“Regele” Casuneanu de Bacau si aghiotantul sau Tuns de Mirsid isi fac drumul fara sa le pese de ce lasa in urma“
Locuitorilor din satul Ciomani, comuna Babeni, reabilitarea drumului national 1H le-a adus numai necazuri. Firma constructoare Pa&Co International SRL, apartinand unuia dintre “regii asfaltului”, Costel Casuneanu, cu sediul in comuna Oituz, judetul Bacau, dupa castigarea licitatiei a dat in antrepriza lucrarile unor firme si firmulite, care in viata lor n-au avut tangente cu refacerea cailor rutiere. Pe toata perioada de desfasurare a lucrarilor, cetatenii au sesizat constructorul despre pagubele care le sunt produse, dar acesta a continuat, parca cu si mai multa iresponsabilitate, lucrul de mantuiala.
Sateni au fost ingaduitori cu lucratorii de la drum, chiar daca acestia le-au produs pagube si disconfort. Au fost ingaduitori pana in urma cu patru zile, cand un excavator le-a rupt conducta care alimenteaza cu apa aproape 200 de gospodarii. Atunci, spune Vasile Iacob, “oamenii si-au ascutit coasele si topoarele”.

Alin Tuns cel arogant si de oameni nepasator

Unul dintre sefii carora li s-au plans cetatenii este Alin Tuns din Mirsid, care a prins si el un darab de ciolan de la Casuneanu. Infumurat, plin de aroganta, discuta cu oamenii de pe pozitia tiranului.Cand i-am cerut lamuriri despre deteriorarea conductei de apa potabila a inceput sa ne injure. Dupa ce cupa unui excavator a rupt conducta, satenii i-au cerut lui Tuns sa o repare. Acesta a ripostat ca vrea sa vada proiectul. Numai ca aductiunea de apa a fost facuta in urma cu 42 de ani, in regia proprie a cetatenilor, iar lucrarea n-a necesitat un proiect anume in acea vreme. Oamenii au ramas fara apa. Auzind ca s-ar putea petrece o revolta a ciocmanenilor, Tuns a purces la repararea conductei. Dar in barjocura. Ioan Porumb, instalator de meserie, afirma ca “ruptura a fost cu un cot care produce o strangulare, iar in curtile oamenilor apa curge ca un fir de pai”, adica nu mai are debitul dinaintea avarierii.

Fantani otravite, podete faramate

In urma sesizarilor mai multor cetateni din Ciocmani, vadit afectati de lucrarile de mantuiala ale constructorului, ne-am deplasat la fata locului si am constatat “pe viu” ca o buna parte din gospodariile satenilor sunt pur si simplu vandalizate, cu atata nepasare incat e strigator la cer. Aproape o saptamana oamenii au stat fara apa. Nu ca n-ar avea fantani in curte, dar fantanile au fost otravite, precum pe vremea lui Stefan cel Mare in fata invaziei dusmanului, podetele au fost faramate si-n propria curte n-ai acces decat cu elicopterul. Oamenii s-au adunat in jurul nostru si ne-au explicat. In urma cu mai bine de doua luni au fost montate rigolele din beton. Numai ca firma care le-a montat, le-a pus de decor – nu au scurgere. In rigole s-au adunat apele reziduale si cele pluviale. Prin betonul rigolelor apele s-au infiltrat in fantanile si in beciurile localnicilor.

Apa puturoasa, broaste si tantari

Am scos o galeata de apa din fantana Rozaliei Vale de la nr.44. Apa avea culoare galbuie si mirosea a urina de animale. Sub nici o forma nu se putea bea. Ba mai mult, apa i s-a infiltrat si in beci. Asa cam de doua palme. Si colac peste pupaza, femeii de 77 de ani, cu vederea slabita, constructorul i-a sapat o groapa, asa cam de vreo doi metri adancime, chiar la iesirea din curte. Si fantana familiei Porumb, de la nr.43 este poluata, tot datorita apelor care baltesc de mai bine de doua luni in rigolele de beton. Cum apa de la aductiune este putina, datorita strangularii conductei, Maria Porumb aduce apa pentru animale din alta parte a satului. In fata casei lui Stefan Neagota de la nr.38, broastele si-au facut paradis. Omul se plange ca n-are somn noaptea din cauza oracaitului lor. Au venit caldurile si apele statute s-au imputit. {antarii joaca seara de seara in roiuri desupra apelor inverzite de lana broastei. Pe sute de metri lungime apele clocite sunt un real focar de boli. Daca mai adaugam si distrugerea podetelor de intrare in curtea a zeci de gospodarii, putem afirma ca firmele constructoare au drept ghid dictonul “Dupa mine potopul”.

Conducta de apa – ingropata in beton

Pe sute de metri, pe langa gardurile de la strada ale oamenilor, trece conducta de aductiune a apei. Odata cu amplasarea rigolelor, peste conducta s-a turnat un strat gros de beton. Ceea ce nu se face, pentru ca exista norme care prevad ca nu se asfalteaa si nu se betoneaza zonele prin care trec conductele de apa, cablurile de telefonie ori de curent electric. Dar cui ii pasa?! Daca prin vreme conducta de apa se avariaza, oamenii vor fi nevoiti sa sparga cu picamarul stratul de beton pentru a remedia defectiunea. “Am sesizat constructorul despre acest fenomen, marturiseste Vasile Icob, dar nici n-a vrut sa auda despre o alta posibila solutie.”

Primarul si apa sfintita

Cele cateva zeci de familii din Ciocmani, afectate de lucrarile de rebilitare a drumului national 1H s-au adresat in disperare si primarului comunei Babeni, Dorel Vancea. Cum acesta are o locuinta chiar in Ciocmani, consatenii sai i-au adus la cunostinta avarierea conductei de apa potabila. Insa la un moment dat conducta se bifurca, partea catre locuinta primarului n-a fost afectata. Zic oamenii ca primarul le-ar fi zis pe un ton nu tocmai potrivit “Eu am apa”. Cum s-ar traduce, eu am apa, putin imi pasa de voi, acum dupa ce m-ati reales in functia de primar pentru a patra oara. O fi glumit Dorel Vancea, cu toate ca de necazul omului nu-i bine sa razi niciodata. L-am contactat si noi pe primarul de Babeni si ne-a afirmat ca a luat legatura cu Alin Tuns pentru a remedia conducta. Tuns i-a promis primarului ca va cumpara o bucata de teava si va inlocui partea de conducta rupta. N-a fost sa fie asa. S-a spalat pe maini cu un cot. Cat despre infestarea fantanilor cu apele din rigole, primarul Vancea a spus ca el nu are ce face in acest caz, pentru ca e vorba de Regia de Drumuri Nationale si nu de drumuri comunale ori judetene. E prea mic pentru un razboi atat de mare