La constituirea Consiliului Judetean nu s-a produs nicio surpriza. Pentru functiile de vicepresedinti au candidat doar doua persoane, care au si primit voturi suficiente pentru a ocupa cele doua functii: Tiberiu Csoka de la UDMR si Valeriu Crisan de la PNL.
Sedinta de constituire a noului Consiliu Judetean a avut loc ieri, fara incidente si in deplina intelegere a reprezentantilor celor sase partide care au obtinut mandate de consilieri USL (din care fac parte PSD, PNL, PC), UDMR, PDL si PP-DD.
Fata de listele de candidaturi depuse initial de partide la alegerile din 10 iunie, cea a consilierilor validati difera, din diferite motive, fie ca s-au retras candidatii singuri, fie ca au fost alte nume prioritare pe liste. Avem un Consiliu Judetean cu 30 de membri, plus presedintele Tiberiu Marc, ales prin vot uninominal. Cele 30 de mandate sunt impartite intre USL – 14 mandate, UDMR – sapte mandate, PDL – sase mandate si PP-DD, cu trei mandate. La inceputul acestui mandat, din Consiliul Judetean fac parte, nominal: Augustin Pop – PSD, Dan Ghiurco – PSD, Alexandru Dimitriu – PNL, Sergiu Panie – PSD, Adrian Berinde – PSD, Valeriu Crisan – PNL, Claudiu Dumuta – PSD, Viorel Ratiu – PSD, Corin Penciuc – PNL, Lorena Filip – PSD, Gavril Biris – PSD, Mircea Ghete – PC, Cristina Ciobanu – PSD, Livia Chende – PNL, toti cei 14 fiind alesi pe lista comuna depusa de USL. UDMR-ul are urmatorii reprezentanti validati in Consiliul Judetean: Tiberiu Csoka, Szilagyi Robert, Szabo Stefan, Dari Toma, Lukacs Iosif, Olah Nicolae si Domokos Francisc. Cei sase consilieri judeteni care reprezinta PDL Salaj sunt: Dinu Iancu Salajanu, Ioan Abrudan, Marcel Zaharia, Mihai Crisan, Marius Veresezan si Gheorghe Lup. Noii intrati in Consiliul Judetean sunt cei de la PP-DD, care au obtinut trei mandate, in care au fost validati: Alin Demle, Marius Sandru si Marian Crisan. In urma validarii celor 30 de consilieri judeteni, s-au constituit grupurile politice din cadrul CJ Salaj, care au nominalizat si un lider pentru fiecare formatiune politica in parte. astfel, in urmatorul mandat, lider de grup la USL este Viorel Ratiu, la UDMR – Tiberiu Csoka, la PDL este Dinu Iancu Salajanu si la PP-DD – Alin Demle.
Vicepresedinti alesi fara probleme
Se pare ca cei 30 de consilieri judeteni s-au inteles dinainte asupra celor doi candidati pentru functiile de vicepresedinte al CJ Salaj, pentru ca au fost propuse doar doua persoane, exact cele pe care le-a anuntat deja si “Graiul Salajului”. Au propus candidat pentru functia de vicepresedinte cei de la UDMR, respectiv pe Tiberiu Csoka. In urma votului secret exprimat, pentru Tiberiu Csoka au votat 24 de consilieri, cinci voturi au fost nule, iar doi consilieri au votat impotriva. Cea de-a doua propunere a fost facuta de liberali, care au innoit garda, propunandu-l pe juristul Valeriu Crisan. Acesta a obtinut 25 de voturi pentru, un vot a fost impotriva si cinci voturi au fost nule. De remarcat ca nici pedelistii si nici cei de la PP-DD nu au avut nicio propunere pentru functia de vicepresedinte.
