost declarati respinsi.
Rezultatele dezastruoase inregistrate de elevi la sesiunea de bacalaureat din aceasta luna ingrijoreaza autoritatile. Ministrul Ecaterina Adronescu recunoaste ca rezultatele sunt sub asteptarile celor de la minister, insa ii incurajeaza pe elevi si pe parinti sa se pregateasca mai bine pentru sesiunea de bacalaureat din luna august. In ceea ce priveste judetul Salaj, rata de promovabilitate este putin sub media nationala. Daca la nivelul intregii tari si-au luat bacalaureatul 43,01 dintre candidati, in Salaj au promovat doar 42,51 dintre candidati. “Procentul este mic, dar comparativ cu cele din tara suntem nici mai buni, nici mai rai”, spune Szabo Stefan, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, cel care a si coordonat activitatile de organizare a examenului de bacalaureat la nivel judetean.

Elevii slabi duc la promovabilitate zero

In patru licee din Salaj s-a inregistrat situatia de promovabilitate zero la examenul de bacalaureat. Este vorba despre liceele din Nusfalau, Sarmasag, Sag si Surduc. Intr-unul dintre ele, procentajul se inregistreaza la acelasi nivel negativ pentru a doua oara consecutiv, respectiv in comuna Sag. Szabo Stefan spune ca acest lucru se inregistreaza din cauza ca acolo s-a trecut de la invatamantul profesional la cel liceal, dar si ca elevii buni au tendinta de a se inscrie la licee de renume. “In liceele unde s-a inregistrat promovabilitate zero sunt elevii ramasi pe dinafara de la celelalte licee. Cei care nu au intrat la Simleu sau la Zalau, se duc acolo. Daca elevii sunt slabi, nu ai de unde cere rezultate bune”, spune Szabo.

Salajul e judetul extremelor

Examenul de bacalaureat de anul acesta arata o ruptura in sistemul de educatie, inregistrandu-se doua situatii extreme. Avem patru liceee unde nici macar un singur candidat nu a promovat, aratand nivelul slab de pregatire al elevilor si zadarnicia educatiei in cele patru scoli. Pe de alta parte, Colegiul National “Silvania” din Zalau este pe locul doi intr-un top al promovabilitatii la nivel national. Aici, din 268 de candidati, au fost respinsi doar 11, realizandu-se un procentaj apropiat de suta la suta. Cu toate acestea, niciun elev al CNS Zalau nu a obtinut media 10 la bacalaureat. Singurele note de zece au fost obtinute de doi elevi ai Colegiului National “Simion Barnutiu” din Simleu Silvaniei – Daliana Niculina Lupou si Alexandru Butusina.

Cauzele dezastrului de la bacalaureat

“Este nivelul la care se situeaza elevii in acest moment, rata de promovabilitate arata exact cat de bine sunt pregatiti elevii nostri, mai ales ca anul acesta am avut si supravegherea examenelor cu camere video si nu s-a mai putut apela la copiute si alte surse de inspiratie”, spune Elena V., fost cadru didactic. Aceasta ar fi cauza primara pentru care s-a inregistrat un procent de aproape 60 la suta de candidati care au picat la bacalaureat in Salaj. Pe de alta parte, inspectorul scolar general adjunct Szabo Stefan spune ca de vina este sistemul pentru ca forteaza elevii sa intre la bacalaureat, desi nu toti dintre ei sunt pregatiti pentru acest nivel. “Daca toti absolventii claselor a VIII-a intra la liceu, desi nu pot sa faca performanta la acest nivel, ei intra la finalul liceului in examinarea de la bacalaureat si nu este de mirare ca avem astfel de surprize”, arata Szab Stefan. Adjunctul de la ISJ pledeaza pentru un bacalaureat diferentiat, in functie de posibilitatile intelectuale ale fiecarui elev. “Daca trebuie neaparat ca fiecare absolvent sa-si dea bacalaureatul, ar trebui sa se introduca examene diferentiate. Avem nevoie de bacalaureat pentru cei mai prost pregatiti? Foarte bine, sa dea un examen cu cerinte minime, care sa ateste ca a urmat ciclul de invatamant. Daca vrea sa intre la facultate, atunci sa dea un examen riguros”, crede Szabo Stefan.
In aceeasi idee este si scuza invocata de elevi si de parinti, ca subiectele au fost foarte grele. Aceasta situatie este demontata tot de Szabo Stefan, care spune ca, atata timp cat avem elevi de 10 la bacalaureat, putem spune ca subiectele au fost accesibile. “Pe de alta parte, daca luam numarul mare de candidati respinsi, putem spune si ca subiectele au fost grele”, precizeaza Szabo, aceasta situatie fiind un argument tocmai pentru introducerea examinarii diferentiate.