Din teama ca vor fi inlocuiti cu urmatorii de pe listele partidelor, consIlierii locali alesi in 10 iunie din cele doua comune salajene s-au prezentat ieri la sedinta si au ales noii viceprimari.

Constituirea consiliilor locale a continuat marti si miercuri in comunele salajene, insa nu peste tot alesii din 10 iunie au ajuns la un consens. Au fost anuntate rezultatele din trei comune care au avut sedintele de constituire luni dupa-masa, iar alte cinci administratii locale au incercat marti sa intre in legalitate prin depunerea juramantului noilor alesi, alegerea viceprimarilor si stabilirea comisiilor de specialitate.
Ieri, sedintele reprogramate pentru a treia oara din comunele Marca si Surduc au avut loc, consilierii locali care nu s-au prezentat in urma primelor doua convocari, presati de riscul de a-si pierde functiile, au intrat in sala de sedinta si au depus juramantul. Totodata, au fost alesi si viceprimarii pentru urmatorii patru ani.

La Marca – alianta USL

Desi PSD si PNL au avut candidati diferiti pentru functia de primar al comunei Marca, pentru urmatorii patru ani va functiona la varful administratiei locale alianta USL. Noul primar al comunei, Dan Sumalan (PSD), il va avea ca adjunct pe Vasile Florian Pop (PNL).
Oana Ciobanu, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului, a precizat ca la sedinta de constituire a Consiliului Local Marca nu a participat un consilier, insa nu va fi inlocuit din cauza absentei. Acesta va avea absenta motivata cu un proces verbal de la Politie, pentru ca a fost implicat intr-un accident de circulatie. Astfel, administratia din Marca va fi condusa de Dan Sumalan – primar PSD, Vasile Pop – viceprimar PNL, patru consilieri PSD, trei PDL si cate unul PNL, UDMR si PN{CD. Viceprimarul a obtinut sapte voturi “pentru” si trei “impotriva”, iar contracandidatul sau – fostul primar Dumitru Rosan – doar trei voturi “pentru”.

La Surduc – viceprimar PSD

La a treia convocare a consilierilor pentru constituirea consiliului local Surduc s-a prezentat toata lumea. Cei patru consilieri PP-DD si trei PNL care au boicotat sedintele programate anterior prin refuzul lor de a intra in sala de sedinta au acceptat sa participe de frica sa nu ramana fara functii. In plus, acestia au si votat pentru un viceprimar PSD. Doi dintre consilierii din “opozitia” locala au “tradat” si la votul secret i-au acordat mandatul de vice lui Isai Puscas (PSD). Viceprimarul a fost votat cu opt voturi “pentru” si cinci “impotriva”, astfel ca sustinerea data de PSD noului primar independent din Surduc, Maria Onicas, nu s-a soldat fara rasplata.

Valcau de Jos are consiliu, dar nu are vice

O situatie fara precedent in constituirea consiliilor locale dupa alegerile din 10 iunie exista la Valcau de Jos. Consilierii alesi s-au reunit luni pentru constituirea noului consiliu, insa au ramas fara viceprimar. Fiind toti prezenti, primarul reales in functie, Ioan Rosan, a depus juramantul pentru noul mandat, la fel si consilierii locali alesi in 10 iunie. Tot consilierii au propus doua persoane pentru functia de vice, insa s-a ajuns la balotaj. Au fost propusi doi consilieri de la acelasi partid – PP-DD. Cei 13 consilieri – patru PDL, patru PP-DD, trei USL si doi PER – au votat sase pentru un viceprimar, iar alti sase pentru celalalt. Un consilier a dat un vot nul. La repetarea votului, pana s-au refacut buletinele, o parte a consilierilor au parasit sala, mai exact trei consilieri de la PP-DD si consilierii USL. Astfel, procesul de vot nu a putut fi reluat si urmeaza ca viceprimarul sa fie ales la urmatoarea sedinta convocata, de aceasta data, de primarul Rosan. Prefectura nu mai are nicio implicare la Valcau, deoarece consiliul este constituit, doar vicele lipseste.