Cinci comisii de specialitate
Spre deosebire de sedinta de constituire a Consiliului Local Zalau, unde au iesit scantei la desemnarea consilierilor in comisiile de specialitate, presedintele Tiberiu Marc a controlat foarte bine starea lucrurilor din Consiliul Judetean. Marc a propus constituirea a cinci comisii de specialitate si a propus ca membrii acestora sa fie desemnati tinandu-se cont de studiile fiecarui ales si sa se faca o distribuire echitabila din punct de vedere politic. Trebuie mentionat ca din comisiile de specialitate nu fac parte cele trei persoane aflate in executivul CJ Salaj, respectiv presedintele si cei doi vicepresedinti. In urma propunerilor facute de grupurile politice din Consiliu, dar si a votului secret, pentru urmatorii patru ani cele cinci comisii de specialitate functioneaza astfel:
Comisia pentru studii, prognoze economico-sociale, buget, finante si administrarea domeniului public si privat al judetului, in urmatoarea componenta: Ghiurco Dan – PSD – presedinte; Dari Toma – UDMR – secretar; membri: Berinde Adrian – PSD; Lukacs Iosif – UDMR; Chende Livia – PNL; Zaharia Marcel – Claudiu – PDL si Sandru Gabriel – Marius – PP-DD.
Comisia pentru organizarea si dezvoltarea urbanistica, realizarea lucrarilor publice, protectia mediului inconjurator, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura, in urmatoarea componenta: Ratiu Viorel – PSD – presedinte; Panie Sergiu – PSD – secretar; membri: Domokos Francisc – UDMR; Crisan Marian – Danut – PP – DD; Lup Gheorghe – PDL.
Comisia pentru agricultura, servicii publice, comert si turism, in urmatoarea componenta: Ghete Mircea Raul – PC – presedinte; Olah Nicolae – UDMR – secretar; membri: Biris Gavril – PSD; Demle Alin – PP-DD; Crisan Mihai – Cristian – PDL.
Comisia pentru activitati stiintifice, invatamant, sanatate, cultura, protectie sociala, sport si de agrement, in urmatoarea componenta: Szabo Stefan – Carol – UDMR – presedinte; Filip Alexandra – Lorena – Maria – PSD – secretar; membri: Pop Augustin – PSD; Domuta Claudiu – Remus – PSD; Penciuc Corin – PNL; Iancu – Salajanu Dinu – PDL; Abrudan Ioan – PDL.
Comisia pentru administratie publica locala, juridica, apararea ordinii publice, respectarea drepturilor si a libertatilor cetatenilor, in urmatoarea componenta: Ciobanu Cristina – Elisabeta – PSD – presedinte; Dimitriu Alexandru – PNL – secretar; membri: Szilagyi Robert – Istvan – UDMR; Veresezan Marius – Mihai – PDL; Crisan Mihai – Cristian – PDL.
Unii vin, altii pleaca
Noul Consiliu Judetean prezinta cateva particularitati in actuala formula. La nivel de executiv, configuratia politica ramane la fel, insa liberalii au decis sa intinereasca garda. Astfel, deja fostul vicepresedinte Cristian Ionescu nu si-a gasit nici macar loc pe liste, astfel ca locul sau a fost luat de Valeriu Crisan. Tot la liberali s-au produs modificari privind mandatele – nu-i mai regasim pe mai vechii liberali simleuani Dorel Oros, sef la Directia Silvica Salaj, dar nici pe Ioan Simonca, sef la Compania Nationala de Investitii. Si pe lista PDL se gasesc nume noi, odata cu Dinu Iancu Salajanu venind in Consiliul Judetean nume aproape necunoscute pe scena politica locala, precum Mihai Crisan, Marius Veresezan si Gheorghe Lup. Nici reprezentarea femeilor in consiliul Judetean nu s-a schimbat, ramanand tot la numarul de trei. Livia Chende de la PNL si Cristina Ciobanu de la PSD raman si pentru acest mandat. Singura modificare este disparitia Irinei Denes de la UDMR si aparitia Lorenei Filip de la PSD in lista de consilieri judeteni.