O statistica a evolutiei efectivelor de animale la principalele specii, ne arata ca in in judetul nostru situatia pare echilibrata. Chiar daca se observa cresteri si descresteri pe anumite segmente de timp, productia animala obtinuta in perioada 1.01-30.04 2012 comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent nu ne da motive de ingrijorare. Singurul produs -carnea de bovine- cunoaste in perioada antementionata o reducere la jumatate. Explicatia este simpla: nu se mai sacrifica animalele (viteii si junincile) in gospodariile populatiei doar de dragul de a scapa de ele. Au crescut preturile pe piata libera si nimeni nu se-ndura sa-si bata joc de munca lui. De altfel numarul capetelor de bovine din judet a crescut cu aproape 500 in perioada la care ne referim.
In ceea ce priveste carnea de porc, pe primele patru luni din acest an cantitatea in tone in viu a crescut comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent de la 1011 tone la 1691 tone. Asta in contextul in care numarul guitatorilor a scazut atat in fermele de suine, cat si in gospodariile populatiei. Ioan Bujita, directorul Directiei pentru Agricultura Salaj explica faptul prin sacrificarile care s-au facut in perioada Sarbatorilor de iarna, dar si prin liberalizarea exportului la carnea de porc din Romania.
Cantitatea de carne de oaie si capra obtinuta in Salaj a fost la sfarsitul lunii aprilie 2011 de 808 tone, iar in aprilie 2012 de 762 de tone.Chiar si numarul ovinelor si caprinelor a scazut fata de aprilie anul trecut cu aproximativ 30.000 de capete. Cifrele nu trebuie sa ingrijoreze pe nimeni pentru ca aceasta diferenta se regaseste in mieii si batalii trimisi la export.De fapt cantitatea de lapte de oaie si capra obtinuta in Salaj a fost cu 1381 de hectolitri mai mare in 2012 decat in anul precedent. E si aceasta o dovada ca numarul animalelor mature nu este in scadere “Efectivele de oi si capre se refac in fiecare an, a precizat Bujita.Trebuie sa tinem cont si de mortalitati. In prima parte a acestui an au murit 677 de capete de oi si capre, fata de 62 de capete in perioada similara a lui 2011”.
Cea mai spectaculoasa crestere a cunoscut carnea de pasare. De la 76 de tone obtinute in primele patru luni ale anului 2011 s-a ajuns in acelasi segment de timp al anului 2012 la 561 de tone. O crestere de 7,4 ori. E un produs ce are cautare la toate categoriile de consumatori, poate fi cumparat, cantitativ, in functie de cum te tine buzunarul, si apoi, spun nutritionistii, e un produs cu multe calitati dietetice.
Daca in gospodariile populatiei numarul animalelor este intr-o relativa stagnare, cu iz de usoara crestere, in fermele judetului sunt tendinte reale de sporire a efectivelor. S-au infiintat sau sunt pe cale de a se infiinta noi ferme de porcine si bovine in Salaj, iar numarul turmelor de oi creste de la an la an. O incurajare, cam palida, dar incurajare, este si acordarea subventiilor pe cap de animal