La Zalha – vice de la PSD

In comuna Zalha, cei cinci consilieri USL, doi PDL si cate unul UNPR si PP-DD au ales cu unanimitate de voturi noul viceprimar, in persoana lui Ioan Rogoz. Astfel, primarul Simion Rogoz (USL) are un viceprimar cu acelasi nume de familie si din cadrul aliantei din care provine si el.

La Napradea – conducere PDL

Schimbarea de culoare la varful administratiei locale din comuna Napradea s-a realizat in 10 iunie, cand fostul viceprimar, Fodor Vasile de la PDL, a devenit primar. Luni, consilierii locali au votat si viceprimarul din cadrul aceleasi formatiuni – PDL – pe Aurel Ciurte, ales cu sapte voturi din 11. De precizat ca Ciurte a luat un vot si de la alt partid, in conditiile in care PDL are sase consilieri, PSD are doi, UNPR doi, iar PNL un singur consilier.

La Cehu nu s-au prezentat decat maghiarii

Singurul oras din judet care nu are inca un consiliu local constituit si un primar fara juramant pentru un nou mandat este Cehu Silvaniei. Sedinta a fost programata marti, insa nu s-au prezentat decat cei sapte consilieri de la UDMR. Restul consilierilor – cinci ai USL, doi ai PDL si unul de la PP-DD – au absentat, astfel ca sedinta s-a amanat pentru vineri, la ora 12.00.

Nusfalaul mai asteapta pana vineri

La Nusfalau, primarul independent Mate Radu nu a reusit sa-i adune pe toti cei 13 consilieri. Cei care au “boicotat” marti constituirea consiliului si depunerea juramantului noului primar au fost consilierii UDMR. Consiliul local Nusfalau este si el destul de colorat – sase consilieri UDMR, patru PCM si cate unul USL, PDL si ACDR. Sedinta a fost reprogramata pentru vineri.

Benesat are consiliu, dar ramane fara vice

Sedinta de constituire a consiliului local Benesat a avut loc ieri si s-a finalizat cu intrarea in legalitate a noului consiliu si depunerea juramantului. Cand s-a ajuns la procesul de vot pentru functia de viceprimar, consilierii nu au ajuns la intelegere. Au existat doua propuneri – fostul viceprimar, Gergely Ciaba (UDMR) si un consilier PSD. Consilierii s-au impartit in doua tabere – o tabara formata din trei consilieri PNL si doi ai UDMR si a doua formata din sase consilieri: doi PSD, doi PDL si doi UNPR. Prima tabara a parasit sala de sedinta, astfel ca la Benesat primarul a ramas fara vice si are obligatia sa convoce o noua sedinta in termen de o luna de zile pentru a fi desemnat noul viceprimar al comunei.

La Salatig functioneaza alianta UDMR-PDL

Primarul udemerist de la Salatig, Molnar Jozsef, desi a avut si cinci consilieri UDMR in consiliu, a primit marti din partea celor 11 consilieri un viceprimar PDL – pe Maries Grigore. Acesta a fost ales cu opt voturi, in conditiile in care cinci consilieri sunt UDMR, doi ai USL, doi PDL si cate unul de la PP-DD si PPMT.

La Boghis se pastreaza echipa UDMR

Marti, in cadrul sedintei de constituire a Consiliului Local Boghis, primarul reconfirmat in functie Marina Ida Magdolna (UDMR) a primit si un viceprimar. Pe aceasta functie a fost reconfirmat, cu unanimitate de voturi, fostul vice Bernath Istvan. De altfel, singurii consilieri din cei 11 care au alta culoare politica sunt unul de la USL si unul de la partida romilor, restul fiind UDMR.

La Bocsa s-a amanat din nou

Desi luni primarul Barou spunea ca sedinta de constituire s-a amanat pentru ziua de urmatoare deoarece nu s-au prezentat toti consilierii, se pare ca acestia nu au fost convocati conform procedurii. Oana Ciobanu, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului, a declarat ca se considera prima convocare pentru constituirea consiliului local la Bocsa cea de marti. Prima convocare, pentru luni, nu s-a efectuat respectandu-se termenele legale. Totusi, nici marti nu au reusit sa se intalneasca toti consilierii din Bocsa, iar sedinta a fost amanata pentru vineri, conform ordinului prefectului Filonas Chis.